Son Yazılar

19 Kasım 2019 Salı

Modern Dünyada Sokak Fotoğrafçılığı İpuçları


Kamuya açık alanlarda ve çevresinde kameraları olan herhangi bir kimsenin kamusal algısı 11 Eylül 2001 tarihinde sonsuza dek değişecekti.
Kameralar yardımcı olmaktan ziyade, Prenses Diana'nın ölümünden sorumlu oldular.


Paparazzi orduları, avlarının peşinden koşan bir tazı misalince kovaladıkları prensesin zamansız bir şekilde neden oldular ve büyük bir gelir kaynağını kaybettiler.

Yine de, benim gibi bir izleyici iseniz, tutumlardaki bu değişiklikler sizi insanların sokak fotoğraflarının ya da habersiz fotoğraflarının peşinden koşmaktan alıkoymamalıdır.


Ruh Bilimi 101

1. Sormak ya da sormamak

Halka açık yerlerde yaşayan insanların çoğu, kendilerinden izin aldığınız zaman fotoğraflarının çekilmesinde bir sorun görmezler.

Fakat, bazı zamanlarda izin almaya çalışmak, özellikle de 'o an'a özgü bir eylem gerçekleştiriliyorsa, 'o an'ı mahvedecektir.

Bu nedenle, benzer durumlarda önce fotoğraf çekmek ve sonra da affedilmeyi talep etmek benim tavsiyemdir.


Yine de, hiçbir koşulda, fark edildiğinizde yanlış bir şey yapıyormuş gibi kaçmamalısınız. Bir gazete fotoğrafçısı olarak geçirdiğim yıllar bana hiçbir iki durumun aynı sonuçlar ortaya çıkarmadığını gösterdi.

Muhtemelen bunu okumak istemezsiniz, biliyorum. Ancak, gerçek bu.

İşte nedeni. Önce sorarsanız ve hayır derlerse, çekim fırsatını kaybetmeniz muhtemeldir.

Ya da, sizin için kasıtlı olarak rol yapmaya girişirler ya da dururlar ve homurdanırlar.

2. İyi bir centilmen olun

Kameranın varlığından rahatsız olunuyorsa, centilmen olun ve oradan uzaklaşın.

Çoğu zaman, sakin kalırsanız, gülümseyin ve kendinizi açıklayın: "Fotoğrafınızı çektim, çünkü eşiniz / kız arkadaşınızla aranızda çok özel bir an gibi görünüyordu. Önceden izin almak isterdim, ancak kendiliğinden gelişen sevgi gösterinizi bozmak istemedim."


Kendinizi bir anlığına onların yerine koyun ve harika bir ortamda sevgilinizle geçirdiğiniz harika anın görünmek isteyip istenmeyeceğini düşünün. 

Asla bir dedektif gibi algılanacağınız şekilde çekim yapmakta ısrarcı olmayın.

Kanunlar, hiç kimsenin halka açık bir alanda mahremiyet beklememesi gerektiğini söylese  bile, bu, kameranızı bir insanın yüzüne doğrultmaya hakkınız olduğu anlamına gelmez.

3. Gülümseyin ve arkadaşça görünün

Kameranızla ve uzun bir lensle dolaşırken, insanlardan uzak duruyormuş gibi davranmak ve göz temasından kaçınmak kötü bir beden dilidir. Bu şekilde davranmak yaptığınız şeyin gizlenmeye ihtiyacı olduğu izlenimini verir.


Yaptığınız, yasa dışı olmayan, eğlenceli bir etkinliktir.

Kıyafetler hakkında da bir şeyler söylemem gerekiyor mu? Giysiniz güneşe karşı hassasiyetiniz nedeniyle bir trençkot, güneş gözlüğü ve büyük bir şapkadan müteşekkil ise, farklı bir türde fotoğraf çekmeyi düşünebilirsiniz.

Bu uyarıları yaptıktan sonra donanım ve teknik ile ilgili birkaç söz söyleyebiliriz.

Ekipman

Bir telefoto ve bir geniş açılı lens

Bir telefoto lens bir zorunluluktur — 80mm ila 200mm arasındaki bir değer işinizi görecektir.

Lens hood takılı bir lens yeterince etkileyici görünmez.

300 mm ya da daha uzun odak uzaklıkları elbette daha iyidir, ancak çekim sırasında çok hassas davranmanız gerekecektir.

Bir diğer gereklilik de geniş açılı lenstir — kameranız tam çerçeve bir kamera değilse ve büyütme oranı varsa 15mm ya da 16mm işinizi görecektir.


Kalabalık içindeyseniz ve geri hareket etmekte zorlanırsanız, geniş açılı bir lens, özellikle de kaydırmalı bir lens ise, çok yönlülük sağlayacaktır ve kolay kullanımlı olacaktır.

Geniş açılı lensler, aynı zamanda gizli çekimler için kamerayı göz hizasına kaldırmadan bel hizasından çekim yapmanıza da olanak sağlar.

DSLR'ler basçek kameralardan daha iyi çalışır ve fotoğraf çeker. Ancak, sahip olduğunuz tek şey bir basçek kamera ise, en uzun odak uzaklığında çekin ve en yüksek görüntü kalitesini kullanın. Dijital yakınlaştırmayı kullanmayın.

Azami optik yakınlaştırmayı ve görüntü kalitesini kullanmazsanız asgari sıkıştırma en büyük dosya boyutu ile sonuçlanacaktır.

Teknik

Çekimden önce ışığın durumuna göre pozlamayı ayarlayın.

Bunların hepsi hazır olmanın birer parçasıdır. Sokakta çekim yaparken perde hızı ya da diyafram ile uğraşmak için ya çok az vaktiniz olur ya da hiç vaktiniz olmaz.


Çoğu insan, günümüz kameralarının otomatik odaklama ve pozlama seçenekleri nedeniyle bunu dert etmemek gerektiğini düşünüyorlar.

Pozlamayı elle yapmanızı öneririm, kameraya düşen tek şey ise siz deklanşöre bastığınızda odaklamayı sağlamak olacaktır.

Kamerayı otomatik modda kullanırsanız, kameranızda ikinci bir işlem daha gerçekleştirilir: Siz konuya netleme yapmaya çalışırken hangi perde hızı ve diyafram ayarının kullanılacağı belirlenmeye çalışılır. Bu da onu yavaşlatacaktır.

İnsanların ne yapmakta olduklarını bildiğiniz için ve onları ve yaptıkları işi vurgulamak isteyeceğiniz için, ön ve arka plandaki dikkat dağıtıcı nesneleri bulanıklaştırmak için en geniş diyafram açıklığını kullanmak istersiniz.


İnsanların fotoğrafını çekerken fazla saldırgan davranmamanız gerektiğini unutmayın.

Yasalar, hiç kimsenin halka açık alanlarda mahremiyet beklememesi gerektiğini söyler. Ancak, çocuğunun fotoğrafını çektiğiniz için endişelenen bir annenin polisi çağırması, halka açık bir alanda da olsa büyük bir ihtimalle durmanız ve oradan ayrılmanız istenecektir.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status