Son Yazılar

15 Kasım 2019 Cuma

Fotoğraflarınızda Ana Konuyu Nasıl Ön Plana Çıkarabilirsiniz


Çoğu durumda, bir fotoğraf bir ilgi noktası bulunduğunda hayat bulur. Örneğin, bir manzara fotoğrafı etkileyici bir şekilde aydınlatılmış bir ağaç fotoğrafı çevresinden belirgin bir şekilde öne çıkacaktır.



Ana konunuzun ne olduğuna karar verdikten sonra onu ön plana çıkarabilmek için kullanabileceğiniz birçok "hile"bulunmaktadır. Hile derken, Photoshop ya da benzeri araçlarla yapılan manipülasyonlardan bahsetmiyorum. Bakış açınızı ve kompozisyonunuzu düşünceli ve dikkatli bir şekilde belirlemenizin çekim sırasında fotoğrafınızın etkisini büyük ölçüde artıracağınızdan bahsetmek istiyorum. Etkisini artırmak istediğiniz konuyu vurgulamanıza yardımcı olacak üç ipucunu aşağıda bulabilirsiniz:

1. Hatlar

Hatlar bir görüntüde renkler ve tonlar arasında belirgin çizgiler meydana getirilerek oluşturulur. Bunun bir öge olması şart değildir, yollar, ağaçlar, bulutlar ya da gölgeler gibi bir dizi halinde bir bütün oluşturan bir güçlü doğrusal öge şeklinde de oluşturulabilir. Bu çizgiler ana konuya yaklaştığında ya da onun etrafından yayıldığında belirgin bir şekilde yönelme etkisi oluştururlar. Ana konunuz uzaktaki bir kulübe ise, ve ağaçlarla kaplı bir yol gözü doğrudan ona yönlendiriyorsa, bu fotoğraf aynı kulübenin bir başka bakış açısından bu yönlendirici öge olmadan çekilenden çok daha hoş bir görüntü ortaya çıkaracaktır.


2. Konumlandırma

Genellikle, dijital fotoğrafçılığa yeni başlayanlar ana konularını çerçevenin tam ortasına yerleştirme eğilimindedirler. Bu, geleneksel bir portre fotoğrafı gibi belirli durumlarda etkili sonuçlar verebilir. Ancak, özel olarak kullanıldığında etkisini yitirir.

Fotoğrafçılık, eski sanatçılardan kalma bir hileyi ödünç aldığımızda en etkili sonuçları verir: üçler kuralı. Çerçeveyi dokuz eşit parçaya böldüğünüzü düşünün. Konunuzu bu çizgilerin kesiştiği noktalara yerleştirin. Daha hoş bir kompozisyon elde etmiş olacaksınız.


3. Karşıtlık

Ana konuyu fotoğrafınızın en aydınlık ya da en karanlık ögesi haline getirmek (ya da belirli bir rengi içeren tek öge) o konuyu güçlü bir şekilde ön plana çıkaracaktır. Bu aynı zamanda şekli burgulamaya ve bir haleti ruhiye oluşturmaya da yardımcı olacaktır.


Yukarıdaki örnekte sarı ile kırmızının birbirine oluşturduğu karşıtlığı kolaylıkla fark edebilirsiniz.

Yukarıdaki üç ipucunu kullanarak ana konunuzun ön plana çıkmasına yardımcı olabilecek ve izleyicilerinizin gözlerini fotoğrafta istediğiniz noktaya çekebileceksiniz. Bu ipuçları birçok ipucundan sadece birkaçıdır. Çekim sırasında gözü yönlendirmeye çalışmak daha sonra Photoshop gibi programlarda uzun süren uğraşılar vermekten çok daha kolaydır.

2 yorum :

  1. ilkokuldaki oğlanın ödevinde kullandık. sağolun. paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşe yaradığına çok sevindim. Hele hele bir eğitim sürecinde işe yaraması ayrı güzel. Sayfalarımızı genellikle fotoğraf çekme ile ilgisi olanlar takip etmektedir sanmaktaydık, bizim için de hoş oldu bu sürpriz. Yorumunuz için ayrıca teşekkür ederiz.

      Sil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status