Son Yazılar

13 Eylül 2019 Cuma

Nehir ve Derelerin Fotoğrafları Nasıl Çekilir


Amacınız ister kükreyen bir nehrin safi gücünü vurgulamak ya da basitçe şırıldayan bir derenin huzurunu yakalamak olsun; nehirlerin ve dereleri ön plana çıkarmanızı sağlayabilecek birçok olasılık bulunmaktadır.

Küçük dereler ve azgın nehirlerin arasındaki büyük farkların yanı sıra hareketleri arasındaki büyük farklılıklar da çekim yaklaşımınızı etkileyecektir.


Bu yaklaşımlar, hareketleri dondurmak için daha hızlı bir perde hızının kullanılmasını, parlamaları azaltmak ve suya bakış açısını daha iyi bir hale getirmek için bir polarize filtre kullanmayı, suyun hareketlerini görkemli, ipeksi bir şekilde bulanıklaştırmak için bir doğal yoğunluk filtresi kullanmayı da içerir.

Bu makalede, bazı teknikleri kullanarak akarsuları nasıl fotoğraflayabileceğinizi öğrenebileceksiniz.

Akarsu Fotoğrafları Nasıl Çekilir: "Hızlı" Bir Perde Hızı Kullanın


Çoğu durumda, bir polarize filtre ya da bir doğal yoğunluk filtresi ile birlikte kullanılarak etkileyici sonuçlar elde edilir (aşağıda değineceğim). Ancak, bir ihtimalle sudaki hareketin donduğu bir fotoğraf çekmek isteyebilirsiniz.

Bunu, "hızlı" bir perde hızı kullanarak gerçekleştirebilirsiniz — diyelim ki, bir saniyeden daha kısa.

Bu, genel anlamda hızlı bir perde hızı olarak addedilmese bile, suyun hareketini bulanıklaştırmak için kullanabileceğiniz uzun saniyelere göre epey hızlı sayılabilir.

Bu yaklaşımın sonucunda, yukarıda da görebileceğiniz üzere, suyun akışının oluşturduğu dalgaları etkileyici bir şekilde yakalama imkanını elde edebilirsiniz.

Nehir oldukça uzakta ise, bu yaklaşım uzun pozlama yaparak suyu bulanıklaştırmaktan çok daha etkili sonuçlar verecektir.


Benzer şekilde, manzara fotoğrafları çekerken çerçeve içine insan yerleştirmeyi seviyorum, ve nehirler bu konuda mükemmel adaydırlar.

Yukarıda da görülebileceği üzere, hızlı bir perde hızı (buradaki örnekte 1/800 saniye) akarsuyun, çocukların ve su damlacıklarının hareketini dondurmuştur.

Hızlı İpucu: Nehir fotoğrafları çekerken, en etkileyici kompozisyonu elde edebilmek amacı ile farklı bakış alanlarını kullanmayı deneyin. Yukarıdaki örneklerde görülebileceği üzere, bir nehri olabildiğince yukarıdan çekmek ile olabildiğince aşağıdan çekmek çok farklı görünümlerle sonuçlanan farklı görüntüler oluşturmaktadır.

Daha Fazlası:


Akarsu Fotoğrafları Nasıl Çekilir: Bir Polarize Filtre Kullanın


Bir akarsuyun fotoğrafını çekiyorsanız, sahip olmanız gereken en önemli eşyadan birisi de kaliteli bir polarize filtredir.

Bir polarize filtre manzara fotoğraflarınıza birçok farklı etki katabilir. Yeni başlayanlar için, manzara fotoğraflarındaki renklerin, örneğin nehrin kenarlarındaki bitkilerin ya da kayaların üzerindeki yosunların, canlılığını artırır.

İkinci olarak, polarize filtreler sudaki parıldamaları en aza indirebilmenize yardımcı olur. Bu, fotoğraflarınızda güneş kaynaklı kör edici parıldamaların en az olması anlamına gelirken aynı zamanda kristal berraklıkta suların olacağı anlamına da gelir. Bu da, kayalar gibi su yüzeyindeki özellikleri, hatta suyun altındaki bitki türlerini ya da balıkları vurgulayabileceğiniz anlamına gelir.


Üçüncü olarak, bir polarize filtre gökyüzünün renginin daha belirgin olmasını sağlayabilir, bu, bulutların beyazlığını daha da beyaz, gökyüzünün mavi renginin atmosfer derinliğinde ve zengin olması anlamına gelir.

Sadece bunlar da değil, polarize filtreler atmosterik harelenmeleri de azaltır, böylelikle, çerçeve içinde arka planda uzak ögeler (yukarıdaki örneklerdeki dağlar gibi) varsa, onların daha belirgin ve detaylı görünmesini sağlarlar.


Bir polarize filtrenin bir diğer faydası da, lense giren ışığı hafif oranda da olsa azaltmasıdır. Böylelikle bu filtreler yardımıyla çekimi birkaç durak yavaşlatabilirsiniz, bu da suyun hareketini bulanıklaştırabilmek için yeterli olabilir.

Perde hızını yeteri kadar düşürebilmenize yardımcı olabilecek bir doğal yoğunluk filtresine sahip değilseniz, bir polarize filtre de fotoğraflarınızın daha etkileyici görünmesine yardımcı olabilecek oranda perde hızını düşürebilmenize yardımcı olacak bir alternatif olarak düşünülebilir.

Hızlı İpucu: Bir polarize filtre en iyi şekilde güneş çekim pozisyonunuza göre 45 derecelik bir açıda olduğunda çalışır. Kendinizi 45 derecelik bir açıya konumlandıramıyorsanız, mümkün olduğunda yakınlaşmayı deneyebilirsiniz.

Akarsuların Fotoğrafları Nasıl Çekilir: Bir Doğal Yoğunluk Filtresi Yardımıyla Perde Hızını Uzatın


Bir akarsuyun hareketini hoş, ipeksi bir görünüme döndürmek istiyorsanız perde hızını en azından birkaç saniye olacak şekilde uzatmanız gerekecektir.

Sorun, elbette ki, bu derece uzun bir perde hızında çalışıldığında, aşırı pozlanmış bir görüntü ile sonuçlanmaktır. Bu, bir doğal yoğunluk filtresinin işe koşulacağı yerdir.

Bugüne kadar NiSi'nin doğal yoğunluk filtrelerini kullandım (bir 3 durak, 6 durak ve 10 durak), ve onlar fotoğrafçılığımın en üst seviyelere gelmesinde en önemli eşyadan bazıları idi.

Kaynak: photographytalk
Bu üçünden 3 duraklı ve 6 duraklı filtreleri genellikle akarsu çekimlerimde kullanıyorum, çünkü bu filtreler perde hızını azami bulanıklık etkisi elde edebilmem için yeteri kadar uzatabilmeme olanak sağlıyorlar.

Bir doğal yoğunluk filtresini kullanmanın temel amacı, ışığım lensten geçmesini engellemektir, bu sayede perde hızını uzatarak hiper-nötr sonuçlar elde edebilirsiniz. Kalitesiz bir ND filtre görüntülerinizi mahvedecek bir renk tonu üretecektir, ancak NiSi gibi kaliteli filtrelerde bu sorunla karşılaşılmaz. Etkileyici bulanıklığa sahip mükemmel fotoğraflar çekersiniz!


Bir ND filtre ile çalışıyorsanız uygulayabileceğiniz sayısız teknik bulunmaktadır, ki bunların bir çoğu başlı başına bir makale konusudur.

Bir ND filtreyi nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız aşağıdaki bağlantılardan daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Hızlı İpucu: ND filtreler pahalı olabilir, ancak ne kadar pahalı bir filtre alırsanız o kadar etkili sonuçlar elde edersiniz. Lenslerde olduğu gibi, mümkün olan en kaliteli sonucu elde etmek istersiniz.


Akarsuların Fotoğrafları Nasıl Çekilir: Gökyüzünden Kaçının


Her ne kadar gökyüzünü akarsu fotoğraflarınıza eklemekten kaçınmak zor olsa da, bunu yapmanız gerçekten yararınıza olabilir.

Bunun nedeni, akarsuda ve çevresinde dolaşarak çok daha etkileyici fotoğraflar çekebilirsiniz. Bu tür yakın çekim su ve manzara fotoğraflarında çok daha detaylı fotoğraflar çekme fırsatı elde edebilirsiniz.


Ayrıca, akarsuyu ana konu olarak vurgulamaya çalışıyorsanız, gökyüzüne ihtiyacınız yoktur. Gün ortasında çekim yapıyorsanız, gökyüzünde çok fazla ayrıntı olmaması ihtimali ve gökyüzünün çok parlak olması ihtimali çok yüksektir (pozlama basamaklama yapmadığınız müddetçe). Aynı şekilde, gün doğumu ya da gün batımında çekim yapıyorsanız, gökyüzünün renkleri sahnenin geri kalanını arka plana itebilir.

Öyleyse, gökyüzünün görünmediği akarsu fotoğrafları çekin ve nasıl göründüklerine dikkat edin. Bunun en iyi akarsu fotoğraflarınızdan birisi olduğunu görebilirsiniz!

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status