Son Yazılar

11 Eylül 2019 Çarşamba

Uzun Pozlama Fotoğrafçılığı İçin Nihai Rehber


Hiç, suyun yumuşak ve ipeksi göründüğü, neredeyse gerçek olamayacak bir şelalenin ya da okyanusun görüntüsünü; ya da bir şehirde arabaların farlarının ya da arka ışıklarının uzun sarı ya da kırmızı çizgilere dönüştüğü fotoğraflar gördünüz mü? Bu fotoğrafların belki de çok fazla manipüle edildiğini düşünüyordunuz. Gerçek şu ki, bu aslında uzun bir perde hızı kullanarak kolaylıkla elde edilebilecek bir tekniktir. Bu makaleyi okuduktan sonra Uzun Pozlama Fotoğrafçılığı adlı tekniği kullanarak çarpıcı görüntüler oluşturmayı öğrenmiş olacaksınız.

Uzun Pozlama Fotoğrafçılığı, son yıllarda çok gözde olan bir fotoğrafçılık tekniğidir. Bu stil, hareketli ögeleri yakalamak, bulanıklaştırmak ya da gizlemek için daha uzun bir perde hızı kullanmaya dayanır. Su büyülü bir ipek ya da sis gibi görünür ve bulutlar gökyüzünde süzülür.


Uzun Pozlama Fotoğrafçılığının bir diğer tipik kullanımı, yukarıda da bahsettiğim gibi, araçlardan gelen ışıkların yer üzerinde kırmızı ve beyaz çizgilere dönüştüğü çekimlerdir.

Bunlar Uzun Pozlama Fotoğrafçılığının kullanım alanlarından sadece ikisidir. Gerçek şu ki, limit sizin yaratıcılığınızın sınırıdır. Bu fotoğrafçılık tekniği fotoğrafçılığın herhangi bir türü ile birlikte kullanılabilir. Aşağıda Uzun Pozlama Fotoğrafçılığını kullanabileceğiniz bazı diğer alanları görebilirsiniz:

* Çelik tel fotoğrafçılığı
* Işıkla boyama
* Yıldız izleri
* Şehir manzaraları
* Sokak hayatı
* Soyut fotoğrafçılık

Bu liste sonsuza kadar uzayabilir, bütün örnekleri listelemek yerine bunu yorum kısmında size bırakıyorum.

Perde hızı nedir

Perde Hızı adlı makalemizde belirttiğimiz üzere, perde hızı kameranın örtücüsünün açık kalma süresidir ve saniyelerle ya da saniyenin bölümleri ile ölçülür. 1/1000 gibi büyük bir payda daha hızlı bir perde hızını, 1/10 gibi küçük bir payda daha yavaş bir perde hızını gösterir ve daha büyük paydalar sensöre daha az ışık erişeceği anlamını taşır.

Bu demek oluyor ki, perde hızı ne kadar yavaşlarsa sensör hareket eden nesneleri o kadar yüksek bir oranda yakalayacaktır. Suyun ipeksi görünüşünün de arabalarını ışık izlerinin belirgin olmasının nedeni de budur.

Çekimden önce - Uzun Pozlama Fotoğrafçılığı için gerekli ekipman

Çekime başlamadan önce satın almanızı tavsiye edeceğim birkaç eşya bulunuyor. Bunların hepsi ille de gerekli olmasa da, görüntü kalitesini artıracağını ve işleri sizin adınıza kolaylaştıracağını belirtmeliyim.

* BULB moduna sahip bir kamera
* Üçayak (gerekli)
* Uzaktan kumanda

Üçayak kullanın

Uzun Pozlama Fotoğrafçılığı için bir üçayak zorunludur. Bu konuda yaratıcı olabilir, kayaları ya da diğer nesneleri kameranızın sabit durması için kullanabilirsiniz, ancak bunların hiçbirinin bir üçayak kadar sağlamlık sunmayacağını hepimiz biliyoruz. Birkaç saniye hatta dakikalara varan çekimlerle baş etmek söz konusu olduğunda, elde çekim yapabilmenin ya da keskin bir sonuç elde edebilmenin bir yolu yoktur. Bir uzaylı değilseniz (eğer öyleyse lütfen dünyayı yok etmeyin), bir üçayak kullanmak zorundasınız.

Genel olarak, özellikle 1/60 saniyeden daha yavaş çekimler yapılacağı her durumda bir üçayak kullanılmasını öneriyorum. Amazon ya da eBay gibi sitelerde ve hatta birçok mağazada pahalı olmayan üçayaklar bulabilirsiniz. Ucuz bir üçayak satın almak cazip görünse de daha sağlam bir üçayak satın almayı düşünmelisiniz, çünkü onun uzun yıllar boyunca yanınızda olmasını arzulayacaksınız. Uzun vadede, doğru eşyaya yatırım yapmakla kaliteli bir ürün satın alıp paradan tasarruf yaparsınız, ve bana güvenin, bazı ucuz üçayaklar kolaylıkla kırılabilir!

ND filtreler yardımıyla daha uzun pozlama sürelerine ulaşın

Bir diğer faydalı ekipman parçası da bir Doğal Yoğunluk Filtresidir. Bunlar karanlık ortamlarda çekim yapıyorsanız temel olarak gerekli bir ekipman olmasa da, çok daha uzun süreli pozlamalar yapan ya da gündüz vakti çekim yapan fotoğrafçılar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Bu filtreler değişik filtreleme güçleri ile gelmektedir, bu nedenle doğru bir filtreyi seçmek daha başarılı sonuçları almanızda önemli etkiye sahip olacaktır.

ND filtreler iki şekilde satılır: dairesel filtreler ve bir filtre tutucusu ile lense takılabilen karesel filtreler. Her bir filtre türünün ayrı avantajı bulunmaktadır, fakat uzun zamandır yaptığım çekimlerden sonra karesel filtre kullanımına ağırlık verdiğimi söylemeliyim.


 Dairesel filtrelerden karesel filtrelere geçiş sebebim genellikle birden fazla filtre - bir normal ND, bir dereceli ND filtre - kullanmamdır. Filtreleme sistemleri aynı anda 2,3 ve hatta bazen 4 tane görüntürü istiflemenize olanak sağlar, bu da diğer türleri kullanırken ciddi bir vinyet ile sonuçlanmasına neden olur. Ayrıca, dereceli ND filtreler, ufuk çizgisini kolaylıkla ayarlamanıza olanak sağlayacaktır.

Seçim yapılabilecek birçok farklı marka bulunuyor, ancak satın alma işleminden önce onlar hakkında az da olsa bilgi sahibi olmanızı öneriyorum. Çoğu filtre oldukça güçlü renk sapmalarına sahiptir, ve bunların çoğu rötuş işlemlerinde kolaylıkla çözülebilir, ancak yine de can sıkıcıdır. Şahsen, LEE filtreleri, Singh-Ray, NiSi ve B+W ile harika deneyimlerim olduğunu belirtmeliyim.

Bu markalardaki filtrelerin fiyatları  300 TL'den +1500 TL'ye kadar değişkenlik gösterebilir ve pahalı filtrelerle ucuz (ama en ucuzlar değil) arasındaki farklar belirgin değildir.

2 Durak, 6 Durak, 10 Durak: Farkları nedir?

Bu terimlerin daha önce kullanıldığını duymuş olabilirsiniz: 2 Durak, 6 Durak ya da 10 Durak. Bunlar filtrelerin gücünü ifade etmektedirler ve durakların sayısı perde hızını ne kadar düşürebileceğinizi belirtir.

Çoğu kişiye göre, özellikle de Uzun Pozlama Fotoğrafçılığına yeni başlayan birçok kişiye göre 10 durak filtre gözdedir. Pamuksu sular ya da çizgi çizgi bulutlar vb. elde etmek istiyorsanız, bir 10 durak filtre normalde elde edebileceğiniz perde hızından 1000 zaman daha uzun bir perde hızı elde edebilmenize olanak sağlayacaktır. Bir diğer deyişle, sensöre ulaşan ışık miktarını 1000 kat azaltacaktır! Bu oldukça etkileyici, değil mi? 1/60 saniyelik bir çekim yapmak yerine 16,7 aniyelik bir çekim!



10 duraklık bir filtre ile elde ettiğim deneyimlerden ortaya çıkan sonuç bu filtrelerin 11 durağa daha yakın bir sonuç verdiğidir. Bu güçteki filtreler birkaç dakikalık çekimler yapılabilmesine olanak sağlamaktadırlar.

Bir uzaktan kumanda kullanın

Son olarak tavsiye edeceğim ekipman bir uzaktan kumandadır. Eğer 30 saniyeden daha kısa bir çekim yapıyorsanız temel olarak gerekli değil ancak istenmeyen titreşimlerin ortadan kaldırılması için her zaman bir uzaktan kumanda kullanılmasını tavsiye ediyorum.

Endişelenmeyin; kameranızdan daha pahalı bir uzaktan kumanda almak zorunda değilsiniz. Bu tür çekimler için basit bir uzaktan kumanda da yeterli olacaktır.

Bir sonraki aşamada, zamanlayıcısı olan ve kilitleme kapasitesi olan bir uzaktan kumanda edinmek isteyebilirsiniz.

Uzun Pozlama Fotoğrafçılığında uzaktan kumanda kullanmanın ideal olmasının iki temel sebebi vardır:

1. Bir uzaktan kumanda kullanmak kameranın üçayak üzerinde sabit durmasını sağlar. (Alternatif olarak kameranızdaki zamanlayıcı özelliğini de kullanabilirsiniz.)

2. Kameranızdaki BULB modunu kullanmak istediğinizde 30 saniyeden daha uzun süren pozlamalar yapabilirsiniz.

Çekime hazırlık

Şimdi temel ve önerilen ekipmanları tamamladıktan sonra, dışarı çıkma ve çekim yapma zamanıdır! Eğlenceli kısmın başlangıcı burasıdır.

Girişte belirttiğim üzere, Uzun Pozlama Fotoğrafçılığı birçok farklı senaryoda gerçekleştirilebilir. Bu makalede mimari ve diğer örneklere fazla yoğunlaşmadan manzara fotoğrafçılığı ile ilgili sınır içinde konuya devam etmek istiyorum. Yine de, herhangi bir başka fotoğrafçılık türünde kullanmak isterseniz, teknikler oldukça benzer olacaktır.

Bir süredir fotoğraf çekiyorsanız, iyi bir kompozisyon ve bakış açısının önemine vakıf olmanız gerekir. Uzun pozlamalar yapıyorsanız, gökyüzü/su oldukça ilginç görüntüler sunuyor olacağı için birçok kişi bunu görmezden gelebilir. Lütfen, tuzağa düşmeyin ve kompozisyonu görmezden gelmeyin, pişman olursunuz!

Kendinize basit bir soru sorun: Neyin fotoğrafını çekiyorum? Gökyüzü fotoğrafın ilginç bölümünü oluşturuyorsa çerçeve içinde ona daha fazla yer vermelisiniz, eğer su ya da ön plandaki çiçekler ise, ona.


Bir şelalenin ya da nehrin fotoğrafını çekmiyorsanız, gökyüzünde bulut yoksa uzun pozlama yapmaya gerek olmadığını not almakta fayda vardır.

Odaklamayı dikkatle yapın

Başarılı bir kompozisyon bulduktan sonra yapmanız gereken ilk şey görüntünün odaklanmış olmasıdır. 10 duraklık bir ND filtre gibi bir karanlık filtre ile çekim yapıyorsanız her şeyin oldukça karanlık olduğunu fark edeceksiniz. Filtre aracılığı ile görüş çok zorlaşacak ve kameranın otomatik odaklama özelliğinin çalışması imkansız hale gelecektir. Bu da odak dışı bir görüntü ile sonuçlanan çekimler ortaya çıkaracaktır. Gün doğarken ya da batarken uzun pozlamalarla mücadele ederken buna benzer bir hata yapma lüksümüz olmayacaktır.

Filtreyi kameranızın önüne takmadan önce elle netleme moduna geçiş yapın ve elle netleme yapmak için Canlı İzleme özelliğini kullanın. Elle netleme yapmakta zorlanıyorsanız, otomatik odaklama da yapabilirsiniz, ancak çekime geçmeden önce elle netleme moduna geçiş yapmayı unutmayın.

Eğer geçiş yapmayı unutursanız ve kamera hala otomatik odaklama modunda netleme yapmaya çalışırsa, her şeyin siyah görünmesinden dolayı kameranın odaklamayı yapmakta zorlanacağını hemen fark edersiniz. Bu nedenle, çekime başlamadan önce elle netleme moduna geçiş yapmak zorunludur.

Filtreyi kullanmaya başlamadan önce uygulamanız gereken son bir adım kaldı: Bir deneme çekimi yapın. Bir deneme çekimi yapmakla çekimin keskin olduğundan emin olabilirsiniz ve filtre olmadan ideal perde hızının ne olduğunu öğrenmiş olursunuz. Bu sayı önemlidir, bu nedenle bu sayıyı aklınızda tutmanız gerekir, daha sonra filtre takılı iken gerekli perde hızını bu sayı üzerinden hesaplayacağız.

Çekimi yapmak

Nihayet! Tetikleyici parmağınızın kaşındığını ve çekime hazır olduğunu biliyorum! Şimdi tam zamanı, haydi, kamera ayarlarını yapalım.

Kamerayı M — Manuel Moda ayarlayın, deneme çekiminde kullandığınız diyafram değerini sabit tunun. Tipik olarak, manzara fotoğrafçılığında ideal diyafram değeri 7.1 ile 13 arasında bir yerlerdedir. Ancak, bu neyin fotoğrafını çektiğinize ve nasıl bir sonuç beklediğinize göre değişir.


ISO mümkün olan en düşük seviyede tutulmalıdır, ve bir üçayak kullandığınız için 100 civarında bir değer ideal olacaktır.

10 duraklık bir filtre ile ya da perde hızının 30 saniyeden daha yavaş olmasını sağlayacak kadar koyu bir filtre kullanıyorsanız, perde hızını "BULB" (Bazı kameralarda "Time") olarak belirleyin. Birkaç kelime ile, Bulb modu örtücünün deklanşör basılı tutulduğu sürece açık kalmasını sağlar. Bu, perde hızının istediğiniz değerde olması anlamına gelir; ister 1 saniye ister 10 saat. Deklanşöre dakikalarca basmak bulanık bir görüntü ortaya çıkarır.

Bu noktada, filtre daha az ışık erişimine neden olacağı için perde hızının nasıl hesaplanacağını merak ediyor olmalısınız. Burası belki de Uzun Pozlama Fotoğrafçılığının en zor kısmıdır, ancak sadece dışarıdaki ışığı okuyarak perde hızını belirlemeniz uzun sürmeyecektir.

Bunu hesaplamanın ikisi de aynı sonucu veren iki yolu vardır, fakat biri diğerinden daha hızlı ve kolaydır (ancak ben yine de "daha zor" olan yolu öğrenmenizi ve sürecin nasıl işlediğinizi öğrenmenizi arzuluyorum). Nazik olacağım ve kolay yol ile başlayacağım.

Teknolojiden istifade edin

Teknoloji bir karın ağrısı da olabilir bir cankurtaran da. Uzun Pozlama Fotoğrafçılığında yaşamınızı daha kolay bir hale getirecek iki araç vardır. Bir akıllı telefonunuz varsa "NDCalc" adlı programı kullanabilirsiniz.

Bu program filtre takmadan önceki verilerinize dayanarak kullanmanız gereken doğru perde hızını hesaplıyor. Bu, deneme çekimindeki değerleri not almanızın gerekliliğinin sebebidir.

Bundan daha kolay olamazdı, değil mi? Bu programdaki bir geri sayım aracı pozlamanın ne zaman biteceğini bile haber veriyor (bir ucuz uzaktan kumanda ve Bulb Modunu kullanıyorsanız, harika bir tercih).

İkinci yol ise biraz daha zor, ancak sürecin nasıl işlediğini öğrenmek için temel bir yoldur. Ben bir amatör iken her ne kadar perde hızını hesaplamak için sık sık NDCalc programını kullanmış olsam da, perde hızının nasıl hesaplandığını öğrenmek için arada sırada bu yolu da kullanırdım. Bu benim için oldukça faydalı oldu ve bugün ışığa bakarak yaklaşık uygun perde hızını kestirebilmem için en büyük vesile oldu.

Gerçekten uzaktan bakıldığı kadar zor değil, sadece ilk başlarda biraz kafa karıştırıcı.

Dikkatli olup olmadığınıza bir bakalım. 10 duraklık bir filtre ne kadar ışığı engellemekteydi? Eğer 1000 dediyseniz, doğru! Başka bir cevap verdiyseniz, doğru cevap 1000 idi.

Bu demek oluyor ki, ND filtre perde hızınızı 1000 kat uzatmanızı sağlayacaktır. Yani, 1/125 saniyelik bir perde hızı kullanıyorsanız, bu değer filtre ile beraber 8 saniyeye çıkacak demektir. 1/30 saniye kullanıyorsanız 32 saniyelik çekim yapabileceksiniz demektir.


Son sözler

10 duraklık bir filtre ile çekim yapıyorsanız bilmeniz gereken bir şey var: hesapladığınızdan daha uzun süreli pozlamalar yapmanız gerekebilir.Bu nedenle iyi bir zamanda çekime çıktığınızdan emin olun ve birkaç deneme çekimi yapın.

Bir deneme çekiminde perde hızını hesapladıktan sonra bir diğer deneme çekimini bu sefer filtre takılı iken yapın. Bu çekiminizin karanlık ya da aydınlık çıkmasına göre perde hızını artırmaya ya da düşürmeye nihai olarak karar verebilirsiniz.

Uzun Pozlama Fotoğrafçılığı gerçekten eğlencelidir, ancak tüm yönlerini anlamak zaman alır. Unutmayın, 300 saniyelik pozlamalar ile çekim yapıyorsanız yüzlerce fotoğraf çekemezsiniz!

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status