Son Yazılar

27 Nisan 2014 Pazar

Harika Günbatımı Fotoğrafları Çekmek İçin 10 İpucu


Hepimiz gün batımı fotoğrafları çekmeyi severiz. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, gün batımı fotoğrafları (gün doğumu fotoğraflarını da kapsayan bir şekilde) dünya genelinde her gün çekilmekte olan fotoğrafların büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Gün batımı karakteristik bir dinamizme sahip ve aynı zamanda son derece keyifli bir şekilde, barış ve huzur duygusu çağrıştırmaktadır. İşte, bu yazımızda da bu harika gün batımı fotoğraflarınızı geliştirmenize yardımcı olacak birkaç ipucu bulabileceksiniz.




Fotoğraf: Praveen Venugopal

1 - Gideceğiniz Yere Zamanında Gidin


Gün batımı çekeceğiniz bir yere zamanında ulaşmış iseniz, fotoğraf çekeceğiniz yere de gün batımından en az bir saat önce gitmeniz iyi olacaktır. Bu şekilde, fotoğraflarınızı daha güzel bir hale getirebilecek bir bakış açısı  ve kompozisyonunuzu güzelleştirecek ilginç nesneler bulabilirsiniz. Ayrıca, yanınızda kullanışlı bir üçayak bulundurun.

2 - Altın Saatlerde Çekin


Gün ışığının ilk ve son saatlerine Altın Saat (Golden Hour) adı verilir. Bu anlar, gün batımını en arzu edilen şekilde çekebileceğiniz zamanlardır çünkü sahneni güzel, altın bir parıltıya sahiptir ve gökyüzü renklerin farklı tonları ile bezenmiştir. Mavi Saat (Blue Hour) boyunca (gün battıktan bir saat sonrası, gökyüzü az pozlanmış bir şekilde mavi tonlar aldığı zaman) harika bir sahneyi fotoğraflamak fırsatı pencerenizden içeri girmektedir.


Fotoğraf: paul bica

3 - Beyaz Dengesini Seçin


Gün batımının karakteristik özelliğini korumak için Otomatik Beyaz Dengesi seçeneğinden kaçının. Bulutlu (Cloudy) ya da Yağmurlu (Shade) ayarlarını seçin, hatta kendi zevkinize göre bu ayarları değiştirin. Eğer Beyaz Dengesi için özel bir Kelvin derecesi belirleyecekseniz, 5500'den yüksek bir değer kullandığınızdan emin olun. Daha yüksek renk sıcaklık ayarı, fotoğrafınızın daha sıcak hissedilmesini sağlayacaktır. (Elbette, eğer raw formatı ile çekim yapıyorsanız, daha sonra bilgisayarda bu ayarı değiştirebilirsiniz fakat kameranızla mümkün olduğu kadar doğru değerleri girmeye çalışmanız iyi olacaktır.)

4 - RAW Çekim


Gün batımı fotoğraflarında tipik olarak bulunan aydınlık ve karanlık alanları yakalayabilmek için fotoğrafları ham (raw) olarak çekin. Ayrıca, raw çekim yapmanız, daha sonra bilgisayarda fotoğrafınızı işlerken aşırı aydınlık ve karanlık bölgelerdeki detayları yakalamanıza da yardımcı olacaktır. Ayrıca, hangi pozlama değerinin sizin için en iyi olacağına karar vermek için JPEG çekim ile AEB (Auto Exposure Bracketing) yapabilirsiniz.

Fotoğraf: vramak



5 - Kompozisyona Dikkat Edin


Üçler Kuralı'ndan bir kılavuz olarak yararlanın. Ufuk çizgisini, ekranınızı yatay olarak üç eşit parçaya bölecek şekilde yerleştirin ve bu işlemi dikey olarak da aynı şekilde gerçekleştirin. İlgi çekici elemanları fotoğrafınızın ilgi merkezlerinden birine yerleştirerek çekiminizi yapın. Bu, insandan hayvana ve ağaçlara her şey olabilir. Bazı şekillerde dinamik bir aktiviteyi, bir hikaye oluşturmak için yakalamaya çalışın.



6 - Alan Derinliğini Artırın 


Gün batımı fotoğrafları genellikle ön plandan arka plana birçok ögeyi barındırdığından, odaktaki her şeyi net tutabilmek adına alan derinliğini olabildiğince yüksek tutmak isteyeceksiniz. Ön plandan arka plana her şeyi daha net bir hale getirebilmek için kapalı bir diyafram değeri (f/22) kullanın.

Fotoğraf: snowpoeak

7 - Silüetler ve Yansımalardan Yararlanın


Silüetler de boş bir çerçeveye ilgi eklemenin bir diğer yoludur. Silüetler de çekiminizdeki renkleri vurgulayarak yardımcı olurlar. Fotoğrafınıza silüetler ekleyerek fotoğraflarınızı ilginç bir hale getirebilirsiniz. Eğer bir sahil ya da nehir kenarında gün batımı çekimi yapıyorsanız, gök yüzünün canlı renkleri ile birlikte yansımaları kullanarak bir etki elde edebilirsiniz.

8 - Yakınlaştırma Deneyimi


Geniş açılı bir lens ile de çekim yapabilirsiniz ya da telefoto lensleriniz ile zum yapabilirsiniz. Bir telefoto lens ile çekim yaparken, güneşi ekranınıza yerleştirip yakınlaştırma yaparak, güneşin daha da büyük görünmesini sağlayabilirsiniz. Diğer yandan, çekiminizin azametini vurgulamak için geniş açılı bir lens de kullanabilirsiniz. İkisini de deneyin.

Fotoğraf: nattu

9 - Bakış Noktanızı Değiştirin


Gün batımı, fotoğrafçılıktaki en popüler konuların başında gelmektedir. Gün batımı fotoğraflarınıza kişisel bir fark katmak ve eşsiz çekimler oluşturmak için birkaç adım ileriye gitmeniz gerekmektedir. Farklı bir nokta bulun. Sadece birkaç adım ileriye gitmek bile çekimizin bütün kompozisyonunu değiştirebilir. Tüm bakış açılarını keşfedin ve hangisinin en iyi olacağını kendinize sorun.

10 - Hızlı Olun


Gün batımı fotoğrafları çekerken, güneş batmadan önce genellikle çok fazla zamanınız olmaz. Bu nedenle hızlı olmalı ve planladığınız çekim için hızlı hareket etmek zorundasınız. Çevrenizin farkında olun ve kameranızı her an için çekime hazır tutun. İyi şanslar.

Fotoğraf: Axel-D


© Ritesh Saini

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status