Fotoğraf: Visoreanu Florin Gabriel |
* İdeal olarak, bir üçayak sahibi olmalısınız - iyi ve sağlam bir marka gerçekten büyük bir farklılık meydana getiriyor. Düşük perde hızı kullanmanız gerekecek olan düşük ışıklı çekim koşullarında mutlak sabitlik gereklidir. Bu, keskin çekimler yapabilmenin en iyi yoludur.
* Flaş ile çekim yapmanın, derin manzara çekimlerinde hiçbir etkisi yoktur - bu nedenle flaşı kapatmayı unutmayın. Manuel ayarlara geçmeniz bu sorunun üstesinden gelmenizi sağlayacaktır ve son görüntünüz üzerinde hakimiyet kurmanızı sağlayacaktır.
* Gün batımından sonraki ilk yarım saat içinde çekim yapmaya çalışın. Bu, sokak lambalarının etkisi nedeniyle yakalanması zorlaşacak olan gökyüzündeki detay ve renkleri yakalamanıza olanak sağlayacak.
* Uzun pozlamalar kameranızın pil tüketimini artırabilir - bu nedenle her ihtimale karşı tam şarj olmuş yedek piller taşıdığınızdan emin olun.
* Garip gelebilir, biliyorum, fakat kameranızın Beyaz Dengesi (White Balance) ayarını daylight (gün ışığ) olarak ayarlayın. Bu, gökyüzünü derin ve zengin bir mavi renkle dolduracak ve parlak ışıkları da sıcak ve sarımsı bir tona çekecektir.
* Küçük de olsa bir el feneri oldukça yardımcı olacaktır. Eskiden, her ne zaman çekim için dışarı çıksam bunu unuturdum ve kameramın ayarlarını yapmak için hep zorluk çekerdim.
* Kameranızdaki BULB (B) Modunu denemeye değer. Bu durumda, deklanşöre bastığınız süre boyunca çekim yapılmaya devam edecektir. Keskin görüntüler elde edebilmek için uzaktan kumanda ya da zamanlayıcı kullanmanız tavsiye edilmektedir.
* Uzun pozlama nedeniyle oluşabilecek olan grenli görüntülerden uzak durun. Bunu önlemenin bir yolu düşük ISO değeri kullanmak ve bir diğer yolu da, kameranızda bulunuyorsa, Noise Reduction (Gürültü Azaltma) özelliğini kullanmaktır. Alternatif olarak, Photoshop (ya da benzeri uygulamalar) kullanarak gürültü azaltma özelliğinden faydalanabilirsiniz. Bunu dikkatlice yapmazsanız detay kaybı yaşayabilirsiniz.
Fotoğraf: Jeff Krause |
* Hareket eden araçların ışıklarını çekmek istiyorsanız, gök yüzündeki renkleri korumak için alacakaranlıkta çekim yapmayı deneyin. Bu çekimleri kayda değer bulacaksınız. Yaklaşık olarak 15 saniyelik bir çekim işe yarayacaktır.
Eğer şüphede kalırsanız, dışarı çıkın ve çekimlerinizi yapın. Denemediğiniz sürece ne kadar iyi olduğunuzu bilemezsiniz. Hatırlayın, fotoğrafçılığa yeni başladıysanız, ilk denemenizde istediğiniz sonucu da alamadıysanız, doğru sonucu alana kadar denemeye devam edin. Tamamen dijital çağdayız - sonuçtan memnun olana kadar denemeye devam edin.
© Raymond Winters
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.