Son Yazılar

26 Nisan 2014 Cumartesi

Prime Lensler - Artı ve Eksileri


Standart Zum (Yakınlaşma): Bu lensler en yaygın olarak kullanılan lens türleridir ve kameralarla gelen kit lensler genellikle bu kategori altında yer almaktadırlar. Bu lenslerin en popüler olanı 18-55mm olan lenstir ve genel kullanım amaçlı olarak üretilmişlerdir ve fotoğrafçılığa ilk kez başlayanlar ve amatör kullanıcılar için idealdir. Birkaç yıl öncesine kadar bu tür lenslerin kalitesi pek iyi sayılmazdı, bu nedenle üreticilerine kötü bir ün kazandırdılar; bunu fark eden kamera üreticileri de çok daha kaliteli sonuçlar veren daha iyi lensler üretmeye başladılar.



Fotoğraf: Ævar Guðmundsso

Zum (Yakınlaştırma): Bu lensler, standart zum lenslere oranla daha uzun odak uzaklığına sahiptirler. Bu lenslerden yaygın ve popüler olanları; 55-250 mm, 70-300 mm ve 75-300 mm olanlardır. Bu lensler yarı profesyoneller ve hayvan ve kuş fotoğrafı çekimi ile ciddi şekilde uğraşan meraklılar tarafından kullanılmaktadır.

Geniş Açı: Bu lensler, manzara ve doğa fotoğrafçıları arasında popüler olarak kullanılmaktadır. Yaygın olarak kullanılan geniş açılı lensler, 10-20mm, 12-24mm, ve 11-16mm'dir. Geniş açılı lenslerin vir diğer varyasyonu da balıkgözü lenslerdir. Bu lensler azami görüş açısı vermekte ve doğal olarak bir dairesel bozulma etkisi göstermektedirler.

Yukarıdaki tüm lensler amatörler, ciddi hobistler ve yarı profeseyoneller tarafından kullanılmaktadırlar. Öyleyse, profesyonellerin tercihleri nedir? Cevap: Prime Lensler.

Prime Lensler, herhangi bir nedene bağlı olmaksızın en çok tercih edilen ve en çok imrenilen lenslerdir. Sabitleştirilmiş odak uzaklıkları ile birlikte bu lensler olabilecek en iyi sonuçları sağlamaktadırlar ve profesyonel bir kameranın gücü ve fotoğrafçının bilenmiş becerileri ile birlikte tamamlanmaktadır.

Canon EF 14mm, Canon EF 50mm, Canon EF 85mm, Canon EF 100mm ve Canon EF 200mm en popüler prime lenslerdir. Benzer aralıklardaki diğer kamera üreticileri olan Nikon, Sigma, Tamron ve Tokina'nın lensleri de kullanılabilir.

Fotoğraf: Todd Beltz





AVANTAJLARI


En belirgin avantaj, görüntü kalitesidir. Bütün prime lensler, tüm profesyonel fotoğrafçılar tarafından kameralarından en kaliteli görüntülerin alınabilmesi için satın alınmaktadır. Görüntü kalitesinin temel parametreleri şunlardır: keskinlik, bozulma, vinyet ve renk sapmaları. Bütün prime lenslerde, test sonuçları en yüksek keskinlik değerlerini ve diğer üç sonucu da en düşük değer olarak vermektedir, bozulma, vinyet ve renk sapmaları.

En iyi fotoğraflar için profesyonel gereksinimler olduğu için, her fotoğrafçının bütçesine göre bir prime lense yatırım yapması gereklidir.

Fotoğraf: Mahesh

DEZAVANTAJLARI


Bir prime lensin en büyük dezavantajı, sabit odak uzaklığıdır. Eğer bir prime lens ile çekim yapacaksanız, çoğu zaman büyük sınırlamalar yaşayacaksınız. Herhangi bir şekilde yakınlaşarak ya da uzaklaşarak çerçeveleme yapabileceğiniz bir durumla karşı karşıya kalsanız bile hiçbir şekilde yakınlaştırma yapamazsınız. Çok fazla uygulama ve sabır ile, bu handikapın üzerinden gelmesini öğrenecek ve fotoğrafçılığa yeniden aşık olacaksınız.

Prime lenslerin bir diğer dezavantajı da fiyatlarıdır. Bütün prime lensler, kendilerinin zum muadillerine göre çok daha pahalıdırlar.

Sonuç olarak, bir prime lense yatırım yapmak akıllıca olacaktır. Sonuç olarak alacağınız görüntüler bir profesyonel fotoğrafçının kalitesinde olacaktır.

© Pashminu Mansukhani

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status