Son Yazılar

13 Nisan 2014 Pazar

Lens Uzunluğu ve Diğer Faktörler


Dijital kameraların dünyasında belki de en kafa karıştırıcı konulardan birisi lens uzunluklarıdır. "Telefoto", "geniş açılı", "görüş alanı", "5X" ve bir sürü diğer terimleri duyup dururuz. Bütün bunları bir şekilde aştık diyelim, bu sefer de "kırpma faktörü (crop faktör)" ve "35mm eşdeğer" gibi terimlerle karşılaşırız. Bir lens almaya karar vermek için oldukça zorlayıcı, değil mi?



Uzun bir lens uzunluğu daha fazla büyütme sağlayacak olsa da daha kısa bir lens uzunluğu daha geniş bir görünüm sunacaktır ve bir karşılaştırma yapmadan önce lens uzunluklarının ne olduğunu anlamamız gerekir.


Herhangi bir kameranın standart lens uzunluğunu belirlemek için biraz matematik kullanacağım ve bu işi eğlenceli bir şekle getirmeye çalışacağım. Bu bir tür zihinsel jimnastik ve fotoğraf meraklısı olmayan dünyadaki insanların %98'i bununla ilgilenmeyecek.

Bir varsayım olarak söyleyelim: Ortalama olarak, AP-S boyutlu görüntü sensörü kullanan dijital kameralar standart lens uzunluğu olarak 28mm (buna bazen normal denir) kullanırlar.

Tamam ama bu ne anlama geliyor? Yani kısaca, çıplak bir gözle çevreye baktığınızda gözünüzün gördüğü açıyı fotoğraf makinenizle 28mm çekerken görürsünüz. Diğer bir deyişle, bu "normal" ya da "standart" lens uzunluğudur. Karşılaştırma yapabilmek için kullanmamız gereken uzunluk bu işte.

Bilgilerimizi yoklayalım. Birkaç terimi gözardı etmenizi istiyorum. Şimdilik "kırpma faktörü" ve  "35 mm eşdeğer"  gibi terimleri unutabilirsiniz. Yeni DSLR alıcıları neredeyse hemen hemen asla değiştirilebilir filmli bir kamera satın almadıkları için bu kafa karıştırıcı konuya şimdilik karıştırmak istemiyorum.






Şimdilik kenara koymak istediğim bir diğer terim ise "X Faktör".  Kompakt kameralar açıkçası anlamsız bir şekilde bunu "5x zum objektif" şeklinde tanımlıyorlar. Lens uzunluğunu bu şekilde açıklamak kullanışlı ama etkisiz ve nedeni burada. 20-100mm bir lens aslında 50-250 mm olacak. "X Faktörü" daha çok reklam kokan bir söylem ve genelde kompakt kameralar sözkonusuysa kullanışlı.

Bu yüzden, geriye telefoto, geniş açılı ve görüş alanı terimleri kalıyor. Bunlar iyi terimlerdir burada bunlardan bahsedeceğiz: Az önce de söylemiştik, 28 mmlik bir DSLR insan gözünün gördüğü açıya yakın bir görüntü vermektedir. 28 mm'den daha kısa olan bir lens uzunluğu geniş açı, 28 mm'den daha uzun olan bir lens uzunluğu ise telefoto olarak adlandırılacak.

Şimdi, aklımızdan küçük matematiksel hesaplamalar yapabiliriz. 28 mm normal bir görüntü ise, 14 mm'lik bir görüntü 2 kat daha geniş bir açı verecektir. 50 mm'lik bir lens ise 2 kat daha yakın bir görüntü verecektir. 35 mm'lik filmli bir kamera ya da kırpma faktörü umurumuzda mı? Hayır.

Öyleyse gerçek dünya içinde lensleri karşılaştırmak için bazı kararlar verebilirsiniz.Eğer 18-55 mm'lik bir lens satın alırsak bunun aynı zamanda hem bir geniş açılı hem de telefoto lens olduğunu anlayabileceğiz. Bir diğer kit lens olan 28-80 mm lensi satın alırsak, sıfır geniş açı kapasitesi ve gözümüzün gördüğünün 3 katı yakınlaştırma imkanına sahip olduğumuzu anlayacağız.

Dijital kamera lenslerimiz hakkında birkaç yeni bilgi ekledik.

Sonuç olarak, küçük birkaç öneride bulunmak istiyorum. Dünyadaki bütün üreticiler için telefoto lens üretmek geniş açılı lens üretmekten kolaydır. Eğer kendi oturma odanızı çekecekseniz, 28 mm'nin altında bir lens almanız gerekecektir. 17 mm ve 28 mm arasındaki farkı şöyle bir örnekle göstermek istiyorum: 28 mm ile bir kanepede oturan üç kişiyi çekebilirsiniz. 17 mm ile ise bütün kanepeyi çekebilirsiniz.

© Stu Eddins

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status