Son Yazılar

12 Nisan 2014 Cumartesi

Gerçek Dünyada Seyahat Fotoğrafçılığı


Birçok makale seyahat fotoğrafçılığı için en iyi uygulamaları tartışmaktadır ve birçok makale de tavsiye verme eğiliminde olsa da en iyi fotoğrafları çekebilmeniz için doğru şartlardan bahsetme eğiliminde değildir. Gökyüzü her zaman mavi olmayabilir, turistlerle dolu kalabalıklar her zaman temiz bir şekilde ilerliyor olmayabilir, ışık her zaman mükemmel olmayabilir ve en yeni kameralara sahip olamayabilirsiniz. Yine de, doğru zaman için bekleyemeyebilirsiniz ve bu şartlarda bile güçlü fotoğraflar çekebilmeniz için yapabileceğiniz bazı uygulamalar bulunmaktadır.



Fotoğraf: nikon ian

HAZIRLIKLARINIZI YAPIN


Yola çıkmadan önce, gideceğiniz yer ile ilgili araştırmalar yapmanız faydalıdır. Bu size, gideceğiniz yere ulaştığınızda yapacağınız şeyler hakkında bir fikir verecektir. Eğer bir yere gitmeden önce fotoğrafını çekmek istediğiniz bir yer varsa, en ideal çekim saatleri hakkında bir fikriniz olacaktır. Bu, gününüzü planlamanıza yardımcı olacaktır ve daha fazla fotoğraf çekebilmenize olanak sağlayacaktır.

Basitçe söylemek gerekirse, bir yere planlamadan gittiğiniz takdirde, fotoğrafını çekebileceğiniz birçok yer görebilecek ve eğer gününüz kısaysa, bu size oldukça stresli ve baskıcı gelebilecektir.  Bu nedenle de seyahatinizden keyif alamayacaksınız. Ve eğlence, bir yere ilk defa gittiğinizde en önemli amacınızdır.


Fotoğraf: Daily TravelPhotos

GÜN ORTASINDA ÇEKİM YAPMAK


Birçok fotoğrafçı ve fotoğrafçılık kitabı size gün doğumundan hemen sonra ve gün batımından hemen önce meydana gelen altın saatlerde çekim yapmanızı söyleyecektir, çünkü bu zamanlar, fotoğrafçılık için en iyi zamanlardır. Bu saatlerde ışık oldukça yumuşak bir tonda gelecektir. Ve bu gerçekten haklı bir söylemdir. Çarpıcı bir görüntü ortaya koyabilmek için bu ışığı kullanmanız daha kolay olacaktır. Yalnız, bu durumlarda bile bazı zorluklar bulunmaktadır. Bir bölgede kısa bir süreliğine bulunuyorsanız çekiminizi gerçekleştiremeyebilirsiniz. Bir bölgede, güneşin batmasını iki saat boyunca beklemeniz, diğer seçenekleri kaybetmenize sebep olabilir.

Bu, zamanınızı harcamak için kötü bir tercih de olabilir ve gün boyunca çekim yapmanızı engelleyecek herhangi bir sebep de bulunmamaktadır. Ayrıca, sert güneş ışığı ya da düz bir gökyüzü ile baş edebilmek için yaratıcı yollar arayabilirsiniz. Bu gibi durumları bir avantaj olarak kullanabilirseniz, fotoğrafınıza duygu katabilirsiniz. Örneğin, yoğun bir öğle güneşi, günün bütün sıcaklığını yansıtarak fotoğrafınıza güzel bir etki katabilir. Veya, bulutlu bir günde insanların yüzlerindeki detayları yakalayabilirsiniz.




EKİPMANINIZI TANIYIN


Kameranızı, nasıl çalışacağı hakkında düşünmenize gerek kalmayacak şekilde iyi tanıyın. Nasıl çekeceğinizi ve hangi ayarları kullanacağınızı düşüneceğiniz bir süre zarfında, o anı kaçırabilirsiniz. Bir fotoğrafı iyi bir fotoğraf haline getirmek için birçok konu vardır. Konum nedir? Fotoğrafımı nasıl çerçeveleyeceğim? Hangi diyaframı kullanmalıyım? Yakınlaştırmalı mıyım, uzaklaştırmalı mıyım? Bütün bu sorulara cevaplar verdiyseniz, yine de istediğiniz sonucu elde edebilmeniz için kameranızı ayarlamanız gerekecektir. Ve bütün bunları, saniyeler içinde yapmalısınız.

Eğer bütün bunları kısa bir süre içinde yapmazsanız, ilk olarak gördüğünüz an ile çektiğiniz fotoğraf arasında bir fark meydana gelecektir. Bunu aşmak için oldukça fazla pratik yapmanız gerekecektir. Basit görünüyor fakat fotoğrafçılığınızı geliştirmenizin en iyi yolu budur.

Fotoğraf: Ahmad Said

Kameranızı gözünüzün önünden ayırmadan çekim yapacağınız yere odaklanın ve ayarları değiştirin. Önce sabit konular ile başlayın ve daha sonra hareketli konulara geçiş yapın. Başlangıçta biraz yorucu ve sinir bozucu görünecektir ancak bunu başarı ile yapmaya başladığınızda, fotoğraflarınızdaki ilerlemeyi fark edeceksiniz.

Çoğumuz, bir bölgede uzun süre kalmak ve doyasıya fotoğraf çekmek isteriz ancak bu, çoğumuz için mümkün değildir. Öyleyse, yeni bir yere seyahat ettiğinizde, rahat ve esnek olun. Bunu yaptığınız takdirde, gelecek geziniz daha eğlenceli ve tatmin edici olacaktır.

© Mark Eden

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status