Sadece lensinizi temizlemek amacı ile kullanacağınız bir beze sahip olmanız da önemli. Öncelikle, lensin üzerine hafifçe üfleyin (hohlayın :) ) ve dairesel hareketlerle lensinizi temizleyin.
Sensör için, sensöre gelebilecek tozlardan korunmak için, lensleri değiştirirken her zaman kameranızı kapalı durumda tutun ve lens değiştirme işlemini kontrollü bir ortamda gerçekleştirin. Esasen, lens değişimini rüzgarlı bir sahil ya da çölde gerçekleştirmeyin. Çoğu DSLR'de otomatik sensör temizleme özelliği bulunmakta ve bu özelliği açmanız size oldukça yardımcı olmaktadır.
Photoshop gibi programlarla kirlenmeleri yok edebilirsiniz, biliyorum fakat kameranızla video özelliğini kullanıyorsanız ve daha sonra istenmeyen nokta ya da kirleri kaldırmaya çalışacaksanız, harcayacak aylarınız yoksa, bu hiç de kolay bir seçenek değildir.
Fotoğraf: Slava Semenov |
2. Kameranızın kılavuzunu okuyun. Sıkıcı geldiğini biliyorum fakat kılavuz ile harcayacağınız birkaç saat, kameranızı daha rahat kullanmanıza yardımcı olacaktır. Daha sonra, daha iyi çekimler için manuel modu kullanabileceksiniz. Fotoğraf becerilerinizi geliştirmeye başlamanızın tek yolu budur.
3. Konumlama. Konunuzu doğru noktaya getirmek çok önemlidir. Eğer bir grup insan ya da bir portre çekimi yapıyorsanız, onları, nerede durmasını istiyorsanız, oraya konumlandırın. Eğer daha sonra arka planda değişiklikler yapmayı planladığınız bir çekim yapacaksanız, modellerinizin ellerinde herhangi bir nesne olmadığına dikkat edin. Çerçevenizde daha iyi bir konum elde edebilmek için modelinize ileri - geri ya da sağa - sola hareket etmelerini söyleyin. Konunuzun çevresinde hareket etme konusunda asla utangaç olmayın. Bu öğrenmenin en iyi yoludurv
Dikey çekim yapmaktan korkmayın. Özellikle portre çekimlerinde dikey çekimler oldukça uygun olabilir. Bunu bir deneyin.
Fotoğraf: Alex Lewis |
4. Çerçeveleme, fotoğrafçılığın %80'idir. Dergilerdeki fotoğraflara bakın ve televizyonlardaki belgeselleri izlerken nasıl çerçevelendiklerine dikkat edin. Yeterince boşluk bırakmanız gerekebilir ancak aşırıya kaçarsanız fotoğrafınız beceriksizce çekilmiş izlenimi bırakabilir. Bir eli ya da bir insanın başını kesmeyin. Çerçevenin merkezine doğrudan insan koymamaya çalışın. Zaman içerisinde gözünüz çerçevelemeye alışacak ve neyin daha iyi görüneceğini bileceksiniz. Şimdiye kadar öğrendiğim en önemli konulardan birisi de "Bir şey iyi görünüyorsa, iyidir."
5. Aydınlatma gerçekten önemlidir ve fotoğrafınıza ruh ve atmosfer katmanıza yardımcı olacaktır. Eğer harici flaş kullanıyorsanız, gelişmiş ayarlara hakim olmalısınız ve yapacağınız doğru düzeydeki ayarlar ile büyük farklılıklar oluşturabilirsiniz. Bu, korkunç kılavuzu okuma nedenlerimizden birisidir. Çoğu kamerada flaş ile ilgili ayarlar menüde birkaç tık ötededir. Bunu öğrenmeniz size kesinlikle yardımcı olacaktır. Eğer bir DSLR sahibi iseniz, harici bir flaş alın ve bunu kullanmaya başlayın.
Fotoğraf: Jason Lavengood |
6. Pozlama ya da perde hızını elle kontrol etmeye başlamak kameranızın konunuzu kendi belirlediği ayarlara göre değil, sizin düşündüğünüz ayarlara göre çekmesini sağlamak anlamına gelecektir. Kameranız otomatik pozlama modunda ise, çerçevenizde hakim olan görüntüye göre pozlama ayarlarını belirleyecektir. Örneğin, arka planında bir şelale olan bir kişinin fotoğrafını çekiyorsanız kameranız diyaframını kısacak ve arka plandaki parlak şelalenin renginden dolayı, ön plandaki modeliniz karanlık çıkacaktır.
Pozlama ve perde hızı kullanımını bilerek (ve her birinin diğerini nasıl etkilediğini bilerek) fotoğrafı hangi değerlere göre pozlayacağınıza karar verebilirsiniz.
7. Alan derinliğinin (DoF) ve pozlamayı (f-stop) artırarak ya da azaltarak odakta kalmasını istediğini bölümleri belirleyebilir ve bunu bir yaratıcılık seviyesinde kullanabilirsiniz.
Perde hızı, f-stop değerinizi doğrudan etkileyecektir. Ayrıca, düşük ve yüksek hızlı çekim tekniklerini ve bunların fotoğraflarınıza olan etkilerini öğrenerek yaratıcılığınızı geliştirebilirsiniz. Bazı özel çekimler için de elle netleme yaparak (özellikle makro çekimlerde) daha başarılı çekimler yapabilirsiniz. Bu, odağın nerede olmasını istiyorsanız, oraya ayarlayabileceğiniz anlamına da gelmektedir.
Fotoğraf: Frederico |
8. Kameranızın yanınızda olması. Yine kulağa garip gelen bir konu fakat fotoğrafçılık, özellikle bir anı ve özellikle de o anı yakalamak üzerine kuruludur... Bu nedenle kameranızı evde bırakmanız ya da çantanızın derinlerinde bir yere koymanız hiçbir işe yaramayacaktır.
9. Işığın yönü ve açısı. Eğer gün ışığında çekim yapıyorsanız ve mümkün olan en iyi fotoğrafı çekmek istiyorsanız, güneşi bir avantaj olarak kullanın. Arkadan aydınlatılmış bir fotoğraf çekiyorsanız konunuzu arka plandan ayırabilmek için harika bir zamandasınız demektir ve bu çekimlerde 3D etkisi gözlenebilir. Ancak lens harelenmeleri oluşacaktır ve bunu isteyip istemediğinize karar vermeniz gerekecektir. Bu sizin için bir sorunsa, bir lens kapağı (lens hood) kullanabilirsiniz.
Mümkün olursa, beyaz bir karton ya da reflektör kullanarak ışığı modelinizin yüzüne de yansıtabilirsiniz. Bu yöntemin etkilerini gördüğünüzde şaşıracaksınız çünkü bu yöntemle yüzlerde meydana gelen gölgeler ortadan kalkacak ve harika bir etki elde edeceksiniz.
10. Zum lensinizi bir prime lens gibi kullanın. Lensinizi 50mm olarak ayarlayın (insan gözünün gördüğü değerdir) ve bir prime lens kullanıyormuş gibi çekimlerinizi sürdürün. Kameranızla zum yapmak yerine konunuza yaklaşın ya da konunuzdan uzaklaşın. Konunuza yaklaşın ve onların seviyesine inin. Her zaman ayakta çekim yapmayın, sadece uygun olan zamanlarda ayakta çekim yapın.
© Harvey Glen
Bazı fotoğraflarınızda renk yoğunluğu çok fazla çok hoş görünüyor. (2 üstteki resim) Bunu nasıl yapıyorsunuz?
YanıtlaSilİyi günler,
YanıtlaSilBu fotoğraflardaki renk değişikliklerinin sebebi, kamera üzerindeki "Renk Stili Menüsünde" yaptığım değişiklikler. Kameranızdaki "Renk Stili Menüsünü" bulup "Kullanıcı Tanımlı" stiller ekleyebilirsiniz.
Portre fotoğrafı için değerlerim sırasıyla 7:2:0:0.
Portre fotoğrafının orijinali bu fotoğraf. Ancak dağlık alandaki fotoğrafta, "Adobe Lightroom" ile birkaç dokunuş yapmış olmalıyım :) Yeryüzündeki renkler doğal olabilir ama gökyüzünde biraz oynama var.
ilginize çok teşekkür ederim sitenizi severek ilgiyle takip ediyorum :)
YanıtlaSil