Son Yazılar

27 Aralık 2014 Cumartesi

Fotoğrafçılıkta Diyafram Ayarları


Çoğu fotoğrafçılık ipuçlarını okuduğunuzda, bunların çoğunlukla, haklı nedenlerden dolayı, diyafram öncelikli mod kullanımını savunduğunu görebilirsiniz. Diyafram öncelikli mod, diyafram ayarlarını kullanarak perde hızını kontrol edebilmenizi sağlamaktadır ki bu sayede, hareketi dondurabilir, hareket bulanıklığı ve alan derinliği ile ilgili etkileyici sahneleri elde edebilirsiniz.



Diyaframı ve diyafram öncelikli modun çalışma mantığını anlamak pozlamayı ve fotoğrafçılığın temel dinamiklerini kontrol edebilmenize olanak sağlayacaktır.

Kameranızı diyafram öncelikli moda aldığınız zaman kamere yarı otomatik bir moda geçmiş olacak; ki yine de beyaz dengesi, ışık ölçümü ve ISO gibi önemli ayarlara dikkat etmeniz gerekecektir. Bu modda, sizi seçtiğiniz diyafram değerine göre bir perde hızı, kameranız tarafından otomatik olarak verilecektir.

Fotoğraf: caleb wilson


DİYAFRAM VE F-SAYILARI


Diyafram, temel olarak lensinizin içinde yer alan ve kameranızın sensörüne  ne kadar ışığın ulaşabileceğini ayarlamanıza olanak sağlayan bir deliği ifade etmektedir. Diyafram, farklı diyafram (ya da delik) değerleri için bazı sayıları (f-stop) kullanmaktadır.

F-stop, diyafram çapı ile objektifinizin odak uzaklığı arasındaki bir matematiksel ilişkiden türetilmiştir.

Tipik bir f-sayısı ya da f-stop dizilimi: f/3.5, f/4, f/4.5, f/5, f/5.6, f/6.3, F77.1, f/8, f/9, f/10, f/11, f/13, f/14, f/16, f/18, f/20, f/22

Bu sayılar kullandığınız odak uzaklığına göre değişecektir. Örneğin, Nikon 18 - 105 AF-S lens için 105 mm'lik bir odak uzaklığında kullanabileceğiniz değerler f/5.6 ile f/36 arasında değişecekken 50 mm'li bir odak uzaklığında kullanabileceğiniz değerler f/5 ile f/32 arasında değişecektir.

Çoğu DSLR için f-stop değerleri farklı değerlerde görünebilir. Yine de sabit olan, her bir f-stop değerindeki değişik ışık oranını yarıya düşürür/iki katına çıkarır.

FOTOĞRAF DİNAMİKLERİ


Öyleyse, Diyafram Öncelikli Mod kullanımındaki en büyük zorluk nedir? Çoğu durumlarda, yeni başlayan fotoğrafçılar kamerayı otomatik moda alır ki bu diyaframın ve perde hızının kamera tarafından seçileceği anlamını taşır. Bu şekilde yapılan çekimler yine de iyi sonuçlar verir ancak alan derinliği, hareket ya da dondurulmuş fotoğraflar elde edebilmenize olanak sağlamayabilir. Diyafram ayarı bütün bu dinamikleri kontrol edebilmeniz için kullanılabilir.

Fotoğraf: Grigoryev Sergey


VERİLEN DEĞİŞKENLER


Geniş bir diyafram (küçük f-sayısı)

* Dar alan derinliği
* Hızlı perde hızı

Dar bir diyafram (büyük f-sayısı)

* Geniş alan derinliği
* Yavaş perde hızı

Yukarıda verilen değişkenleri dikkate alarak fotoğraflarınıza nasıl değişik etkiler verebileceğinizi görebilirsiniz.

Alan derinliği: Bu, fotoğrafı çekerken odakladığınız nesnenin ön ve arka kımsmında odakta kalacak olan kısımdır. Küçük bir f-sayısı dar bir alan derinliği verecektir, bu sayede de ön ve arka plan odak dışında kalacaktır. Bu, sadece belirli bir kişinin fotoğrafını çekip diğer bütün kısımları bulanıklaştırmak isteyeceğiniz portre fotoğrafçılığı için harika bir seçenektir. Bu modda hızlı bir perde hızı kullanılacağı için fotoğrafınız bulanıklaşmadan kolayca fotoğrafınızı çekebileceksiniz.




Hareket bulanıklığı: Kameranızı diyafram öncelikli moda aldığınızda yüksek bir f-sayısı kullanmanız düşük bir perde hızı kullanmanıza neden olacaktır. Eğer fotoğrafınızda hareketi göstermek istiyorsanız, bu harika bir seçenektir. Bir şelalenin fotoğrafını çekiyorsanız, bunu deneyebilirsiniz. Fotoğrafın diğer bütün kısımları keskin olacak ancak su, harekete bağlı olarak bulanıklık etkisi alacaktır. Ancak, bu tür bir çekimde, bir üçayak kullanmanız gerekecektir. Yine aynı şekilde, çektiğiniz nesneyi net bırakıp arka planı bulanıklaştırabileceğiniz pan tekniğini uygularken de bu modu kullanabilirsiniz.

Konuyu dondurmak: Bu, neyi çekmek istediğinize bağlıdır. Bulanık fotoğraf çekmekten sakınmayı tercih ettiğiniz bütün durumlarda, hızlı bir perde hızı en iyi arkadaşınız olacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, daha hızlı bir perde hızının daha fazla ışığa ihtiyaç duyacağıdır. Diyafram öncelikli modda, küçük bir f-sayısı (büyük diyafram) daha hızlı bir perde hızı verecektir.

Eğer gerçekten hızlı bir perde hızına ihtiyacınız varsa, vizörden pozometreye bir göz atarak ortamdaki ışığın ne kadar yeterli olduğunu anlayabilirsiniz. Işığın yeterli olmadığı durumlarda pozometre bir uyarı şeklinde sürekli yanıp sönecektir. Bu sık karşılaşılan bir sorundur.

Kuşlar bu konu için iyi bir örnektir. En güzel hareketlerini genellikle ışığın daha düşük olduğu zamanlarda yapmaktadırlar. Kötü ışık koşullarında bu durumu telafi edebilmek için ISO'yu artırmak gerekmektedir. Neden telafi ederiz? Kameranızın kalitesine göre değişmekle birlikte, yüksek ISO değeri daha fazla gren (noise) oluşmasına neden olacaktır. Fotoğraflarınızı bilgisayarda işlemek istediğinizde bu bir sorun olabilmektedir.

ISO'yu yükseltmek perde hızını artırmanıza olanak sağlamaktadır, bu nedenle bir seçim yapmak zorunda kalabilirsiniz: gren riskini göze almak ya da tekrar yakalama fırsatı bulamayacağınız zor bir fotoğrafı harika bir şekilde çekebilmek.

Fotoğraf: Jason Livingstone


UYGULAMA


Manuel modda perde hızı, diyafram ve ISO ile oynayın. Bazı kameralar bu üç değişkenin doğru bir şekilde ayarlanması durumunda otomatik olarak bulanıklık önleme özelliği sunmaktadır.

Gelecek sefere, evinizin içinde çocuklarınızın fotoğrafını çekerken, bulanıklığı önlemek adına flaş kullanmadan önce, yüksek bir perde hızı kullanmayı deneyin.

ESNEK ÇÖZÜM


Özetle, diyafram öncelikli mod belirli fotoğraf dinamikleri için esnek bir pozlama seçeneği sunmaktadır. Bu konuda deneyiminizi artırmanız Enstantane öncelikli, Program ve Manuel mod kullanımına geçmenizi de kolaylaştıracaktır. Nihai hedefiniz ise, tüm özellikleri kontrol edebileceğiniz manuel moda geçmek olsun.

© Rob Gray

1 yorum :

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status