Son Yazılar

13 Nisan 2019 Cumartesi

Fotoğraf Kompozisyonlarınızda Perspektif


Tarih içinde, resimlerde belirgin bir devrim yaşandı. İki boyutlu resimler artık ilgi çekmemeye başladığında, sanatçılar resimlerine üçüncü bir boyut eklemek için farklı yollar aramaya başlamışlardı. Bu üçüncü boyuta "perspektif" diyoruz ve bu, fotoğrafçılıkta da  resimde olduğu kadar önemli.


Perspektif kullanımı, fotoğraflarınıza fazladan derinlik duygusu katabilir. Ancak, bir ufku tanımlamazsanız etkisini kaybedebilir. Ufuk çizgisi, gördüğünüz her şeyin en küçük hale geldiği alandır ve pratik olarak görünmez. Ufuk çizgisi çerçevenin dışında bile olsa, ilginç bir görüntü oluşturmak için çok önemlidir.

Ufuk çizgisi çerçevenin merkezine ne kadar yakınsa, oluşturacağınız derinlik duygusu o kadar büyük olur (tam olarak merkezlenmediği müddetçe). Diğer durumda, üçüncü bir boyut algısının olmadığı iki boyuta geri dönersiniz. Azalan perspektif böylece ortadan kalkmış olur. İhtiyacınız olan etkiye bağlı olarak, perspektifinizi artırmak veya azaltmak için perspektif yönünüzü ayarlayabilirsiniz.



Basit Düşünün

İşte evde yapabileceğiniz basit bir alıştırma. Mutfakta tezgahın önüne geçin ve bir ızgara telini karşınızda, yüzünüze paralel bir açı ile oluşturacak şekilde tutun. Tamamen düz olduğunda (hem dikey hem de yatay olarak) sıfır perspektifiniz var demektir. Tel ile aranızdaki açıyı değiştirmeye başladığınızda, yakındaki deliklerin büyük kaldıklarını ve uzaktaki deliklerin küçülmeye başladıklarını fark edeceksiniz. Açı sıfıra yaklaştıkça, perspektif etkisi artacaktır.

Perspektif hissi elde etmenin bir başka yolu, gittikçe daralan ve sonsuza doğru giden bir yol hayal etmektir. Yakında, yol hemen hemen tüm çerçeveyi doldurur. Ama çok uzakta, küçücük bir lekeden fazlası olmayacaktır. Aşağıda, bu bağlama uygun bir örnek görebilirsiniz:


Perspektif Kullanımı

Manzara fotoğrafçıları büyük f sayıları/küçük diyafram açıklıklarını tercih ederler çünkü bu diyafram değerlerinde mümkün olan en geniş alan derinliği elde edilir ve en büyük azalan perspektif meydana gelir. Tüm sahnenin odakta kalmasını sağlamak her zaman kolay değildir. Ancak,perspektif kullanılarak derinlik duygusu oluşturularak bu etki muhteşem bir şekilde kazandırılabilir.

Büyük bir nesnenin fotoğrafını çekiyorsanız, fotoğrafı çekebilmek için daha büyük bir alan derinliğine ihtiyacınız olacaktır. Çekilecek nesne ile aranızdaki mesafeyi korumak, bunu başarmanın en iyi yoludur. Ancak, genel olarak, çok daha küçük bir nesnenin fotoğrafını çekiyorsanız, sığ bir alan derinliği kullanmanız beklenir.


Perspektif kullanmayı nasıl seçtiğiniz gerçekten size kalmış. Kilit, kavramdan haberdar olmanız ve fotoğrafın bu yönünü nasıl kullanacağınızı seçebilmenizdir. Çekimlerinizi geliştirmeye devam ederken alan derinliği ile deneyler yapmayı unutmayın!

© Mathew Revers

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status