Son Yazılar

15 Nisan 2019 Pazartesi

Bir Fotoğrafçı Olarak Bulutlar Nasıl Okunur


Sydney'de düğün fotoğrafçılığı yaptığım birkaç yıllık süre boyunca, fotoğrafçılığımın hava koşullarına ne kadar bağlı olduğuna sürekli şaşırırdım. Bununla birlikte, daha şaşırtıcı bulduğum şey, bunun hava durumu kalıplarını - özellikle de bulutları - incelemeye beni ne kadar teşvik ettiği idi. Bir anlamda, iyi bir fotoğrafçı aynı zamanda iyi bir meteorolog olmalıydı. Belki de bir fotoğrafçı olarak bulut oluşumları üzerine fazla düşünmediniz. Öyleyse, bu yazı tam size göre ve amacım, sizi iyi bir meteorolog olmaya ikna etmek.



Sanat ve dokunun her şey olduğu bir endüstride, çekiminizdeki gökyüzünün muazzam hayaletini kaçırmak istemezsiniz. Bulutları okuyabilme yeteneğinizi geliştirmeniz, çekimlerinizi kararlılaştıracak ve geliştirecektir. Görsel avantajınıza faydalı olacağına inandığım, okumanızı ve kullanmanızı tavsiye ettiğim birkaç kilit bulut oluşumu var.

Sirüs Bulutları

İlk sırada sirüs bulutları denilen "yüksek" bulutlar bulunmaktadır. Beyaz, incecik bir tutam şeklinde atmosferik bulutlardır. Levhalar gibi uzadıklarında sirrostratüs bulutları olarak adlandırılır ve güzel bir örtü benzeri bir görünüme sahip olurlar. Bu bulutlar düğün fotoğraflarınız için harika bir fon dokusu oluşturur ve Lightroom'da recovery düzeylerini yükseltirken, dokuyu gerçekten vurgulamanızı sağlar. Cirrus bulutlarında yağış olasılığının düşük olduğundan emin olabilirsiniz.


Altokümülüs Bulutları

İkincisi sırada, orta yükseklikte bulunan ve pamuk topları gibi bir yapıya sahip olan altokümülüs bulutları vardır. Çoğunlukla dalgalanırlar ve koyu gölgelere sahiptirler, bu da özellikle rötuş sırasında karşıtlığı artırdığınızda, destansı bir görünümle sonuçlanır. Bununla birlikte, gün içinde, özellikle de yüksekte toplandıkları zaman, gök gürültülü fırtınaların sinyalini vermiş olabilirler. Tecrübelerime göre, altokümülüs bulutlarla karşılaştığınızda, bunlardan en iyi şekilde yararlanın, ancak sağanak yağmurun gelmesi ihtimaline karşı bir planınız olduğundan emin olun.


Stratüs Bulutları

Üçüncü olarak, ağırlıklarına göre eşit derecede donuk olan tipik orta (altostratüs) ya da düşük (nimbostratus) bulut tabakaları vardır. Gökyüzünü eşit bir şekilde renklendirerek koyu gri tonlarını dağıtırlar. Bu hava koşullarında fotoğraf çekerken pozlamayı arttırmayı ve gerisini rötuşa bırakmayı unutmayın. Yağmur ihtimali oldukça yüksektir, bu yüzden kesinlikle yağışlı hava yedek planınız olmasını öneriyorum!


Kümülonimbus Bulutları

Son olarak, çok uzun ve yoğun olan kümülonimbus adında büyük, mantar şeklindeki bulutlardan bahsedelim. Bu destansı bulutlarda genellikle şimşek çakar, bu yüzden çok cesursanız, gelini ve damadı çekerken arka planda şimşek çakmasını yakalamaya çalışarak bu bulut oluşumunu bir fırsat olarak için değerlendirebilirsiniz!


Umarım bu küçük makale sizi iyi bir fotoğrafçının iyi bir meteorolog olması gerektiği konusunda ikna etmiştir. Düğün çekimlerinizdeki hava koşullarını kötülemek yerine, hava durumunu gözlemleyin ve bunları kendi yararınıza kullanın.

© Dan Au

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status