Son Yazılar

16 Şubat 2016 Salı

Profesyonel Düğün Fotoğrafçılığı İçin Olmazsa Olmaz Ekipmanlar


İş, profesyonel anlamda düğün fotoğrafçılığına geldiğinde lensler kamera gövdesinden daha fazla önem arz etmektedir. Bu, bulabildiğiniz en ucuz kamera gövdesini satın alabilirsiniz anlamına gelmemektedir, bir full-frame kamera alabilme imkanınız yoksa Nikon D300 gibi bir kamera almayı düşünebilirsiniz. Bu makalemizde düğün fotoğrafçılığında kullanılan birçok farklı ekipmanı ve bu ürünlerin bu listede almasının nedenlerini anlatacağım.


"Bride" Alyona Arnautova

Eğer bir insanın düğününü çekmek gibi sorumluluk isteyen bir işe giriştiyseniz ucuz ekipmanlarla bu işi götürürüm diye düşünmenizin hiçbir mazereti yoktur, çünkü bu ekipmanlar ile istenilen seviyede bir çekim yapamayacaksınız; unutmayın ki bu fotoğraflar insanların hayatları boyunca mutlulukla bakacakları fotoğraflar olacaktır. İnsanlar size en güzel anları yakalamanız için bir sürü para verirken amatör kameralar ile kalitesiz çekimler yaparak müşterilerinizi kızdırmak ya da gücendirmek istemezsiniz.

24-70mm'lik bir lens ve kaliteli bir gövde satın alabilecek maddi durumunuz yoksa, bunları kiralayabilirsiniz. Çoğu profesyonel fotoğrafçı dükkanının bir kiralık bölümü de bulunmaktadır. Bu, yüksek kalitede işler yaparken giderleri azaltmanın etkili bir yoludur. Bu, gelecekteki saygınlığınızın artmasına yardımcı olmanın yanı sıra gelecekte almayı planladığınız ekipmanlar için gerekli olan parayı biriktirmenize de yardımcı olacaktır. Sizin için en uygun kiralama seçeneği sunan kiralama şirketini bulmak için araştırma yapın. İhtiyacınız olan ekipmanı kısa bir süre için kiralamak paradan tasarruf etmenizi sağlayacak olsa da bu süre size yeterli gelmeyecekse birkaç gün fazladan kiralayabilir, bu süre içinde ekipmanınızla denemeler yapabilir bu sayede de kendinize olan güveninizi artırabilirsiniz. Deneme çekimlerinizi kimsenin sizi rahatsız etmeyeceği bir anda yapın, bu işlemi düğünün yaklaştığı anlara hele hele son ana asla sıkıştırmayın; ekipmanınızla çiftin önünde ayarlamalar yapmaya çalışmayın, çiftin sizi beklemesine sebep olmayın; unutmayın ki size belirli bir zaman için para ödüyorlar. Burada tavsiye edebileceğim bir diğer konu da kameranızı manuel modda kullanmaya başlamanızdır, böylelikle tam olarak çekmek istediğiniz gibi fotoğraflar çekebilirsiniz. Az pozlanmış bir şekilde bir silüet fotoğrafı çekmek istediğinizde kamerayı manuel modda kullanmanız gerekmektedir çünkü otomatik modda çekim yapmak istediğinizde kameranız pozlamayı kendiliğinden dengeleyecek ve istediğiniz fotoğrafı çekmenize izin vermeyecektir.

f/2.8 ile f/1.4 arasında geniş bir diyafram açıklığına sahip olan lensler de düğün fotoğrafçılığı için oldukça değerlidir. Bu geniş diyaframlı lensler daha fazla ışık elde edebilmenize olanak sağlayacaktır; özellikle az ışıklandırılmış bir ortamda düğün fotoğrafı çekmeye çalıştığınızda size oldukça fayda sağlayacaktır. Bu gibi durumlarda ISO'yu yükseltme riskini göze alamayabilirsiniz çünkü bu durumlarda birçok detayı kaybedebilirsiniz. Bu nedenle geniş diyafram değerine sahip olan lenslerin düğün fotoğrafçılığı için güçlü araçlar olduğunu aklınızda tutun. Geniş açılı lenslerin bir diğer artısı da flaş kullanma ihtiyacınızı azaltmasıdır. Dün merasimlerinde sıklıkla flaş kullanmanızı tavsiye etmiyorum, bu anlar oldukça özel anlar olduğu için bu anlara saygı göstermelisiniz. Birçok gelin düğünlerinde ya da flaş kullanımının sıkıntı çıkaracağı durumlarda flaş kullanılmamasını özellikle ister. Eğer flaş kullanma niyetiniz varsa bu durumu çifte kibarca sormanız ve onların izinlerini almanız gerekmektedir. Bazen fotoğrafçılar bazı insanların yüzüne flaşın ışığı doğrudan gelebilecek şekilde fotoğraf çekmektedir ki bu fotoğraflar hoş olmayan görüntüler ortaya çıkarmaktadır, flaşın sert ışığından kaçınmak için etrafınızda ışığı yumuşatacak ve yayacak araçlar bulundurmanızda fayda vardır. Yine de mümkün olduğunda doğal ışıkları kullanmak en iyisidir.

Birçok fotoğrafçı sırt çantalarında sadece zum lensler taşımayı tercih etmektedir, bu çekim için sürekli etrafta dolaşmak zahmetinden sizi kurtarmaktadır. Ben çoğunlukla prime lensler kullanmayı tercih ediyorum, prime lensler ve geniş diyaframlar kullanarak gelin ya da damadı arka plandan rahatlıkla ayırabiliyorum, bu da izleyicilerin dikkatini doğrudan modelime veriyor. Bu yöntem fotoğraflarla hikayeler anlatabilmeyi kolaylaştırmaktadır. Bu, dikkati dağıtan küçük nesnelerin etkisini azaltarak güçlü görüntüler elde edebilmenizi sağlayacaktır.

Düğün fotoğrafçılığı için 24-200mm'lik odak uzaklığını kapsayan bir lens kullanmanızı tavsiye ediyorum. 24mm izleyicilerin gözünden düğün merasimini ve karşılamaları yakalayabilmek için ve 200mm gelin ya da damadın en güzel yakın çekim fotoğraflarını elde edebilmek için etkili olacaktır. 

Aşağıda, düğün fotoğrafçılığında kullanılan bazı lens çeşitlerinden bahsedeceğim.
"Flare Dream" Alyona Arnautova

GENİŞ AÇILI LENSLER


Bu lensler genellikle 10-24mm arasını kapsamaktadır. Düğün fotoğrafçılığında oldukça önemli bir konuma sahiptir. Bu lensler düğün salonunun geniş görüntüsünü elde edebilmeniz açısından önemlidir, bazı özel alanların, örneğin gelin odası ya da dans pistinin çekilmesini mümkün kılmaktadır. Geniş açılı lensler tüm düğün salonunu kapsayarak genişlik ve ihtişam duygusu katmaktadır. Geniş açılı lens kullanımında dikkat edilmesi gereken bir nokta da full frame kamera kullanırken en iyi sonuçları alacağınızdır. Crop sensör bir kamerada 10-20mm lens ile alacağınız aynı görüntüyü full frame kamerada 24mm ile alabilmeniz mümkündür.




GENİŞ TELEFOTO LENSLER


24-70mm ya da 17-55mm gibi geniş telefoto lensler düğün fotoğrafçılığı için en önemli lensler olarak nitelendirilirler. Bu lensler grup fotoğrafları çekmek için yeterlidir ve ayrıca neredeyse bir portre çekebilme yeterliliğine sahiptir. Eğer tek bir lens ile bütün düğün fotoğrafını çekmek zorunda kalırsanız, bu lens türü sizin için en iyi seçim olacaktır. 

GÖRÜNTÜ SABİTLEYİCİLİ TELEFOTO LENSLER


Telefoto lensler 70-200mm odak uzaklığına sahiptir. Eğer düğün fotoğrafçılığı tarzınız mütevazi ve fotojurnalist bir stilde ise bu lensler tam size göredir. Ziyaretçilerin arasına karışmadan bütün düğün salonu içinde en güzel çekimleri yapabilir, nikah memurunun önünde gelin ile damadın harika portre fotoğraflarını çekebilirsiniz. Ayrıca lens değiştirmeye gerek kalmadan nedime ve sağdıcın da fotoğraflarını çekebilirsiniz.

f/2.8 gibi değerlere ulaşan diyafram değerleri ile bu lensler alan derinliğini sığlaştırmanıza olanak sağlamaktadır, böylece arka plan bulanıklaşacak ve izleyicilerin dikkati modellerinize yoğunlaşacaktır. Ayrıca görüntü sabitleme (IS ya da VR) özellikleri, fotoğraf makinenizi elinizde tutmanıza rağmen (üçayak olmadan) oldukça net görüntüler elde edebilmenizi sağlayacaktır. Bu lenslerin tek eksisi her fotoğrafçının alabileceği kadar ucuz olmamalarıdır.

"Wed" Olyesa Kliots

PRIME LENSLER


Geniş açılı prime lensler ile çalışmayı çok seviyorum, bu lensler mümkün olan ışığı en fazla düzeyde kullanırken oldukça etkili alan derinliği imkanı vermektedir. f1/4 ile fotoğraf çekerken en koyu alanların bile aydınlanabildiğini fark edebilirsiniz. Size bazı marketlerde satılan lenslerden birkaçını tanıtacağım.


  • 24mm f/1.4. Nikon tarafından üretilmektedir. Harika bir lenstir, geniş alanlarda ve düğün salonlarında kolaylıkla fotoğraflar çekebilir, geniş açılı lens olmasının getirdiği imkan dahilinde modelinizi arka plandan kolaylıkla ayırabilir ve yüksek kaliteli "bokehler" elde edebiirsiniz.

  • 50mm f/1.4. Harika bir diğer lens daha. Gelinlik hazırlığında, buketlerin, yüzüklerin ve diğer detayların çekilmesinde harika sonuçlar vermektedir. Ayrıca yakın çekim grup çekimlerinde ve küçük grupların çekimlerinde etkili sonuçlar vermektedir.

  • 85mm f/1.4 lens portre çekimleri için klasik lenstir. Odak dışında kalan alanların nasıl değerlendirilebileceği bir sorun olduğunda, etkili "bokehler" elde edebilme açısından oldukça avantajlıdır. 

Bu lensler en iyi sonuçlarını full frame kameralarda vermektedir, yine de daha küçük sensörlü gövdeler kullandığınızda da harika fotoğraflar elde edebilirsiniz. Daha önce de dediğim gibi, aynı fiyata iyi bir kamera ya da iyi bir lens alma seçenekleri arasında kaldıysanız tercihinizi lensten yana kullanın. Böylece, fotoğraflarınızdaki kalite artışını kolaylıkla fark edebilirsiniz.

Bir düğünde kullanılması gereken lens kombinasyonları 24mm ve 85 mm gibi hızlı lensler ile birlikte 70-200mm telefoto zum lenstir. 24mm lens ile alanı, salonu ve grubu kapsayan fotoğrafları çekebilirsiniz. 85mm lens ile çiftin harika fotoğraflarını, kaliteli portre fotoğraflarını çekebilirsiniz. 70-200 mm lens ile bazı özel habersiz fotoğrafları yakalayabilirsiniz. 
Ayrıca düğüne ait çok özel küçücük detayları yakalayabilmek için makro lensler de kullanabilirsiniz. 105mm bu iş için iyi bir tercih olacaktır.
"Sunset Bride", Julius Sabelino

Bu lenslern hepsini çantanızda bulunduruyorsanız en iyi fotoğrafları çekebilme imkanını elinizde bulunduruyorsunuz demektir. Bunun yanı sıra bir fotoğrafçı gözünüzün olması gerekecektir. Çünkü fotoğrafı ekipmanlar çekmiyor, insan çekiyor. Yine de lenslerden bahsetmemin sebebi ise kaliteli lensin fotoğrafların görüntü kalitesini artıracak olmasıdır. 

KAMERA GÖVDESİ


Profesyonel bir kamera gövdesi taşımanın birçok avantajı bulunmaktadır. En önemli artılardan birisi düşük ışık koşullarında yüksek ISO kapasitesi ile çekimler yapılabilmesine olanak sağlamasıdır. Bazı full frame kameraların (örneğin Nikon D3x) yüksek megapiksel kapasiteleri, düğün fotoğraflarının oldukça büyük boyutlarda baskısının yapılabilmesini sağlamaktadır. 
Düğün fotoğrafçılığı için konuşmak gerekirse, Nikon D3s gibi yüksek ISO kapasitesi ile gelen bir kamera gövdesi kullanımı daha başarılı sonuçlar almanızı sağlayacaktır, bu, flaş kullanmadan en düşük ışık koşullarında bile hataya izin vermeyen fotoğraflar elde edebileceğiniz anlamına gelmektedir. Profesyonel bir gövde taşımak daha hızlı bir perde hızına sahip olmak, daha kaliteli bir renk ölçümü yapabilmek, menülere çok daha hızlı bir şekilde ulaşabilmek ve full frame bir sensör kullanabilmek anlamına da gelmektedir. Diğer avantajlar, daha geniş bir görüş aralığı, daha az gren (noise), daha az lens bozulması denilebilir. Crop sensör kameraların fotoğrafların ebatlarında küçülmeye yol açan 1,5x oranında kırpma faktörleri vardır. Bu özelliği büyük bir dezavantaj gibi görünse de bazı durumlarda önemli bir avantaj haline dönüşebilmektedir. 250mm'lik bir full frame lensini crop sensör kamera taktığınız zaman 400mm'ye yakın bir yakınlaşma oranı elde edebilirsiniz. 400mm'lik bir profesyonel lens size 8.000$'a mal olabilir.

Bir düğün fotoğrafını çekiyorsanız bir yedek kamera taşımanın öneminden bahsetmeden geçemeyeceğim. Eğer yedek kameranızı full frame alabilecek bütçeniz yoksa bir crop sensör kamera bu işin üstesinden gelebilecektir. Alternatif olarak bir full frame kamera kiralayabilirsiniz.

FLAŞ VE AKSESUARLAR


"The Hillside", Jason Lavengood

Düğün fotoğrafçılığında bir diğer önemli konu da bir harici flaş taşımaktır. İster kameraya takılı bir şekilde ya da bir asistan tarafından taşınıyor olsun; ikisini bir araya getirmeniz en hızlı şekilde olmalı, bu konuda daha önce çalışmış olmanız iyi bir fikirdir; bol bol pratik yapmış olmanız düğün gününde gelin ve damadın sizi sırf bu yüzden beklemesini gerektirmeyecektir. TTL speedlite flaşlar ve kablosuz kumandalar iyi bir seçenektir. Speedliteler kolay taşınabilir, studyto mono ışıkları kadar çıktı vermemektedir. Pocketwizard kumandalar kullanırken 3 ya da daha fazla ışık hızı ekleyebilirsiniz. Bu kumandalar bir radyo vericisi ile tetiklenirler, bu çekim yapmak için kameranızın önünde ya da karşısında olmanıza gerek olmadığı anlamına gelmektedir, bu sayede kemaranızı herhangi bir mesafeden kolaylıkla kumanda edebilirsiniz. Bu araç çok kullanışlı bir parça olsa da kullanımında uzmanlaşmak için oldukça çok pratik yapmış olmak gerekecektir. Bir speed light kullanırken flaş başlığınızın hareket edebilir olduğundan emin olmalısınız. Böylelikle flaşı bir tavan ışığı işlevi ile de kullanabilirsiniz.

Harici flaşlar kullanırken ihtiyaç duyabileceğiniz bir diğer aksesuar da şemsiye ya da yumuşak kutu şeklindeki difüzerlerdir. Şemsiye şeklinde üretilmiş difüzerler en ufak bir rüzgarın hareketinden bile etkilendiği için yumuşak kutulardan oluşan difüzerleri daha işlevsel buluyorum. Çekiminizi yapabildiğiniz kadar kolaylaştırmak istersiniz. Küçük ve kolay taşınabilir bir yumuşatıcı kutu iyi bir çözümdür. İdeal olarak bir yardımcı bu kutuyu taşıyabilir. Etkileyici portreler elde edebilmek için bir difüzer kullanarak yapılan çekimler yeterlidir, bu fotoğrafınızı yumuşak bir şekilde ışıtacak ve daha hareketli bir görüntü ortaya çıkaracaktır. Bu tür bir ekipman kullanılarak yapılan çekimde hava koşullarının durumu çekimi çok fazla etkilemeyecektir. Kasvetli havalarda bile harika çekimler elde edebilirsiniz.

Tek bir harici flaş ile bile harika çekimler yapabilirsiniz, ancak en doğru konumlandırmayı yapmanız gerekebilir. 2 ya da 3 flaş kullanarak çekimler yapmayı da düşünebiliriniz. Fotoğraflarınız üzerinde flaşlar ile son derece etkili efektler uygulayabilirsiniz. Modellerinizin üzerine farklı kaynaklarda ve tonlarda ışıklar uygulayarak etkili görüntüler elde edebilirsiniz.
"Untitled", Evgeniy Lyaschuk

KAMERA ÇANTALARI ve CEKETLERİ 


Tekerlekleri olan bir çanta düşünebilirsiniz. Düğün fotoğrafçılığı zor bir iştir, ağır araç gereci yanınızda oraya buraya sürükleyerek bu işi yapmakta zorlanırsınız. Sadece elinizde taşıdığınız ekipmana odaklanarak fotoğrafçılık işini olabildiğince kolaylaştırabilirsiniz. Kamera ceketleri bu iş için harika bir çözümdür. Bütün lensleri gidebildiğiniz her yere götürebilirsiniz ve bir ceket içine 4 lens sığdırabilirsiniz.

Düğün fotoğrafçılığında güvenli ve fikir dolu olmalısınız. Birinin düğün fotoğafçılığı işine talip olmadan önce ekipmanlarınızı avuç içiniz kadar iyi tanımalısınız. Yeni ekipmanlarınız ile bolca vakit geçirin ve çekime başlamadan önce konu ile ilgili birçok yazı okuyun, böylece tüm özel anları kolaylıkla çekebilecek ve hiçbir özel anı kaçırmayacaksınız.



2 yorum :

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status