Son Yazılar

7 Haziran 2012 Perşembe

Tül Gibi Şelale Çekmek İçin 4 İpucu


Bazı fotoğrafçılar ve fotoğraf severler için şelale fotoğrafı çekmenin ne kadar önemli ve eşsiz olduğunu biliyorum. Tabii ki bu makaleyi şelaleye indirgememeyi de istiyorum. Makalemiz, sadece şelale fotoğrafı için değil, akan bütün sularda bu tül etkisini verebilmeniz, bu donma hissini verebilmeniz için yazılmıştır.

1. Araçlarınız Hazır Mı?

Daha iyi şelale fotoğrafları çekmek için öncelikli olarak ihtiyaç duyduğumuz parçamız, ND (Doğal Yoğunluk) Filtre olacaktır. Bu filtreler yardımı ile pozlama süremizi uzatabileceğiz. Ve en önemlisi, bir üçayak yardımı olmadan bu şekilde bir fotoğraf çekebilmemiz mümkün olmayacaktır. İşte, bütün ihtiyaçlarınız: bir üçayak ve ND filtre.


Bir ND filtreniz olsa bile en büyük düşmanınız, güneştir. Güneş tepenizdeyse, parlak noktalar ve koyu gölgeler oluşacak demektir. Yapılacak en iyi şey, gün doğumunu veya gün batımını beklemektir.

Çekeceğiniz fotoğrafın kalitesinin en yüksek olması için önceden plan yapmanız iyi olacaktır.

Manuel modda çekim yapacağımızı da belirteyim...


2. Şelaleyi Okumak!

Bir bakın ve kendinize sorun: Ne kadar bir süre pozlama yapmalıyım? Eminim hepiniz farklı bir düşünce ile farklı cevaplar vereceksiniz, sorun değil. Ama ben, iki farklı seçeneği uygun görüyorum. Sudaki detayların kaybolmamasını istiyorum. Bunun için de pozlamanın dooğru olarak ayarlanması gerekiyor.

Genellikle en düşük ISO ayarını tercih etmenizi tavsiye ediyorum. ISO 100, muhteşem bir seçim olabilir. Odaklama için f/8 - f/10 arası küçük bir diyafram iyi gelecektir. İşte burada, pozometremizde (makinenin vizörünün içinde gördüğümüz ölçek) tavsiye niteliğinde ayarları göreceğiz. Perde hızını değiştirdikçe pozometremiz bize en doğru ayarı vermeye çalışacaktır.


Büyük şelaleler için 1 saniyenin altındaki çekimler idealdir (Örn: 1/4 s, 1/2 s)

Küçük şelaleler için (ya da akarsuda gördüğünüz küçük düşüşler için) daha uzun pozlamala sürelerini uygun görüyorum. Perde hızını uzatabildiğiniz kadar uzatın. Ne kadar uzatırsanız o kadar güzel görünecektir. Küçük diyaframlar kullandığınızda netlik kaybı yaşayacağınızı söyleyenler varsa, korkmayın. Gerek duyarsanız f/22'de çekim yapabilirsiniz. 1-4 saniye arası çekimler çok hoş olacaktır.




3. Ağaçlara Dikkat Edin!

Hiç uzun pozlama denediniz mi bilmiyorum ama ağaçların yaprakları ufak bir esintiyle bile sallanıyorlar. Fotoğrafı çektikten sonra ağaçların yapraklarının oynadığını görebiliriz. Bu durumda ikinci bir çekim yapmak zorunda kalacağız demektir.

1/100s ya da daha hızlı bir çekim yaparak ağaçların yapraklarının hareket etmesini engellemeye çalışacağız. Eğer fotoğrafımız yine de karanlık çıkarsa ISO'yu artırarak bunu yapabiliriz. Daha sonra da iki fotoğrafı Photoshop'ta harmanlamamız gerekecek (ileri düzey kullanıcılar için).


4. Bulutlu Havaları Bekleyin!

Yağışlı havaları takip edin. Güneş ışıklarının düşük olduğu havalarda çekim için daha fazla özgür olacağınızı unutmayın. Yosunlu kayalar, sonbahar yaprakları daha güzel bir etki bırakacaktır, fotoğraflarınıza.

Ancak, gri bir gökyüzü de fotoğrafınıza güzel bir hava katmayabilir. Bu nedenle, tamamen kapalı bir gökyüzünü, karenize almaktan kaçının!

© Eric Leslie

2 yorum :

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status