Son Yazılar

8 Haziran 2012 Cuma

Kelebek Fotoğrafı Çekmek İçin 8 İpucu


Kelebekler oldukça duyarlı küçük yaratıklardır. Çok yaklaşırsanız aceleyle kaçacaklardır. Sadece yaklaşırsanız, göreceksiniz ki bir çiçekten öbürüne uçup duruyorlar, en değerli ödüllerini, nektarlarını toplarken çiçeklerin... Bütün bunlar, kelebekleri fotoğraflamayı zorlaştıran en önemli etkenlerdir. Ama işte burada, bu sorunu aşabilmenize imkan tanıyacak olacak olan 8 ipucu:



© Steve Berardi

1. Bir Üçayak Kullanın Ancak Sabitlemeyin


Kelebekler bir çiçekten diğerine sürekli ve hızla hareket ederler. Bu yüzden üçayağı ayarlamak için zamanınız olmayacak. Ancak üçayağın kafasını gevşek tutarak daha dengeli fotoğraf çekmek için bir fırsat elde edebilirsiniz (kamerayı da hızla taşıyabilirsiniz).

2. Soğuk Hava İçin Bekleyin


Kelebeklerin, kanatlarını kullanmak için güneşin ısısına ihtiyaçları vardır. Bu nedenle soğuk havaların olduğu anlarda (sabah erken ya da akşamüstü) onları çekmek kolaylaşacaktır. Soğuk hava ile, kelebeklere yaklaşmak daha kolay olacak.

3.  Kameranızı Kelebeğin Kanatlarına Paralel Olarak Çekim Yapın



Kelebeklerin gövdesinin ve kanatlarının keskin olmasını isteyeceksiniz. Bu nedenle makinenizi kelebeğin kanatlarına paralel olarak çekim yapın.


4. Güneş Kelebeğin Önünden Vurana Kadar Bekleyin


Yandan gelen bir aydınlatma genellikle sert gölgelere neden olur ve arkadan gelen bir ışıkta çekim yapmak her zaman zordur. Güneşin kelebeğin ön yüzünü aydınlattığı bir zamana kadar çekimizi bekletin. Yani güneşle kelebek arasına girip çekiminizi yapın.

5. Hızlı Bir Enstantane (Perde Hızı) Kullanın


Eğer kelebek çekmeye merak saldıysanız şunu iyi bilin ki üç şey sürekli hareket halinde olacaktır: kamera, kelebek ve tünemiş olduğu çiçek. Hareketi dondurmak ve keskin bir fotoğraf alma şansınızı artırmak için (ISO'yu da biraz artırarak) hızlı bir enstantane kullanın. (ISO 400 mesela)

Kelebek sürekli hareket ediyor ya da sürekli bir rüzgar varsa RAW formatı yerine JPEG formatını tercih edebilirsiniz. Bu, keskin bir fotoğraf çekme şansınızı artıracak ve aynı zamanda daha fazla çekim yapabilme imkanına sahip olacaksınız.

© Steve Berardi

7. Kelebekleri Sabırla Bekleyin, Onları Yakalamayın


Eğer çekmeye çalıştığınız kelebek aşırı hassas davranıyorsa, takip etmeyi bırakın ve bir çiçeğin başında onun gelmesini bekleyin. Eğer siz bir çiçeğin yanında oturuyorsanız, kelebek muhtemelen sizin yanında oturduğunuz çiçeğe gelip konacaktır. Ancak sabırlı olun. Bir kelebekle karşılaşmanız 15-20 dakikanızı alabilir.

8. Kelebek Üzerine Gölge Düşürmemek Konusunda Dikkatli Olun


Kelebekler güneşi çok severler. Bu yüzden, eğer kelebeklerin üzerine gölge düşürürseniz uçup gideceklerdir.

© Steve Berardi

4 yorum :

  1. e peki kelebekle güneş arsına girince üstüne nasıl gölge düşmesin anlayamadım doğrusu...

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Deniz,

    Gerekli mesafeyi ayarlayarak gölgenizin kelebeğin üzerine düşmesini engelleyebilirsiniz. Güneş ışığının gelişi doğrultusunda, yere eğilebilirsiniz, ayrıca bir fikir. En iyi çekimi deneyerek elde edebilirsiniz.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  3. Kelebekler akşam olunca bir bitkinin veya çiçeğin üzerinde konarlar ve sabahın ilk saatlerinde(5-8 arası) güneş ışığı kanatlarına vurana kadar orada kalırlar.Bu süreçte istediğiniz kadar çekim yapabilirsiniz çünkü kaçmazlar.Uçmaları için güneşte kanatlarını ısıtmaları gerekmektedir.Güneşin ilk ışıklarıyla aynı kelebeğin kanat üstünü de çekme şansınız olacaktır.Ama biraz acele ediniz zira kanatları ısınınca uçmaya başlarlar. Saygılar.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,

    Yorumunuz ve bilginizi paylaştığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status