Son Yazılar

10 Mayıs 2017 Çarşamba

Adım Adım Uzun Pozlama Fotoğrafçılığı Rehberi


Son yıllarda, kaliteli ve düşük fiyatlı aksesuarların ve fotografik filtrelerin yaygınlaşması sayesinde, uzun pozlama tekniği fotoğraf meraklıları arasında daha popüler hale geldi. Bu teknik hem stüdyoda hem de şehir içi ortamlarda kullanılabilir olsa da, uzun pozlamanın en mükemmel sonuçları verdiği alan, manzara fotoğrafçılığıdır.



Ne yazık ki elde ettiğimiz sonuçlar, sıklıkla beklentilerimizden uzak olmakta ve yapılan uzun pozlamalar demonik (şeytani/uçuk) bir teknik olarak sınıflandırılmaktadır. Bununla birlikte, uzun pozlama fotoğrafçılığıyla ilgili bu rehberi takip ettikten sonra, ilk denemede (ya da kısa bir süre içinde) iyi bir sonuç elde etmenin ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz.

Fotoğraf: Francesco Gola

1. Adım: Hava Durumunu Kontrol Edin

Bulutsuz bir gökyüzü olan bir gün arkadaşlarınızla bir şeyler içmek, uzun pozlama yapmak için iyi bir gündür. Aynı şekilde sonsuza kadar yağmur yağamaz, bu nedenle kendinizi bilgisayara hapsetmeyin. Gelen bir fırtınanın olup olmadığını veya sağanak yağmurun bitmek üzere olup olduğunu anlamaya çalışmak için meteoroloji sitelerini takip etmektense uydu görüntülerini inceleyin.

2. Adım: Çekim Yapacağınız Yeri Önceden Ziyaret Edin

Kusursuz kompozisyonu bulmak için çok fazla zamana ihtiyaç duyduğunuzdan veya en azından bir "kısa pozlama" için gereken süreden daha fazlasına ihtiyacınız olduğundan, çekim yapmak istediğiniz yeri önceden keşfe çıkın. Uzun pozlama yaptığınızda, dünyanın çıplak gözle gördüğünüzden çok daha farklı olduğunu fark edeceksiniz. Bulutların yönünü, denizin kuvvetini ya da hareket eden herhangi bir nesnenin hareketini öngörmeye çalışarak uygun bir kompozisyon oluşturmayı deneyin. Güneşi çerçeveye yerleştirmekten kaçının; çünkü güneşin hareketi çekimi mahvedecek ve meydana gelecek olan aşırı pozlama telafi edilemeyecek düzeye ulaşacaktır. Güneşi engelleme imkanınız yoksa, bulutların arkasına saklanmasını bekleyin.

Fotoğraf: Francesco Gola

3. Adım: Bir Üçayak Kullanın

Fotoğraf makinenizi bir üçayak üzerine yerleştirin ve uzaktan kumanda ve filtre tutacağı gibi tüm aksesuarları takın (sabit filtreler kullanmıyorsanız). Ancak, filtreleri takmak için bekleyin. Çok önemli!



4. Adım: Görüntüyü Kompoze Edin ve Odağı Kilitleyin

Kompozisyonunuzu düzenleyin, konuya odaklanın ve odağı kilitleyin. Manuel odaklama yapıyorsanız, odaklamayı gerçekleştirin. Otomatik netleme yapıyorsanız, deklanşöre yarım basarak odaklamayı yapmanız gerekir; odaklamayı yaptıktan sonra AF/MF anahtarını manuele gelecek şekilde ayarlamanız gerekecektir. Böylece odak sabit kalacaktır (bir diğer seçenek de kameranızda mevcutsa back buttonu kullanmanızdır.

Fotoğraf: Francesco Gola

5. Adım: Pozlamayı Ayarlayın

Şimdi fotoğraf makinenizi Manuel (M) veya Diyafram Öncelikli (A / Av) moda ayarlayın. Daha sonra, diyaframı çekim için uygun bir değere ayarlayın (manzara çekimi için diyafram önerisi f/8 ile f/11 arasındadır) ve bir "Deneme Çekimi" yapın. Doğru pozlamayı bulduğunuzda deneme çekimi tamamlamış demektir. Pozlamanın doğru olup olmadığını belirlemek için histogramı kontrol edin (ekranınıza güvenmeyin, çok parlaktır). Evet, evrensel olarak doğru bir histogram yoktur, ancak evrensel olarak hatalı olan, yani tamamen sağa veya sola kaymış olan histogramlar vardır (görüntü aşırı veya az pozlamanmıştır). Deneme çekimi başarılı olduğunda, o çekim için kullandığınız perde hızını not edin.

6. Adım: Filtreyi Takın

Şimdi Doğal Yoğunluk (ND) filtresini takın. Filtre çok kuvvetliyse, örneğin 10 duraklık bir filtre kullanıyorsanız, vizörden bakarak veya Canlı İzleme yaparak göremezsiniz. Endişelenmeyin, çünkü bu noktaya kadar rehberi takip ettiyseniz, kompozisyonu ve odağı zaten oluşturduğunuzu bileceksiniz. Siz göremeyeceksiniz ama kameranız her şeyi mükemmel bir şekilde görecektir.

Fotoğraf: Francesco Gola

7. Adım: BULB Modu Seçin

Kameranın otuz saniye sınırını aşmak için çekim modunu BULB (B) konumuna getirin. deneme çekiminde kullandığınız diğer ayarları (ISO ve diyafram) değiştirmeyin.

8. Adım: Uzun Pozlama Çekiminizi Gerçekleştirin

Nihayet uzun pozlama çekiminin zamanı geldi. Peki ama, ne kadar uzun süren bir çekim yapacaksınız? Tahmin ettiğiniz kadar zor değil. Öncelikle, beşinci maddede gerçekleştirdiğiniz deneme çekiminde not ettiğiniz perde hızını bulun. Bu noktada filtrenin getirdiği durak sayısını telafi etmeniz gerekir. Örneğin, deneme çekiminde elde ettiğiniz perde hızı 1/15 saniye ise ve 10 duraklık bir filtre kullanıyorsanız, perde hızınızı 10 kez yarıya bölerek 60 saniyelik perde hızı kullanmanız gerekeceği sonucunu bulabilirsiniz (1/15 - 1/8 - 1/4 - 1/2 - 1 - 2 - 4 - 8 - 15 - 30 - 60). Onuncu sırada ulaştığınız perde hızı, ideal çekim hızınızı verecektir. Matematik konusunda sıkıntı duyuyorsanız, Internet üzerinde bu işi sizin adınıza yapan programları da bulabilirsiniz.

Fotoğraf: Francesco Gola

9. Adım: Histogramı Tekrar Kontrol Edin

Hesapladığınız perde hızıyla çekimi yaptıktan sonra, histogramı tekrar kontrol edin. Yeni histogram deneme çekimindeki sonuca benzer ise, çekiminiz tamamlanmış demektir. Sağa veya sola kayma miktarı yüksekse, perde hızını düzelterek çekimi tekrarlayın.

Kolay, değil mi? Şimdi, kameranızı çantanıza koyun ve filtrelerle sahada deneme çekimlerine başlayın. Aklınıza herhangi bir şey takılırsa veya herhangi bir yardıma ihtiyacınız olursa, aşağıdaki yorum formunu kullanarak soru sormaktan çekinmeyin. Lütfen uzun pozlamalı fotoğraflarınızı da paylaşın.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status