Fotoğrafçılıkta ister amatör ister deneyimli olun, daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacak ipuçları her zaman vardır. Ayrıca, fotoğrafçılıktaki bazı sorunları bilmek, onları avantajınıza çevirmenizi de sağlayabilir.
1. Üçler Kuralı ile Kompozisyonlar Oluşturun
|
Kaynak: exposureguide.com |
Üçler kuralını kullanmak için çerçevenin iki yatay ve iki dikey çizgi ile dokuz eş parçaya bölündüğünü hayal edin. Bazı fotoğraflarda konu çerçevenin tam ortasına yerleştirildiğinde etkili sonuçlar alınabilir, ancak konuyu merkez dışına yerleştirmek çok daha estetik sonuçlar veren bir kompozisyon oluşturmanızı sağlar. Üçler kuralı kullanıldığında, göz, çerçeve içinde gezinecektir. Üçler kuralı ile kompoze edilmiş bir fotoğraf çok daha ilgi çekici olacak ve göze daha hoş gelecektir.
2. Kamera Sarsıntısından Sakınmak
|
Kaynak: exposureguide.com |
Kamera sarsıntısı ya da bulanıklık, herhangi bir fotoğrafçının başına gelebilir, neyse ki bu sorundan kurtulmanın bazı yolları vardır. Öncelikle, kamerayı
nasıl tutacağınızı bilmelisiniz; iki elinizi kullanın, birisini vücudunuza dayayın, diğeri ile kamerayı sıkıca kavrayın. Ayrıca, lensinizin odak uzaklığı ile eşleşen bir perde hızı kullandığınızdan emin olun. Eğer 100 mm odak uzaklığı ile çekim yapıyorsanız, perde hızınız 1/100 saniyeden daha yavaş olmamalıdır. Mümkünse, bir tekayak ya da üçayak kullanın. Buna imkanınız yoksa, kamerayı sabitleştirmek için duvar ya da sabit herhangi bir nesneyi kullanabilirsiniz.
3. Sunny 16 Kuralı
|
Kaynak: exposureguide.com |
Sunny 16 kuralının temelinde yatan fikir, güneşli açık hava çekimlerinde nasıl davranılacağında yatmaktadır. Güneşli bir hava ile karşılaştığınızda, f/16, 1/00 saniye ve ISO 100 ayarları kullanarak çekim yapın. Az ya da aşırı pozlanmamış yeterince keskin bir fotoğraf elde edeceksiniz. Özellikle, kameranızda bir pozometre yoksa ya da kameranızın bir LCD ekranı yoksa, bu kuralı kullanmak yararınıza olacaktır.
4. Polarize Filtre Kullanmak
|
Kaynak: exposureguide.com |
Kameranız için tek bir filtre satın almanız gerekirse, bu, polarize filtre olmalıdır. Bu filtre, metal ya da cam yüzeylerdeki yansımaları önler; gökyüzündeki ve yeşilliklerdeki rengi geliştirir, ayrıca lensinizi korur. Bütün çekimlerde bu filtreyi kullanmamak için hiçbir neden yok. Önerilen polarize filtreler dairesel olanlardır, çünkü TTL (lensten) ışık ölçümüne (örneğin, otomatik pozlama) izin vermektedir.
5. Derinlik Hissi Oluşturmak
|
Kaynak: exposureguide.com |
Bir manzara fotoğrafı çekerken derinlik hissi oluşturmak, yani fotoğrafçıya orada olduğu izlenimi uyandırmak önemlidir. Panoramik görüntüler için geniş açılı bir lens kullanın ve ön ve arka plandaki her şeyin net çıkması için f/16 gibi kapalı bir diyafram kullanın. Ön plana bir insan ya da nesne yerleştirmek ölçek duygusu verecek ve uzaklığın ne kadar olduğunun anlaşılmasına yardımcı olacaktır. Mümkünse, bir üçayak kullanın, çünkü kapalı diyaframlarda genellikle yavaş perde hızları elde edilir.
6. Basit Arka Planlar Kullanın
|
Kaynak: exposureguide.com |
Fotoğrafçılıkta basit düşünmek en iyisidir, yani, fotoğrafınızda neyin kalması gerektiğine kesin olarak karar vermelisiniz, bununla birlikte, dikkat dağıtıcı herhangi bir nesneyi çerçevenizden çıkarmalısınız. Mümkünse, sade bir arka plan seçin — diğer bir deyişle, doğal renkler ve basit desenler kullanın. Dikkatin arka plandaki garip bir bina ya da arka plandaki canlı renklerden ziyade, ön plandaki nesnenizde olmasını istersiniz. Bu, modelin merkezden uzaklaştırıldığı bir çekimde hayati önem taşır.
7. İç Mekan Çekimlerinde Flaş Kullanmayın
|
Kaynak: exposureguide.com |
Özellikle, iç mekanlarda gerçekleştirdiğiniz portre çekimlerinde, flaş sert ve doğal olmayan görüntülerin çıkmasına neden olabilir. Kapalı mekanlarda flaşla çekimin yerine geçebilecek bazı yollar vardır. Öncelikle, ISO'yu artırabilirsiniz — genellikle ISO 800 ISO 1600 gibi değerler seçeceğiniz perde hızına göre büyük farklılıklar oluşturacaktır. Mümkün olan en geniş diyafram değerini kullanabilirsiniz — böylece, sensöre daha fazla ışık gelecek ve çok daha etkileyici, bulanık bir arka plan elde edebileceksiniz. Bir IS (Görüntü Sabtleyici) özelliği olan lens takılı kamerayı bir üçayağa bağlayarak bulanıklığı önleyebilirsiniz
8. Doğru ISO'yu Seçin
|
Kaynak: exposureguide.com |
ISO, kameranızın ışığa olan hassasiyetini ve görüntünüzün ne kadar grenli (kumlanma-noise) çıkacağını gösterir. Seçeceğimiz ISO değeri, duruma göre değişir – eğer ortam karanlıksa, ISO'yu artırırız; 400-3200 gibi bir değer, kameranın ışığa çok daha hassas olacağını ve bulanıklıktan uzak bir şekilde fotoğraf çekebileceğinizi gösterir. Güneşli günlerde ISO 100 ya da otomatik ISO ayarını seçebiliriz, böylelikle, kamera en uygun olan ISO değerini seçebilir.
9. Hareket Etkisi Vermek İçin Kaydırma (Pan) Yapın
|
Kaynak: exposureguide.com |
Bir nesneyi hareket halinde iken fotoğraflamak istiyorsanız, pan yapma tekniğini uygulayın. Bunu yapmak için, gerekli olan perde hızının birkaç durak aşağısındaki perde hızlarını kullanın — 1/250 saniyelik perde hızı için 1/60 saniye seçin. Kamerayı nesneye doğrultun, deklanşöre yarım basın, odaklamayı kilitleyin ve hareketi takip edecek şekilde, fotoğrafı çekin. Daha ney hatlar elde etmek ve sarsıntıyı en aza indirmek için bir tekayak ya da üçayak kullanın.
10 Perde Hızı İle Denemeler Yapın
|
Kaynak: exposureguide.com |
|
Kaynak: exposureguide.com |
İlgi çekici etkiler elde edebilmek için perde hızı ile oynamaktan korkmayın. Gece çekimleri yapıyorsanız, perde hızını 4 saniye olacak şekilde bir çekim ayarlayın, kamerayı üçayağa yerleştirin ve çekim gerçekleştirin. Bu çekimde, ışık izlerinin yakalandığını görebilirsiniz. 1/250 saniye gibi hızlı bir perde hızı kullanırsanız, ışık izlerinin ortadan kalktığını göreceksiniz, bunun yerine, donmuş bir görüntü elde edeceksiniz. Hareket eden bir nesnenin fotoğrafını bir üçayak yardımı ile çekiyorsanız, en iyi sonuçları elde edersiniz.
Etiketler:
ipucu
|
Bu yazıları da okumak isteyebilirsiniz...
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.