Son Yazılar

22 Temmuz 2016 Cuma

Yağmurlu Günlerde Çok Daha Etkili Fotoğraflar Çekebilmek İçin İpuçları


Dışarı çıktığımız her zaman fotoğraf çekimi için ideal hava koşulu ile karşılaşmanız mümkün olmayabilir. Bir tatilde iseniz ve yağmurlu bir hava ile karşılaşırsanız, birçok seçeneğe sahipsiniz demektir. Kameranızı bir kenara bırakarak havanın düzelmesini bekleyebilir ya da kötü hava şartlarının size sunduğu yaratıcı fırsatları değerlendirebilirsiniz. Ben, ikinci seçeneği yapmanızı tavsiye ederim, yağışlı bir hava ile karşılaşırsanız, yağmura rağmen iyi fotoğraflar çekebilmenin yollarını arayın.



Aslında, donuk gri tonların bulunduğu bir havayı yağmurlu bir hava ile karşılaştıracak olursanız, yağmurlu havayı daha tercih edilebilir bulabilirsiniz, çünkü birçok ilgi çekici olay meydana gelmektedir.

Fotoğraf: Helen Bradley
Yine de, yağmur altında çekim yaparken dikkat etmeniz gereken bazı şeyler bulunmaktadır. Ekipmanınızı yağıştan korumanız ve kameranın bu tür bir hava koşulunda nasıl çalıştığını anlamanız gerekmektedir. İşte size, yağışlı hava koşullarında fotoğraflar çekebilmeniz için ipuçları:

Yağışa Hazırlık

Dışarı çıkıp fotoğraf çekmeye başladığınız her an yağmurla karşılaşabilirsiniz. Eğer her hava koşulu için hazırsanız, her hava koşulundaki çekim şartları için bilgileriniz varsa, yağışlı bir havanın başlamasını da harika çekim fırsatlarına dönüştürebilirsiniz. Nasıl çekim yapabileceğinize dair bazı ipuçlarını vermek istiyorum.

Hem kendiniz hem de ekipmanınızın kuru kalabilmesi için kendinizi hazırlamanız gerekecek. Yağışlı havalar her ne kadar eğlenceli olsa da, bu havalarda dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan birisi de kuru kalabilmektir.

Ne Çekmeli

Yağışlı bir hava ile karşılaştığınızda, yağmurun etkisini en aza indirmeyi ya da yağmurun kendisinin fotoğrafını çekmeyi düşünebilirsiniz. Eğer yağmurdan sakınmayı tercih ederseniz, sıradan ve ilgi çekici olmayan fotoğraflar çekersiniz. Eğer fotoğraflarınızda yağmuru çekmeyi tercih ederseniz, çok daha yaratıcı ve ilgi çekici fotoğraflar elde edersiniz.



Pencere Ardından Çekim Yapmak

Aşağıda, Londra'daki Tower Bridge'in Thames Nehri'nde hareket eden bir feribottan çekilmiş iki fotoğrafını görebilirsiniz. İlk fotoğrafta cama düşen yağmur damlaları arasıdan arka planda kalan köprüye odaklandım. Sonuç, açıkçası, utanç verici görünüyodu.

Fotoğraf: Helen Bradley
İkinci fotoğrafta ise, aynı feribottan, aynı camın ardından, ancak köprü yerine camdaki yağmur damlalarına odaklanan bir çekim gerçekleştirdim. Tower Bridge yine de ayırt edilebilir bir durumda idi, ve fotoğrafın geneli daha fazla yaratıcı ve memnuniyet vericiydi. Eğer bir tercih yapabilme fırsatınız varsa, sadece arka plandaki nesneye değil, camdaki yağmur damlalarına odaklanabilirsiniz.

Fotoğraf: Helen Bradley
Aşağıdaki fotoğrafı, Melbourne'de karşılaştığım ani bir sağanak altında, bir taksi ile giderken gördüğüm bir motosikleti, cam ile motosiklet arasında bir yere odaklanarak çektim, ve sonuç, tablomsu idi.

Su Birikintilerini Çekmek

Yağmurun olduğu her yerde su birikintileri meydana gelmesi muhtemeldir. Bu birikintiler araç farlarından binalara, insanlardan ağaçlara herhangi bir şeyi (ve her şeyi) yansıtabilmektedir. Su birikintilerindeki ilgi çekici yansımaları araştırın. 

Fotoğraf: Helen Bradley

Su Damlalarını Çekin

Yağmur dindikten sonra, yağmur damlaları bitkilerde ve diğer yüzeylerde yapışık bir halde duruyor olacaktır. Yağmur damlaları ile bezeli ilgi çekici nesneleri araştırın. 

Fotoğraf: Helen Bradley

Bulutları Çekin

Yağmurdan önce, havada yağmur bulutlarını görürsünüz. Bu bulutlar bazen manzaranıza renk katabilecekken, bazı durumlarda bulutların kendisi fotoğrafınızdaki temel öge olarak yer alabilir.

Fotoğraf: Helen Bradley
Yağmur bulutlarının arasında boşluklar yer alıyorsa, güneş ışıklarının bu boşluklardan şehirlere ya da manzaraya ışık huzmeleri şeklinde sızılmasını görebilirsiniz. Bu ışık etkileyici bir görüntü verir ve sahnenize etkileyici bir görünüm verir. Eğer bu şekilde meydana gelmiş bir manzara ile karşılaşırsanız hızlı davranın — çünkü bulutlar hareket halindedir ve kısa bir süre içinde bu manzara kaybolacaktır.

Fotoğraf: Helen Bradley

Kamera Ayarları

Bazı yaratıcı fotoğraf çekimleri, kameradaki otomatik kullanımının çok ötesindedir. Örneğin, camdan baktığınızda gördüğünüz yağmur manzarası yerine camdaki yağmur damlalarının fotoğrafını çekmek istiyorsanız, camdan yeterli mesafede durabilecek deneyimi gerçekleştirmiş olmanız gerekmektedir. Camdan birkaç adım uzaklaşmak ya da cama birkaç adım yakınlaşmak sonucu tamamen değiştirecektir.

Netlemenin hangi noktaya yapılacağına kendiniz karar vermeniz gerekir, bu nedenle Manuel odaklama modunu seçmelisiniz. Bunun nedeni, kameranızın camın ardında kalan nesnelere odaklama yapmak isteyecek, ön plandaki camdaki yağmur damlalarına odaklama yapmakta güçlük çekecek olmasıdır. Manuel odaklama yaparak, istediğiniz noktaya odaklama yapabilirsiniz.

Bitkilerdeki ya da diğer yüzeylerdeki yağmur damlalarının fotoğrafını çekebilmek için Diyafram Öncelikli Mod kullanmalı ve değişik sonuçlar alabilmek için diyaframı değiştirmelisiniz. Çok geniş açıklıktaki bir diyafram (f/2.0 — f/5.6) size sığ bir alan derinliği verecek ve odakta çok az alanın kalmasını sağlayacaktır. Küçük bir diyafram (f/8 — f/13) daha büyük bir alan derinliği verecek, böylece odakta çok daha fazla alan kalacaktır. Ne kadar alanın odakta olmasını istemek, size kalan bir tercihtir — sadece, kameranızı Diyafram Öncelikli Moda aldığınıza emin olun, böylece kullandığınızın lensin izin verdiği ölçüde diyaframı isteğinize göre değiştirebilirsiniz.

Kendinizi ve Kameranızı Korumak

Yağmur altında yapacağınız çekimlerde, kendinizi ve kameranızı mümkün olduğunca kuru tutmak isteyeceksiniz. Eğer bir yağmurluk bulabilirsem, giyerim, ve kameramı korumak için bir şemsiye taşımayı uygun bulurum. Tercihiniz ne olursa olsun, sadece ihtiyacınız olan kadarını taşıyın, böylece her şeyi kuru tutabilme imkanı elde edersiniz. Yağışlı havalarda lens değiştirmekten kaçının, bu nedenle yanınızda tek bir lens bulundurun. Soğuk havalardan sıcak ortama geçişlerde tedbirli davranın. Bu ani hava değişimi lensinizin içindeki nemi artırarak yoğuşma riskine neden olacaktır.

Her ne kadar kameranız çoğu hava durumunda çalışmak üzere tasarlanmış olsa da, koruyabildiğiniz kadar korumanız iyidir. Kameranız için satın alabileceğiniz bazı aksesuarlar bulunmakla birlikte, kameranızı bir plastik ambalaj ile sarıp sadece lens için bir açıklık bırakmanız da mümkün. Koli bantları ya da diğer bantlar kamera üzerindeki ambalajların güvenli bir şekilde durmasını sağlayabilir.

Kameranızdaki ıslaklıkları giderebilmek için yanınızda bazı bezler bulundurabilirsiniz, ancak bu eşyaları lensi temizlemek için kullanmayın — lensi temizlemek için, özel olarak üretilmiş bezler kullanın.

Eğer kameranız ıslanırsa, mümkün olan en kısa süre içinde kurutmaya çalışın, tamamen kuruyana kadar lensi açık bırakın. Bir kamera, en iyi, kuru bir ortamda kuruyacaktır, ayrıca silikon jeller kullanarak (bir tür emici madde) yoğunlaşmayı önlemeye çalışabilirsiniz.

Özet

Yağmurlu havalarda harika fotoğraf çekimleri için kendinize bir fırsat vererek, gerekli hazırlıkları yaparak ve kameranızı kuru tutarak, heyecan verici bir mücadelenin içine girebilirsiniz.

© Helen Bradley

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status