Son Yazılar

22 Temmuz 2016 Cuma

Eve Daha İyi Fotoğraflarla Gelmek İçin Seyahat Fotoğrafçılığı Çekim Listesi Nasıl Oluşturulur?


Facebook'ta arkadaşlarınızın hayranlıkla izleyeceği seyahat fotoğrafları mı çekmek istiyorsunuz? Ziyaret ettiğiniz kültüre dair hiçbir şeyi kaçırmadığınızdan emin olmak mı istiyorsunuz? Öyleyse, bir liste yapmanın tam zamanıdır!



Fotoğrafçılık söz konusuysa, hepimizin saplandığı bataklıklar mevcut olabilmektedir, fakat seyahat fotoğrafçılığı, bana göre, benim ufkumu genişletmektedir. Bir seyahat çekim listesi hazırlamamın ve yeni bir seyahatte bu listedeki her bir madde için en az bir çekim gerçekleştirmemin sebebi, budur.

Listemde Neler Var?

Gelecek gezinizde, daha iyi fotoğraflar çekebilmeniz için size yardımcı olacağım ipuçlarını listeledim. Listemi dilediğiniz gibi kullanabilir, isteğinize göre eklemeler yapabilirsiniz.

1. İnsanlar — Genç, Yaşlı ve Arasındakiler

Çekimlerinizi yaş gruplarına göre dağıtın. Küba'da, yaşlı kadınların binlerce fotoğrafını gördüm, ancak kendi yaşlarımdaki orta yaşlı, görece normal, bazı zamanlarda sıkıcı insanların fotoğrafları ile pek karşılaşmadım. Tek söyleyeceğim, insanları fotoğraflarını çekerken, değişik yaş gruplarından insanların fotoğraflarını çekerek gezinizi tamamlayın.

Bu ayakkabılar, gülen yüz nasıl sevilmez? Fotoğraf: Peter West Carey
Çocuklar basit birer hedeftir, çoğunlukla fotoğraflarının çekilmesinden hoşlanırlar. Dikkat etmeniz gereken konu ise, bütün ailelerin çocuklarının fotoğraflarının çekilmesinden hoşlanmayacak oluşudur. Aileler, bir yabancının çektiği fotoğrafı ne amaçla kullanacağından endişe ederler, bu işin de bir püf noktası var elbette. En basitinden, aileye bir selam vermek ve fotoğraf çekmenin mümkün olup olmadığını sormak çoğunlukla işe yarayacaktır. Eğer dil probleminiz varsa, kamerayı göstererek, yüzünüze meraklı bir ifade verebilirsiniz. Cevap ne olursa olsun, ailelerin tercihlerine saygı göstermeniz gerekir.

Hindistan, Delhi'deki Kızıl Kale'yi izleyen adamlar.  Fotoğraf: Peter West Carey

Hindistan, Delhi'de, yaşıtlarımın içinde bulunduğu bir sokak manzarası.  Fotoğraf: Peter West Carey

Peru'daki İnka Harabeleri'nde oynayan çocuklar.  Fotoğraf: Peter West Carey

2. Yiyecek — Hazırlık, Sunum ve Sosyal Görünüş

Yiyecekler hepimizi bir araya getirirler. Yemek üzere olduğumuz şeyin ne olduğunu tam olarak bilemesek bile, bu hepimizin temel olarak ihtiyaç duyduğu şeydir.

Hindistan, Amritsar'daki Altın Tapınak'daki ticari bir işletmenin mutfağı.  Fotoğraf: Peter West Carey
Instagram'da paylaşmak için, harika bir tadı olduğunu düşündüğünüz bir yiyeceğin sadece sunuma hazır halini çekmekle yetinmeyin, yiyeceğin hazırlanışına dair fotoğraflar da çekin. Mutfağa gidin (izin veriliyorsa) ve nasıl pişirildiğini, nereden geldiğini fotoğraflayın. Fotoğrafları paylaşmak amacında iseniz (başka neden çekiyor olabilirsiniz ki?) büyük, çoğunlukla gizli arkadaş grubunuzun yiyeceğin hazırlanış sürecine olan güçlü ilgisini ortaya çıkarabilirsiniz.

Nepal Himalayalarının yükseklerindeki bir Budist tapınağının mutfağı. Fotoğraf: Peter West Carey

3. Mimari — Eski, Yeni, Bir Arada

Bazı yerlerde eski ve yeni mimari iç içe geçmiş durumdadır. Aklıma bir esnafın yeni dükkanını hemen yanındaki 400 yıllık manastırın motifleri ile boyadığı Bhutan geliyor. Oradaki her şey belirli bir tarzda yer almaktaydı.

Bhutan'daki Punakha Tapınağı'na bir bakış. Fotoğraf: Peter West Carey
Daha sonra, eski tarzdan yeni tarza keskin geçişler yapmış şehirlerin — örneğin, Tokya ya da Dubai — dönüşümlerini fotoğraflayabilirsiniz. Tek bir tarzda mimari ile karşılaşsanız bile, farklılıkları araştırın.

4. Su — Nasıl Kullanılır?

Yiyecek her ne kadar insanları bir araya getirse de, yiyecekten daha da hayati olan, sudur. Kaliforniya'da, insanlar kuraklığa alışkındır, ancak her yerde böyle olmadığını unutmayın. Bazı yerlerde su kıtlığı mevcutken, bazı yerler su kullanımını abartmıştır.

Katmandu'daki su kıtlığı su kuyrukları anlamına gelirken, Hindistan'daki Varanasi'deki bir kadın elbiselerini nehirde yıkamaktadır. Fotoğraf: Peter West Carey 
Yerel halk suyu nasıl kullanıyor? Çamaşırlarını derede mi yıkıyorlar? He yerde çeşmeler mi var? Şehirler su kenarlarına mı kurulmuş?

Oregon ormanlarında su depoları ile sık sık karşılaşılmaktadır. Fotoğraf: Peter West Carey

Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai'deki Burj-el Arab'daki bir sonsuzluk havuzu. Fotoğraf: Peter West Carey

5. Taşımacılık — Özel ve Genel

İnsanlar bir yerde diğerine nasıl gidiyor? Kendi evimizde, aşina olduğumuz ulaşım araçlarını biliriz, ancak kullanmadığımız ulaşım araçlarından haberimiz olmayabilir. Bir geziye çıktığınızda, insanların garip ulaşım araçlarını kullandığını görebilirsiniz.

Hindistan, Amritsar'daki tuk-tuklar, şehirde gezmenin en kolay yoludur.
Bu, otobüsler, develer, çekçekler, taksiler ya da Maserati'ler olabilir.

Ayrıca, ticaret nasıl işlemektedir? Bulunduğunuz yerde sürekli kargo taşımacılığı yapan bir gemi trafiği mi var? Kıtalar arası taşımacılık nakliye araçları çok çeşitlidir.

Hindistan, Varanaside, Ganj Nehri'nde ilerleyen bir bot. Fotoğraf: Peter West Carey

6. Ticaret — Makro ve Mikro

Makro ticaret deyince aklıma tarım, turizm ve bankacılık gibi endüstri alanları geliyor.

Mikro ticaret deyince akıma marketler ve satıcılar, gibi paranın hızlı bir şekilde el değiştirdiği alanlar geliyor. Kim ne satıyor, kim ne satın alıyor? Alışveriş için özel olarak kullanılan teknikler var mı?



Büyük ölçekten küçük sokak satıcılarına, benzer ya da benzersiz, eve dönüşte kullanabileceğiniz her şeyin fotoğrafını çekmeye çalışın.

7. Geceler

Güneş battıktan sonra, çekime son vermeyin! Işıkları nasıl bulacağınızı ve gece boyunca bu benzersiz fırsatı nasıl kullanacağınızı öğrenin. Yakınlarınızda neon ışıklar ya da gökyüzünde ay olabilir. Kaynağı ne olursa olsun, gece bir yerlerde mutlaka ışık vardır.

ABD, Utah'taki Arches Ulusal Parkı'ndaki Balanced Rock, geceye farklı bir bakış açısı katmaktadır. Fotoğraf: Peter West Carey
Bulunduğunuz yerde güneş battıktan sonra hayat duruyor mu? Yoksa asıl hayat gece olunca mı başlıyor?

Ürdün'deki Akabe'deki marketlerde, güneş battıktan sonra hayatın başladığını keşfettim. Ayrıca, bu şehirde, beklediğimden daha fazla neon ışık vardı, ancak gündüz vakitlerinde bunu fark edememiştim. Gece dışarı çıkın, ve araştırın.

Ürdün, Akabe'de neon ışıkları. Fotoğraf: Peter West Carey

 Fotoğraf: Peter West Carey

8. İnanç

Dünya üzerindeki inançların çeşitliliği beni büyülemektedir. Bu, dünyanın belirli bir kesimine has değil, kendi bölgenizde de bu çeşitliliği bulabilirsiniz.

Umman'daki Jebel Shams bölgesinde bir renkli minare.  Fotoğraf: Peter West Carey
Bir sunakta buhur yakmak ya da kilisenin ayini gibi küçük bir şey olabilir. Seyahatler rutinleri kırmak ve yeni şeyler denemek için fırsatlardır. Bir tapınaktan içeri (saygıyla) bakın. Bir camiyi gezin. Geçmişte yaşayan insanlara ait bir şeyler bulabilmek için mezarlıkları ziyaret edin.

ABD, Doğu Washington'da bir asker mezarlığı ve bayraklar. Fotoğraf: Peter West Carey

Çoğu Budist tapınağında fotoğraf çekmek yasaktır, ancak bütün vadilerden gelen keşişlerin seramonisinin çekimine izin verilmektedir. Fotoğraf: Peter West Carey

9. Manzaralar — Doğal ya da İnsan Yapımı

Bana kolay geldiği için, manzaraları severim. Fakat, her zaman şehirlerin ve insanların bir hayranı olmadım. Bu nedenle, etkili bir şehir manzarası çekimi bazen beni uğraştırmaktadır. Yine de, fotoğraflarda her iki konuyu karıştırarak kullanmak iyi sonuçlar verecektir.

Bir grup insan, Nepal, Gokyo'daki dünyanın en yüksek  6. doruğu olan Cho Oyu'ya ölçek hissi vermektedir. Fotoğraf: Peter West Carey

Kadrajda insan yok. Canyonlands Ulusal Parkı, Utah ABD. Fotoğraf: Peter West Carey

Seattle, Washington, Abd'de birçok insan yaşamaktadır. Fotoğraf: Peter West Carey

İzlanda'da fotoğraf çekmek için yaşadığım çılgınlığı hatırlıyorum. Nadiren insanların yer aldığı şehir manzaraları. Siyah kumlardan ve buzdan oluşan plajlar, şelaleler, ve ön plana çıkan her şey — ancak çoğu insan insan yapımı manzaralardan uzaklaşmaktaydı. Siz, dahil edin! En azından, bir kez.

10. Simgeler — Büyük ve Küçük Klişeler

Simgesel konumlarda fotoğraf çekimini gereksiz olarak gören kimseler tanıyorum. "Bu yerlerde binlerce fotoğraf çekilmiştir, ve ben de aynı fotoğrafları tekrar tekrar çekmeyeceğim." cümlesi yaygın bir nakarattır. Bu insanları görmezden gelin.

Klasik Tac Mahal fotoğrafı. Fotoğraf: Peter West Carey

Gezidesiniz, öyleyse keyif alın. Paris'teyseniz Eyfel Kulesinin fotoğrafını çekin. Canyonlands Ulusal Parkı'nda Mesa Arkı'nın fotoğrafını, Tac Mahal önündeki parkta, sarayın yansımasını, Havana'da bir kadının keyifle içtiği sigarayı çekin. Yapın. Masai Mara köylülerinden bir poz vermesini isteyin, Machu Picchu'da bir lamanın önünde fotoğraf çekinin, ellerinizle Pisa Kulesi'ni doğrultmaya çalışın.

Ayrıca, herkesin ziyaret ettiği, İzlanda'daki o şelalenin aynı fotoğrafını siz de çekin.

Daha önce de dediğim gibi, muhtemelen sadece klişe çekimleri paylaşmayacaksınız. Benzersiz bir çekim fırsatı ile karşılaşmadığınız müddetçe, kimilerine göre klişe olan çekimleri yapın, daha sonra listedeki çekim fırsatlarını değerlendirin. Yetmediyse, klişe olarak adlandırılan yere geri dönün, farklı bir çekim fırsatı arayın, paylaşın.

Tac Mahal'in diğer fotoğraflarına benzemeyen, yine de eğlenceli bir çekim. Fotoğraf: Peter West Carey

11. Vahşi Yaşam — Evcilleştirilmiş ya da Gerçekten Vahşi

Fas sokaklarında benimle birlikte gezen kızımın, sokakta gördüğü kedilere olan takıntısı, evcilleştirilmiş hayatı görmezden gelmemi engellerdi. Hindistan'da ve Afrika'da büyük kedileri, Peru'da tarantulaları ve Alaska'da suyu yaran balinaları fotoğrafladım. Ancak, Fas'taki Essouira'daki balık marketlerinin önünde bekleşen kedilerin fotoğrafını çekmeseydim, fotoğrafçılıkta eksik bir yanım kaldığını düşünecektim.

Tanzanya'daki Serengeti Ulusal Parkı'nda kavga eden hipopotamlar. Fotoğraf: Peter West Carey

ABD, Alaska'da kambur balinalar. Fotoğraf: Peter West Carey

Yük hayvanları hakkında ne düşünüyorsunuz? Eşekler, lamalar, atlar ve develer? Bu hayvanları da listenize ekleyebilirsiniz.


12. Hoş Bitki ve Çiçekler

Çoğumuz bitkileri görmezden geliriz. Evimizdeki oksijen veren bitkiler gibi bütün dünyanın yarısına oksijen sağlayan şey, bitkilerdir.

Nepal, Himalayalar'da, 4,000 metre yükseklikte yaşayan ormangülleri. Fotoğraf: Peter West Carey

Himalayalar'da, Washington'daki vahşi yaşam içinde görebileceğim ormangülleri ile karşılacağımı asla tahmin edemezdim. Tropik noktalara gittikçe, bitkilerin çeşitliliği artmaktadır, değil mi? Bitkilerdeki harika renklerin fotoğrafını çekin ve arkadaşlarınızla paylaşın.

Özet

Bu liste, şahsi listeniz için bir ön hazırlık olarak görülebilir. Alın, şekillendirin ve kendinize ait olan bir sürümünü oluşturun. Listeye kendinize ait maddeler ekleyin, ancak ilgilenmediklerinizi listede tutun. Bir fotoğrafçı olarak büyümek yeni şeyler denemekle, yeni konuların fotoğrafını çekmekle gerçekleşir.

Son olarak,  gezi fotoğraflarınızı paylaşma zamanı geldiğinde, her kategori için 2-4 fotoğraf paylaşmanızı öneriyorum. Bu, çekimleriniz içinde en iyilerini araştırmanız için sizi zorlayacak ve gezinizde karşılaştığınız manzaralarla ilgili izleyicilerinizin dikkatini çekecektir.

© Peter West Carey

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status