Son Yazılar

9 Ocak 2014 Perşembe

Gün Doğumu ve Gün Batımı Fotoğrafçılığı İpuçları


Gün doğumu ve gün batımı fotoğraflarını çekmek, daha önce çektiğiniz fotoğraflar içinde en güzel fotoğrafları çekebilmenizi sağlayabilir. Şaşırtıcı olarak, bu muhteşem fotoğrafları çekmek zor değil. Bu kısa makalemizde, bu fotoğrafları en iyi şekilde nasıl çekeceğinize dair birkaç ipucu vereceğiz.



Öncelikle, güneş parlaklığını hala koruyorken, güneşe doğrudan bakmayın. Vizörden bakıyor bile olsanız, güneşe bu şekilde doğrudan bakmanız gözünüze ciddi zararlar verecektir. Bu nedenle güneş ufuk çizgisine yaklaşıp güneş ışınları kırmızımsı bir ton alana kadar bekleyin. Bu durumda güneş ışınları çok güçlü olmayacaktır. Bir diğer seçeneğiniz ise, güneş bir bina ya da herhangi bir nesnenin arkasında iken çekiminizi tamamlayın.

Fotoğraf: Debra Vanderlaan


ÖNCEDEN PLANLAYIN


Güneşin doğduğu ya da battığı çoğu zamanda en iyi çekimi yapabileceğimiz yerde bulunmayız. Genellikle güneş, binaların, tellerin, direklerin ya da diğer şeylerin arkasında duracak ve fotoğrafınızın değerini düşürecektir. Güneşin doğduğu ve battığı zamanları not alın. Bundan sonra, dışarı çıkmak ve iyi bir fotoğraf çekmek için bir yer seçin. Çekimi yapacağınız yere önceden gidin ve çekiminizin nasıl sonuçlanacağı hakkında düşünün. Gökyüzünün ve diğer yerlerin en çarpıcı çekimleri sadece yarım saat içinde gerçekleşir fakat, güneş doğmadan ve batmadan önce ve sonra çekimler yapın. Çevrenizde muhtemelen hoş ışık etkileri göreceksiniz.

Çekim yapabileceğiniz en güzel yerler, sahiller, ovalar, çöller ya da görüntünüzün herhangi bir şekilde engellenmediği her yer olabilir. Ancak, en iyi gün batımı ya da gün doğumu fotoğraflarını yaratıcı ve bilgi dolu kompozisyon oluşturarak çektiğiniz yerlerde elde edebilirsiniz. Fotoğrafınızda bazen engeller görebilir ve bunları batan güneşle güzel bir şekilde kullanabilirsiniz.

Fotoğraf: ian newton

BULUTLAR


Bulutlardaki güneş ışığı yansımaları oldukça çarpıcı olabilir. Günden güne gökyüzündeki bulutların nasıl şekil değiştireceğini asla bilemezsiniz. Bazen kalın bulutlar olacak, bazen de deste deste bulutlar olacaktır. Hangi şekilde olduğu fark etmez, güneşin doğuşu ve batışı anında harika bir ışık şöleni ile karşılaşacaksınız. Farklı açılardan ve görüşlerden çekim yapın. Unutmayın ki, ilk yarım saat ve çevresinde bulutlar hareket halinde olacaklarından dolayı ışığın tonu ve oranı değişiklik gösterecektir. Bu nedenle, bir ya da iki çekim yaptıktan sonra çekiminizi bırakmayın. Böyle yapmanız, en iyi çekimden uzaklaşmanıza neden olacaktır.

Fotoğraf: Ornela Pagani


KOMPOZİSYON



Ufuk çizgisini fotoğrafınızın tam ortasına yerleştirmekten kaçının. Ufuk çizgisini, çerçevenizin altta kalan üçte birlik kısmına yerleştirmeniz ve böylece gökyüzüne daha fazla yer ayırmanız daha hoş bir görüntü ortaya çıkaracaktır. Eğer bir sahildeyseniz ve sudaki yansımaları vurgulamak isterseniz, ufuk çizgisini üstte kalan üçte birlik kısma yerleştirebilir ve böylece suya vurgu yapabilirsiniz. Bu, üçler kuralının bir parçasıdır. Yine de, herhangi bir kural gibi, kırılabilir.

Ufku nereye yerleştirdiğiniz fark etmeksizin, bunu çerçevenizde en iyi şekilde dengede tutmak için çabalayın. Eğimli bir ufuk çizgisi hoş görünmez ve fotoğrafınızı berbat edebilir.

Ön plana nesneler yerleştirmeyi ve silüetler çekmeyi deneyin. Gökyüzünde güneş ve bulutlarla birlikte fotoğrafınız harika bir şekilde görünebilecek olsa bile, bir ağaç, kuş, tekne ya da yürüyen bir insan içeren bir fotoğraf fotoğrafınızın bütün perspektifini değiştirecektir. Ayrıca arkanıza, sağınıza ve solunuza da bakın. Çevrenizde de harika renkleri barındıran hoş sahneler bulabilirsiniz. Tüm fotoğraflarınız güneşin yolu üzerine çekilmek zorunda değil.






POZLAMA


Gün doğumu ve gün batımı fotoğrafçılığı hakkında en iyi konulardan birisi de gün doğumu ve gün batımı hakkında 'doğru pozlama' diye bir şey olmamasıdır. Her şeyden önce, kameranızı güneşe doğru çevirmeniz nedeniyle pozometreniz hatalı ölçüm yapacak ve fotoğrafınız az pozlanacaktır. İyi haber ise bu türde fotoğraf çekimlerinde fotoğraflar az pozlanmış olurlarsa daha güzel görünürler. Ön plandaki nesneler hoş bir etki bırakan silüetlere dönüşecektir. Ancak, ışık ölçümü sürekli değişeceğinden, kameranız üzerinde daha fazla kontrol gereksinimi duyacaksınız. Bir DSLR sahibi iseniz, diyafram ve perde hızını farklı değerlere ayarlayabilirsiniz.

Kameranızın tavsiye ettiği pozlama değerleriyle birkaç tane fotoğraf çekin. Daha sonra kameranızın önerdiği pozlama değerinden daha aydınlık ve karanlık değerlerde birkaç fotoğraf daha çekin. Bu, bracketing olarak adlandırılır. Bu işlem, size farklı tonlarda görüntüler verecektir. Bir komakt dijital kamera kullanıyorsanız kameranızın Pozlama Telafisi özelliğini kullanarak aynı işlemi yapabilirsiniz. Otomatik pozlama özelliğini kullanarak birkaç poz çektikten sonra, kameranızı +1EV ya da -1EV değerine getirerek pozlama çeşitliliği elde edebilirsiniz.


Fotoğraf: Katelyn Wall

BEYAZ DENGESİ


Kameranız gün doğumu ya da gün batımı fotoğrafı çekerken sıcak tonlarda çekme eğilimi gösterebilir. (Renklerin hatalı olduğunu düşünebilir ve bunu telafi etmek isteyebilir) Bir DSLR sahibi iseniz, beyaz dengesi ayarını kapatabilirsiniz. Kompakta kameranız varsa, kameranızın ayarını bulutlu ya da gün ışığı ayarına getirebilirsiniz. Bu, gerçeğe yakın görüntü verecektir.

Gün doğumu ve gün batımı fotoğrafçılığı hakkında eğlenceli konulardan birisi de, renkler biraz kapalı da olsa, çekici bir etki verebilmesidir (Gökyüzü yeşil gibi görünmediği sürece). Bu şekilde olsa bile, bilgisayarda bazı programlar kullanılarak düzeltilebilir.

Bol bol çekim yapın ve deneyim kazanın. Gün doğumu ve batımı hakkında en iyi şey ise, asla bir gün diğerine benzemez ancak her zaman güzeldir.

© Keith Jones

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status