Son Yazılar

10 Ocak 2014 Cuma

Daha İyi Fotoğraflar Çekmek İçin Değiştirebileceğiniz 5 Şey


"Gerekli fotoğraf becerileri!" ya da "fotoğrafçılık dersleri." Bu gibi cümleler, arama motorlarına çoğumuzun girdiği ve daha iyi sonuçlar elde etmemiz için kullandığımız cümlelerdir.



Aslında, büyük fotoğrafçıların herhangi bir sıkıntısı yoktur fakat herkes yaratıcı bir deha ürünü olan dijital kameralara da sahip değildir. Bu nedenle, fotoğraf becerilerinizi geliştirebileceğiniz ve çektiğiniz fotoğrafları iyileştirebileceğiniz birkaç bilgiden bahsedeceğim.

Burada, fotoğraflarınızı geliştirebilmeniz için değiştirebileceğiniz 5 şeyin listesi:


1. Kameranızı değiştirin - Yeni bir kamera satın almak mı? Belki evet, belki de hayır. Bu konuda üç şeyi hatalı yapabilirsiniz; zayıf bir kamera kullanabilirsiniz, çekiminiz için doğru olmayan bir kamera kullanabilirsiniz ya da çekerken yanlış teknik kullanabilirsiniz.

Zayıf kamera - ideal çekim için her şeyi doğru olarak yaparsınız fakat kameranızın yetenekleri sınırlıdır ve belki de kameranızı yükseltmenizin zamanı gelmiştir.

Yanlış kamera - her kamera belli çekimleri yakalama yeteneğine sahip değildir. Örneğin, bir NASCAR yarışını küçük bir kompakt kamera ile çekmek mümkün olmayabilir. Aynı şeyleri, makro çekimler ve vahşi yaşam çekimleri için de söyleyebiliriz. Eğer bu gibi türlerde çekimler yapmak istiyorsanız kameranızı yükseltmeniz gerekebilir.

Kötü teknik - çoğu kamera kullanıcıları bu açıdan suçludur. Yeni bir kamera satın almadan önce kesinlikle tekniklerinizi "düzeltmek" için çalışmalısınız. En sık yaşanan problem, deklanşöre basmakla ilgili. En iyi sonucu alabilmek için, deklanşöre önce yarım basarak odaklamayı sağlamalı, daha sonra deklanşöre tam basarak çekiminizi tamamlamalısınız Deklanşörün tam ortasına ve doğru bir açıyla basmalısınız. Deklanşöre basmakla ilgili hatalarınız fotoğraflarınız bulanık çıkmasının temel sebeplerinden birisidir.

2. Sayıyı değiştirmek - basitçe söylemek gerekirse, daha fazla fotoğraf çekin. Eğer bir başka çekim imkanınız varsa, ilk çekiminize güvenmeyin. Bazen bu mümkün olmayabilir, özellikle bu tatlı bir bebekse ve bir başka sevimli şekle girdiyse. Vizörden, çekiminizin nasıl göründüğünü kontrol etmiş olsanız bile, daha fazla fotoğraf çekin. Fotoğrafları bilgisayara attığınızda bir sürprizle karşılaşabilirsiniz, fotoğrafların çok bulanık olduğunu, çünkü fotoğrafta hareket eden insan ya da diğer varlıklar olduğunu fark edebilirsiniz (ve bunu çekiminizi yapmadan önce vizörden bakarken fark etmemiş olursunuz). Bir fotoğrafta çok fazla şey yanlış gitmiş olabilir. Daha fazla fotoğraf çekmeniz, harika bir çekimi elde etmeniz için size daha fazla fırsat verecektir.




3. Çekim modunu değiştirmek -  "doğanın vahşi tarafında" bir yürüyüşe çıkın ve otomatik netlemeyi kapatın. Bir hışırtı mı duydunuz? Kameranızın ayarlarını değiştirmediğiniz sürece, çektiğiniz fotoğrafların hepsi birbirine benzeyecektir. Sonuçları görmek için farklı şeyler deneyin. Örneğin, "Bulutlu" ya da "Spor" moduna kameranızı ayarlamak kolaydır. Bu, kameranızın ayarlarına müdahale ettiğinizin bir göstergesi olacak. Otomatik flaşı kapatın, bu sayede, fotoğraflarınızda hızlı bir iyileşme göreceksiniz. Eğer fotoğrafınız kritik bir eşikte değilse zamanınız olduğu müddetçe farklı ayarlarla çekim yapın. Her şekilde, kameranızın kullanım kılavuzunu okumanız, hangi ayarı hangi şekilde değiştirdiğinizde nasıl sonuçlar alacağınızı görmeniz açısından önemlidir.

Fotoğraf: Les Haines


4. Kompozisyonu değiştirmek - büyük fotoğrafçılar çekimlerini analiz etmek için oldukça büyük zamanlar harcar. Onlar öylesine gelip, çekimlerini tamamlayıp, gitmezler. Siz de aynı şeyi yapabilirsiniz. Çekiminizle neyi amaçladığınızı düşünün. Hiç, "üçler kuralı" diye bir şey duydunuz mu? Bu, çekeceğiniz her konuyu fotoğrafınızın ortasına yerleştirmemeniz gerektiğine dair bir kuraldır. Farklı bir kompozisyon elde etmek için kamerayı yukarı, aşağı, sağa ya da sola hareket ettirin. Bu küçük hile, çekimlerinize ilgi, çarpıcılık katacaktır. Ayrıca, çekiminizde ne kadar nesneye yer vereceğinizi de düşünün. Bazen bilerek daha fazla ya da az nesne eklemek ilgi ekleyecektir. Yine, kompozisyonunuzun daha güzel olması için daha fazla çekim yapmak iyi bir stratejidir.

5. Pozisyonunuzu değiştirin - hareketli olun! Uzağa gidi, yakınlaşın. Bir yerden öbür yana hareket edin. Normalde çekeceğiniz konuma göre kameranızı aşağıda ya da yukarıda tutarak bakış açısını değiştirin.

Sadece bu 5 ipucunu dikkat ederek daha iyi fotoğraflar çekebilirsiniz.

© Wayne Rasku

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status