Son Yazılar

7 Ocak 2014 Salı

Fotoğrafınızı Ayarlamak İçin Histogram Nasıl Kullanılır


Dijital kameralarda, her zaman parlaklık, pozlama, kontrast ve beyaz dengesi hakkında konuşuruz. Ama yine de, bütün bu kavramların ne olduğunu ve birbirlerinden nasıl ayrıldıklarını sorduğumuzda, bazen kafa karıştırıcı cevaplar alabiliriz. Kafalarımızdaki karışıklıkları gidermek için, histogram var. Onlar, bu farklılıkları anlamamız için basit birer sistemdir.


Histogramları anlamak için, 256 gri düzeyden oluşan bir siyah beyaz fotoğraf düşünelim. Bu, her bir pikselin, bu 256 düzeyden birini temsil ettiği anlamına geliyor olacak. Şimdi, 256 gri düzeyin her biri için 256 çubuk düşünelim ve her bir çubuk karşılık gelen gri düzeyine eşit piksel sayısını içeriyor olsun. Bu şekilde oluşturulan histogram, fotoğrafımızın gri düzey dağılımını gösteriyor olacak. 0'a yakın olan düzeyler gölgeleri, orta kısımlardaki düzeyler orta tonları ve 255'e yakın olan düzeyler de aydınlık kısımları temsil edecek.


Şimdi, fotoğrafın parlaklığı, pozlamayı, kontrastı ve beyaz dengesini, histogram aracılığıyla öğrenelim.

PARLAKLIK


- Eğer tüm piksellerin olduğu çubuklar 255 (en yüksek) seviyesine doğru yığılmışsa fotoğrafınız oldukça beyaz, yani fotoğrafınızın aydınlığı en yüksek seviyede demektir.

- Eğer tüm piksellerin olduğu çubuklar 0 (en düşük) seviyesine doğru yığılmışsa fotoğrafınız oldukça karanlık yani fotoğrafınızın parlaklığı sıfır seviyesinde demektir.

- Eğer piksellerinizi gösteren çubuklar gri düzeyleri temsil eden merkez noktanın sağına doğru yığılmışsa, fotoğrafınızın parlaklığı yüksektir demektir.

- Eğer piksellerinizi gösteren çubuklar gri düzeyleri temsil eden merkez noktanın soluna doğru yığılmışsa, fotoğrafınızın parlaklığı düşüktür demektir.




POZLAMA


- 0 düzeyinin yakınında çubukların yığılması durumunda, fotoğrafınız az pozlanmış demektir. Böyle histogramlar gögelerin yoğun olduğunu gösterir.

- 255 düzeyinin yakınında çubukların yığılması durumunda, fotoğrafınız aşırı pozlanmış demektir. Böyle histogramlar ışık patlamalarını gösterir.

Bu iki tür histogramda detay kaybı yaşanacaktır. Çünkü 0 ya da 255 düzeyi arasındaki tüm detaylar yakalanamamış olacaktır. Bu, gerçek fotoğrafın 0 ve 255 düzeyi arasında çekilemediği anlamına gelecektir. Fakat unutmayın ki, tamamen beyaz ya da tamamen siyah bir sahne geçerli değildir. Örneğin, tamamen siyah bir duvarı çekerken bile 0 düzeyinde gri tonlar olacaktır ve az pozlanmış bir fotoğrafta biz bunları fark edemeyeceğiz. Benzer durum, aşırı pozlanmış bir duvar için de geçerli olacaktır.


- Çektiğiniz fotoğrafta gölgeler ve aydınlık alanlar fazla ise, fotoğrafınızda kontrast (karşıtlık) fazladır.

- Fotoğrafınızın dinamik aralığı 0 ile 255 arasında tam olarak kapsanamıyor ise ve genellikle orta tonlar ağırlıkta ise, fotoğrafınızda kontrast azdır.

Yukarıdaki açıklanan kavram, yeşil, kırmızı ve mavi piksel verileri için de geçerlidir.


Son olarak, histogramların beyaz dengesi ile nasıl ilişkili olduğunu öğrenelim. Gri bir kar ya da sade renkli bir nesne alın. Bu gri kartı çekerken histogramınızda kırmızı, yeşil ve mavi eğrileri görebilirsiniz. Her üç historgramda da eğriler aynı ise, fotoğrafınız nötrdür. Aksi takdirde, fotoğrafınızın beyaz dengesini ayarlamanız gerekir. Örneğin, mavi eğri sağa doğru bir yığılma oluşturmuşsa, beyaz dengesini de buna göre ayarlamanız gerekecektir.

Artık histogramları anlama konusunda daha doğru bilgilere sahibiz ve histogramlar fotoğrafçılık hayatımızı daha kolay bir hale getirecektir.

© Archna Gupta

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status