Son Yazılar

17 Mayıs 2018 Perşembe

Isırık Boyutu İpuçları: Tekler Kuralı


Kompozisyon bir fotoğrafı batırabilir ya da çıkarabilir. İlgi uyandıran bir fotoğraf çekebilmek için bazı kurallar (kesin kurallar) vardır.

Bunlardan birisi, bir fotoğraf çekimi sırasında çoğu fotoğrafçının dikkate almadığı tekler kuralıdır.


Tekler Kuralı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

"Tekler" kelimesinden de anlaşılacağı üzere, "tekler kuralı" bir kompozisyonun daha ilginç ve odaklanmış hale gelmesi için, bir çerçeve içinde tek sayıda nesneye sahip olmanın çift sayıda nesneye sahip olmaktan daha ilginç olduğunu ileri sürer.

Neden mi? Çünkü çift sayılar simetri oluşturma eğilimindedir ve ayrıca insan beyni çift sayıları eşleştirme eğilimindedir.

Ancak bu çift sayıda konunun olduğu fotoğrafları çekmemeniz anlamına gelmez.


Örneğin, bir görüntüde iki ögenin, diğerinde üç ögenin ya da bir görüntüde dört ögenin ve diğerinde beş ögenin olduğunu düşünün. Size göre hangisi daha ilgi çekici görünüyor? Sanırım büyük çoğunluğun cevabı "tek" sayılar olacaktır.

İki ya da üç ögenin oluşturduğu farkı görebilirsiniz. — Light Stalking için oluşturulan illüstrasyon
Burada yine dört ögesi bulunan görüntünün son derece durağan olduğunu ve mükemmel simetri ya da geometri oluşturduğunu, beş ögesi olan görüntünün ise dinamik bir his oluşturduğunu görebilirsiniz. – Light talking için oluşturulan illüstrasyon.

Çift Ögelerle İlgili Problem

İki nesne olduğunda, bu iki nesne arasında gözün en iyiyi bulmaya çalışması ile sonuçlanan bir göz dolaşması meydana gelir, ancak ortaya üçüncü bir nesne yerleştirilirse, dikkat doğrudan ortadaki nesneye yönelecektir.

Ortadaki nesne, kendisini çerçeveleyen diğer iki nesne ile tamamlanmaktadır.

Aşağıda, içinde sadece iki öge bulunan bazı örnek fotoğraflar görebilirsiniz – bu görüntülerde ilgi çekici bir odak noktası eksikliği bulunmaktadır.



Tekler Kuralı Nedir?

"Bir fotoğrafı tek sayıdaki nesne ile oluşturmak", "tekler kuralı" olarak adlandırılır ve en az 3 en fazla 5 nesne ile oluşturulur. 7 ve daha yukarı gruplama kalabalık görünme eğilimindedir. Yani, birden fazla ögenin bulunduğu bir fotoğraf çekecekseniz, fotoğrafın içindeki nesne sayısını tek sayı olarak düzenlemeniz önerilir

Neden Tekler Kuralı?

* Tekler — "Hareketli ve İlgi Çekici" bir fotoğraf oluşturmanıza yardımcı olur.
* Çiftler — "Durağan ve Sıradan" bir fotoğraf oluşturma eğilimindedir.

Tek sayıda nesne ile oluşturulan görüntüler,

* çift ayıda nesne ile oluşturulan görüntülere oranla daha göze hoş gelme eğilimindedir.
* görüntüye derinlik katmanıza (3D gibi) yardımcı olur.
* görsel bir denge oluşturarak odaklanmayı artırır



İzleyiciler her zaman bir merkezi nesne ararlar ve bu, destekleyici nesneler tarafından çevrelenmiş bir merkezi konuya sahip olunan tekler kuralı ile sağlanır.Üç bir üçgen oluşturur ve üçgenler her zaman izleyiciyi konuya yönlendirerek odak noktaları oluşturmaya yardımcı olur.

Ögeleri Nasıl Düzenleyebilirsiniz?

* Onları bir sıra halinde dizebilirsiniz – yan yana
* Bir üçgen şekli verebilirsiniz
* Üçten fazla nesne varsa, çerçevede hoş bir kompozisyon oluşturmak için onları hareket ettirin

Tekler kuralı antik çağlardan beri uygulanan bir kuraldır. Komik ancak gerçek şu ki, "İkiden ziyade üç" ya da "dörtten ziyade beş" görsel olarak çok daha ilgi çekicidir.

Sizin tekler kuralı ile ilgili düşüncelerinizi de öğrenmek isteriz. Lütfen aşağıdaki yorum formunu kullanarak düşüncelerinizi bizimle paylaşın.

Her bireyin tekler kuralını nasıl kullanacağını bilmek ilginç olurdu.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status