Son Yazılar

18 Mayıs 2018 Cuma

Kompozisyona Odaklanmak: S Eğrisi


Fotoğrafçılık bağlamları ve rehberleri, harika fotoğrafların oluşturulması ve yakalanması için yapı taşlarıdır. Kompozisyonda üçler kuralı en yaygın yapı taşı olarak bilinse de, S-eğrisi de üzerinnde durulması gereken bir konudur.




S eğrisi bir sahnenin içine ya da dışına doğru gidebilir, alttan ya da yandan başlayabilir; fakat temel olarak kabaca S harfi şeklinde olmalı ve fotoğrafı tanımlamalı ya da kompozisyonu iki bölüme ayırmalıdır.

Aşağıdaki fotoğrafta ufuk yerleşimi için üçler kuralına uyulmadığını fark edeceksiniz, ancak bu bir sorun değil. S-eğrisi çerçevenin sol üçte birlik kısmında yerleştirilmiş, bu şekilde kompozisyonu göze hoş gelen bir şekilde bölmüştür. S-eğrisinin kullanımı tamamıyla denge ile alakalıdır.



S-eğrisi ayrıca ayırıcı ya da bölücü olarak kullanılmasına gerek de yoktur, aynı zamanda, aşağıdaki kış fotoğrafında da görülebileceği gibi, fotoğrafın odak noktası olarak da kullanılabilir.


Bu üç örnekte çoğunlukla manzara vurgusu öne çıkmış olasa da, insan ve grup çekimlerinde de s-eğrileri görülebilir. Kilit, bu yumuşak, akıcı çizgileri kullanmak için sahip olunan fırsatların çerçevede kompozisyonu oluşturmada yardımcı olacağı ya da fotoğrafın odak noktası olarak özellikle eğrinin kendisinin kullanılabileceğidir.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status