Son Yazılar

22 Mart 2017 Çarşamba

Yıldız İzi (Star Trails) İçin Bir Rehber


Uzun pozlama fotoğrafçılığından bahseden bir kitabın içine ilk baktığımdan beri, fotoğrafçılıkta yıldız izi fotoğraflarına bakmayı sevdim. Fikir basitti, Dünya dönerken yıldızların dönüşünü kaydetmek için yeterince uzun bir süre pozlama yapılacaktı. Karşıtlığın olumsuz etkileri, teknik becerilerimin ve sabrımın eksikliği nedeniyle filmli kameralarda gerçekleştirdiğim girişimlerim asla başarılı olamamıştı. Sonunda, bir saatlik uzun pozlamayı mümkün kılacak bir pil ömrüne sahip bir dijital SLR fotoğraf makinesi bulduğumda, yıldız izleri fotoğraflarım daima teknik ve estetik problemlerle dolu bir hale evrilmişti. Sorunlarımdan biri, her zaman bir filmli kamera ile çekiyormuşum gibi yıldız izleri çekmeye çalışmamdan kaynaklanıyordu: tahmini bir pozlama değeri ile, pili oldukça zorlayan tek bir fotoğraf çekmek. Aşağıda da belirteceğim üzere, bu tekniğin birçok sorunu varken, çok daha iyi çözümleri de var!




Yıldız İzleri Fotoğrafı Çekiminin "Geleneksel" Yöntemi

Teknik oldukça basit görünüyordu. Çok fazla ışık kirliliği olmayan karanlık bir gökyüzü bulun, ISO'yu temel alan bir pozlama yapın, Ay'ın haline göre bir diyafram seçin, fotoğraf makinenizi "BULB" moduna getirin ve yıldızların bir hat boyunca Dünya'nın dönüşünden kaynaklanan yıldız izleri çizmesini sağlamak için yeterince uzun bir pozlama yapın. Çok basit görünüyor, ancak bu yöntemle ilgili birçok sorun var. Birincisi, dijital kameralar film gibi karşıtlık sorununa sahip değildir, ancak kumlanma sorunu yaşıyorlar. Çok teknik olmadan, tüm dijital kameralar ışığı elektrik yüküne dönüştürmek için bir dahili görüntüleme aygıtı kullanır; bu çoğu durumda CCD veya CMOS'tur. Kamera pozlama yaptıkça ve ortam sıcaklığına bağlı olarak sensör ısınmaya başlar ve termal gürültü veya karanlık akım üretir. Bu, görüntünün detayını ve kalitesini önemli derecede düşürebilir. Çoğu modern dijital SLR, karanlık akımı ortadan kaldırmayı sağlayan, aynı uzunlukta ikinci "karanlık kare" çekilip pozlamanın düzeltilmesini sağlayan Uzun Pozlama Gürültü Azaltma özelliğine sahiptir. Dahili gürültü azaltma özelliğinin en büyük sorunlardan biri, etkili olabilmesi için, orijinal pozlama ile aynı ortam sıcaklığında gürültüyü azaltması gerektiğidir (fotoğrafçının zamanının iki katı kadar yerinde kalması gerektiği anlamına gelir), Diğer problem pil ömrü kısıtlamalarıdır. Sahip olduğum eski Nikon D200 + batttery grip ile birlikte yaklaşık bir saatlik bir pozlama + bir saatlik bir gürültü azaltma işlemi yapabilir ve sadece çekimimi önizleyebilecek kadar zamanım kalırdı.

"Geleneksel" yöntem olarak adlandırılan diğer bir problem, ışık kirliliği çeken gökyüzü ile ön planı dengelemektir. Sadece gökyüzündeki bir yıldız izi fotoğrafı çekmiyorsanız, fotoğrafınızda ön planın da bulunmasını istiyorsanız  ve ön plana göre bir pozlama gerçekleştirirseniz, ışık kirliliği yüzünden fotoğrafınızda gökyüzünün çok parlak çıktığını görebilirsiniz. Şehir ışıkları, araç farları ve özellikle Ay'ın bulunduğu hal fotoğrafınızı çok aydınlık bir hale getirebilir, bu da yıldız izlerinde detay eksikliği yaşayacağınız anlamına gelebilir. Işıkla boyama yapmak bir ön planı aydınlatmak için bir çözüm olabilir ancak bütün problemleri çözmez.


İstifleme (Neredeyse) Mükemmel Çözüm!

Bir saatlik tek bir fotoğraf çekmektense, bir saate denk gelecek miktarda birçok kısa pozlama yapmak ve bunları bir program yardımı ile birleştirmeye istifleme denir. Netleştireyim. Gökyüzünde yıldız izleri elde etmek için bir saatlik bir pozlama yapmak istiyorsunuz. Yukarıda bahsedilen yöntemi kullanarak, getirdiği bütün problemleri de kabul ederek fotoğrafı çekebilirsiniz ya da aşağıdaki yöntemi uygulayabilirsiniz...

  • Tam şarj edilmiş bir pil (battery grip önerilir), bir uzaktan kumanda, bir üçayak ve birkaç yüz fotoğraf kaydedebilecek bir hafıza kartına ihtiyacınız var.
  • Fotoğraf kalitesini en iyi JPEG ya da RAW olarak belirleyin (RAW seçerseniz, daha uzun süren bir birleştirme süreci gerekeceğini unutmayın).
  • Kompozisyonu belirleyin, perde hızını en yavaş olacak şekilde ayarlayın (30 saniye) ve sürekli çekim moduna ayarlayın.
  • Birkaç deneme çekimi gerçekleştirin, pozlamayı ayarlayın (ISO ve diyaframı), böylelikle gökyüzündeki yıldızları görebilirsiniz. Gökyüzünü aşırı pozlamayın, görece karanlık bir histogram istiyoruz, sadece yıldızların olduğu bölümde bir parlaklık olsa yeterlidir. Ayrıca, ön planda yeterli detay bulunup bulunmadığını şimdilik düşünmeyin, sadece yıldızlara odaklanın.
  • Gökyüzü için uygun beyaz dengesini ayarlayın. Kişisel beğeninize ya da ışık kirliliğine göre değişebilir.
  • Uzun pozlama gürültü azaltma özelliği gibi özellikleri kapatın. Yüksek ISO Gürültü Azaltma özelliği açık kalabilir.
  • Kameranızı sürekli çekim moduna ayarlayın.
  • Uzaktan kumandanızı kilitleyin, böylece her bir çekim bittiğinde diğeri başlayabilir. Artık, siz dur komutu verene kadar kameranız çekim yapacaktır.
  • Bir saat (ya da beğeninize göre) sonra çekimi sonlandırın. Çekim süresi ne kadar uzarsa, yıldız izleri de o kadar uzun olur. Ayrıca, bazı kameralar sürekli çekim konusunda belirli limitlere sahip olacağı için kameranızı bununla ilgili olarak da kontrol edin.
  • Kamerayı hareket ettirmeyin! Pozlama tamamlandığında, gürültü azaltma için bir karanlık kare çekmeniz gerekmektedir. Lens kapağını kapatın, vizörden içeri herhangi bir ışık girmediğinden emin olun ve 30 saniyelik bir fotoğraf daha çekin.
  • Yapmanız gereken son bir şey, ön plan için, ön plandaki detayları elde edebileceğiniz bir fotoğraf çekmenizdir. Kamerayı BULB moduna ayarlayın ve iyi bir pozlama elde edene kadar çekim yapın. Gökyüzünün aşırı pozlanmış olmasından korkmayın. Aynı ISO, diyafram ve perde hızı ile çekim yapmanızı tavsiye ederim. Bu çekimde Uzun Pozlama Gürültü Azaltma özelliğini açabilirsiniz.
  • Eve gidin ve birleştirme işlemi için ikinci bölümü takip edin.

İstifleme

  • StarTrails programını indirin. Adobe Photoshop CS3 ya da üzeri programlar da kullanabilirsiniz.
  • StarTrails programını açın, File -->> Open Images menüsünden karanlık kare ve ön plan fotoğrafı hariç, diğer bütün fotoğrafları seçin.
  • File -->> Open Dark Frames yolu ile karanlık fotoğrafı seçin.
  • Build -->> Star Trails butonunu tıklayın ve birkaç dakika bekleyin. Yıldız izlerinin nasıl şekillendiğini görebilirsiniz.
  • .tiff formatı ile kaydedin ve .tiff dosyanızı Adobe Photoshop ile açın.
  • Ön plan fotoğrafınızı da Photoshop ile açın ve yeni bir katman olarak ekleyin.
  • Ön plan için bir maske açın (Layer Mask) ve dikkatli bir şekilde boyayın.
  • Diğer düzey, seviye gibi ayarları yapın ve kaydedin.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status