Son Yazılar

26 Kasım 2016 Cumartesi

Pozlama Değeri Sistemi (Exposure Value — Ev)


EV ayarlarının nasıl işlediğini anlamak için önce f-stop ve perde hızı ayarlarını kavramanız gerekir.




Fotoğraf: Ben Harrington

Diyafram

Kısaca, f-stop sayısı ne kadar küçükse, temsil ettiği açıklık boyutu o kadar büyük olur. Her diyafram ayarı, komşusunun yarısı veya iki katı büyüklüğündedir. Örneğin, f/8, f/5.6'nın yarı genişlikte ve f/5.6, f/8'in iki katı genişliktedir.

Fotoğraf: Bryan Jones

Perde Hızı

Benzer şekilde, perde hızı basamakları da komşusunun yarısı veya iki katı daha hızlıdır. Örneğin, 1/30, 1/60'ın iki katı ve 1/60 1/30 yarısı uzunluktadır.

Diyafram açıklığı ve perde hızı farklı kombinasyonların hepsi aynı derecede pozlama üretir. Örneğin, 1/60 saniye perde hızı ve f /5.6 diyafram, 1/30 saniye perde hızı ve f/8 diyafram ile aynı düzeydeki ışık maruziyetini sağlar (ışık miktarı yarılanırken maruz kalma süresi ikiye katlanır).

Tabii ki, daha fazla permütasyon var: 1/30 saniye perde hızında f/8 diyafram aynı zamanda f/11 diyafram ile 1/15 saniye perde hızı ya da f/4 diyafram ile 1/125 saniye perde hızı ve 1/250 saniye perde hızı ve  f/2.8 diyafram değeri aynı sonucu verecektir.

Fotoğraf: Elaine with Grey Cats

Pozlama Değeri Sisteminin Tarihçesi

Alternatif diyafram ve enstantane hız kombinasyonlarını düzenleme sürecini basitleştirmek için Friedrich Deckel adlı bir Alman kamera deklanşörü üreticisi ilk olarak 1950'lerde Poz Değeri (EV) fikrini geliştirdi. Bunun olası nedeni siyah ve beyaz film fotoğrafçılığına kıyasla daha fazla pozlama hassasiyeti gerektiren renkli film popülaritesinin artmasıydı (modern 35mm renkli film 1930'lu yılların ortalarında kullanılmaya başlandı).

1954'te, Hasselblad, Kodak, Konica, Olympus, Ricoh, Seikosha ve Voigtlander gibi çok sayıda kamera (ve obtüratör) üreticisi Deckel'in Pozlama Değeri Ölçeğini (EVS) kabul etmiştir.

Onlar, pozlama değerini ayarladıktan sonra, perde hızını veya diyaframı ayarlamak suretiyle sabit bir pozlamayı sürdürmek için diğerinde uyumlu bir ayar yapacak şekilde, birleştirilmiş obtüratörler ve EV ölçeklerine sahip lensler ürettiler.

Pozlama Değeri Nedir?

Pozlama Değeri (EV), bir kameranın perde hızı ve f-sayılarının bir kombinasyonunu temsil eden sayısal bir ölçektir ve böylece tüm kombinasyonların aynı pozlamanın aynı EV değerine sahip olması sağlanır.

Pozlama değerinin adımları da fotografik pozlama ölçeğindeki aralıklarla hizalanır. Başka bir deyişle, EV ölçeğinde bir adım artış, pozlamada bir adım (genellikle bir durak olarak anılacaktır) artışı ve aksine bir adım düşüş pozlamada bir adım azalmayı temsil etmektedir. Bu nedenle, bazı kameralar EV aşamaları (örn., +/- 2 EV) olarak derecelendirilen poz telafi özelliklerine sahipti ve halen bunlara sahipler.

Fotoğraf: Esmer Olvera
Örneğin, EV 9, f/4 ve 1/30 saniyeye karşılık gelirse, EV 8 f/4 ve 1/15 saniyeye, EV 10 ise f/4 ve 1/60 saniyeye denk gelecektir.

EV ölçeği f/1.0'da 1 saniyelik pozlamayı temsil eden 0'dan başlar. Büyük diyaframlı mercekler nadirdir ancak f/1.4'de 2 saniyelik pozlama veya f/2'de 4 saniyelik pozlama ile aynıdır.

EV 15, tam güneş ışığına, farklı gölgelerle eşdeğer olurken, EV -4 dolunaylı bir sahneye eşdeğerdir. Dolayısıyla bir EV, ışığın kalitesini tanımlamak için uygun bir "sistem"dir.

EV ölçeği, bu sayede, ışık sayacının olmadığı durumlarda maruz kalma ayarlarına kabaca rehber olarak kullanılabilir. Yani EV 14 yumuşak gölgelerle bulanık güneş ışığı, EV 13 bulutlu, EV 12 kapalı vs. (ISO 100 film için)

EV ölçeği günümüzde halen kullanılmasına karşın (ve ışık koşullarını açıklamak için bazı avantajlara sahiptir), 1960'lı yılların sonlarına doğru bir kamera maruziyetini ayarlama aracı olarak, pozometrenin daha yaygın hale gelmesi ve ihtiyacı ortadan kalkması sonucu, gözden düşmüştür.. Aslında, doğru renkteki pozlamanın önemi otomatik hale getirildi, sıradan fotoğrafçılar için kameranın bu özelliğine konsantre olmayı bıraktı.

EV iki değişken ayarını (diyafram ve enstantane hızı) tek bir sayı olarak ifade etmek için basit bir yöntem halindeyken, bu genelleme ile ilgili problem, fotoğrafçılığın bazı temel ilkelerini gözardı etmesidir: f-sayısı alan derinliğini etkilerken perde hızı hareket bulanıklığı miktarını belirlemektedir.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status