Son Yazılar

9 Mayıs 2014 Cuma

Kameranızdaki BULB Modu Nasıl Kullanılır?


DSLR kameralarda, perde hızınızı 30 saniyenin de üzerine çıkarmak istediğinizde bunu yapabilmenize olanak sağlayan özel bir ayar bulunmaktadır. Aslında, bu özel ayar son derece uzun pozlamalar yapabilmenize olanak sağlamaktadır. Buna Bulb Mod ya da Bulb pozlama modu adı verilmektedir.





DSLR kameralarda perde hızları genellikle 30 saniyeye kadar çıkabilmektedir. Bir tuş aşağıda bulunan Bulb modu ile birlikte fotoğrafçı, ihtiyaç duyduğu ve deklanşöre basılı tuttuğu süre boyunca çekim yapılabilecektir. Kameranızdaki Bulb modunu sadece Manuel Mod seçili iken kullanabilirsiniz.

Bulb modu temel olarak yaratıcı bir özelliktir. Bu mod ile birlikte saniyelerden dakikalar süren bir aralıkta çekim yapma imkanınız bulunmaktadır. Gece gökyüzü açık olduğunda, bu özelliği kullanarak yıldız izlerini çekebilirsiniz. Bu çekim için basitçe, kameramızı, bulunduğumuz yarım küreye bağlı olarak, kuzey ya da güney kutbuna odaklıyoruz.

Fotoğraf: Johnny Dickerson



Bu modu, karanlık bir ortamdaki araç ışıklarını yakalamak istediğimizde kullanabiliriz.Hareket eden bu küçük ışıklar, hareket eden trafiğin yönüne ve yoğunluğuna göre kırmızı ve beyaz desenli sanatsal çizgiler oluşturacaktır. Bir kavşak yakınında iseniz, trafik ışıklarının turuncu ışıklarını yakalayabilirsiniz. Eğer yeterince şanslı iseniz, acil durum araçlarından bazıları geçerken mavi ışıkları da yakalayabilirsiniz.

Şimdi, Bulb modunda çekim yaparkenbir başka deyişle kameranızın obtüratörü (perde) açıkken, yapmanız gereken üç önemli konudan bahsetmek istiyorum:

* Bir Üçayak Kullanın: Herhangi bir hareketin çekiminizi berbat etmesini istemiyorsanız, kameranızı bir üçayağa monte edin. Kameranızı sağlam temelleri olan bir duvar gibi kullanmak zorunda değilsiniz. Kameranızda ya da lensinizde bulunan herhangi titreşim engelleyici sistemi de kapatın.

* Uzaktan Kumanda Kullanın: Deklanşöre basmanıza bağlı olarak meydana gelebilecek olan titreşimi engelleyebilmenin en önemli yollarından birisi de uzaktan kumanda kullanmaktır. Deklanşöre ne kadar dikkatli basarsanız basın, elinizin neden olacağı en küçük bir hareket bile bulanıklığa neden olacaktır. Bu hızlı (örn. 1/200 s) çekimlerde pek önemli olmayabilir ancak, Bulb Modu, küçük bile olsa, bütün titreşimleri kaydedecektir. Uzaktan kumandanız yoksa, benzer etkiyi sağlayabilecek olan, kameranızın zamanlayıcı özelliğini kullanabilirsiniz. İki saniyelik bir zamanlayıcı yeterli olacaktır.

* Manuel Moda Geçin: Bulm Modunda ışık ölçümü tamamen alakasız olacağı için, kameranızı Manuel Moda çekin. Daha sonra, genellikle en iyi görüntü kalitesini veren, f/8 ya da f/11 gibi bir diyafram seçin. Ayrıca, sensörünüzde ışık hassasiyetinden dolayı oluşacak olan gürültüyü (kumlanma - noise) en aza indirmek içni ISO 100 ya da ISO 200 gibi bir değer verin. Son olarak, son pozlamanızı yapmadan önce birkaç deneme çekimi yapın.

© Chris Smith

5 yorum :

  1. Nikon D5100 makinamla yıldız pozlaması yapmak istedim ama farkettim ki 30 dakikadan daha uzun çekim yapmıyor. Sensörün aşırı ısınmasını engellemek içinmiş. Bu süreyi nasıl uzatabilirim?

    YanıtlaSil
  2. Nikon D5100 makinamla yıldız pozlaması yapmak istedim ama farkettim ki 30 dakikadan daha uzun çekim yapmıyor. Sensörün aşırı ısınmasını engellemek içinmiş. Bu süreyi nasıl uzatabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ercan Deniz.

      Sorununa birkaç açıdan cevap vermek istiyorum.

      Öncelikle, yıldız çekme amacı ile 30 dakikadan uzun çekimler yapmayı planladığınızı yazmışsınız. Çoğu yıldız fotoğrafçısı bahsettiğiniz "star trail" fotoğraflarını daha kısa süreler içeren bazen yüzlerce fotoğrafı birleştirerek elde eder. Kameranızın sağlığı açısından en güvenli yol da bu. Bu şekilde fotoğrafların nasıl birlestirildiğine dair youtube üzerinden videolara erişebilirsiniz.

      Tercihiniz yine de 30 dakikadan uzun birçok çekim yapmak ise bunun için birkaç noktayı hatırlamanız gerekiyor. Saatlerce sürecek bu çekim için bataryanız yeterli mi? Aşırı ısınan bataryalar patlayabilir. Kameranız bu sıcaklık diğerlerinde çalışmaya hazır mı? Sensör ısınacak ve "Hot piksel"ler meydana gelebilecektir.

      Yine de uzun çekimler yapmak isteyebilirsiniz.

      Kameranızda Ayrıca tasarlanmış bir bulb modu yok sanırım. Bu nedenle önce Manuel modu seçmelisiniz. Sonra enstantane değerini 30" değerine getirin. Buradan sonra kadranı bir kez daha çevirin. Ekranda Bulb yazısını gördüyseniz bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz. Ekranda -- şeklinde bir simge belirdiyse bu, kameraya 30 dakika kadar çek komutu verdiğiniz anlamına gelecektir. Her halükarda ekranda bulb yazısını görmelisiniz.

      Çekime başlamadan önce uzun pozlara noise önleyici özelliğinin kapalı olduğundan emin olun.

      Deklanşöre bastığınız zaman, İkinci basma anınıza kadar çekim sürecektir.

      Bu nun yanında çekimi kolaylaştırmak için bir uzaktan kumanda kullanmanızı tavsiye ederim.

      Eğer kameranın her ne olursa olsun 30 dakika sınırı için bir limit koymuş ise (ki bu konudan emin değilim) bir "intervalometer" kullanmanız gerekiyor.

      Sil
  3. Bu modttan nasıl cikartirim

    YanıtlaSil
  4. Diğer çekim modlarından birini seçebilir ya da ayarlama kadranını çevirebilirsiniz.

    YanıtlaSil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status