Son Yazılar

17 Mayıs 2014 Cumartesi

Mantarlar ve Mantar Fotoğrafçılığı İpuçları


Çoğu fotoğrafçı mantar fotoğrafı çekmekten uzak duruyor çünkü çoğunlukla mantarlar çekici bir şey gibi görünmüyor. Oysaki bu canlılar fotoğraflarını çekmeniz için yalvarıyorlar ve fotoğrafını çekebileceğiniz potansiyele de sahipler. Mantarlar çürüyen organik maddelerin olduğu her yerde, özellikle ormanlarda, sonbahar ile kışa yakın zamanlarda kolaylıkla bulunabilirler.



Fotoğraf: Matthew Jellings

Mantarların fotoğrafını çekebilmeniz için ihtiyacını olan tek şey, küçük bir hazırlık, bu sayede bu canlılara kolayca ulaşabilir ve keyifli bir şekilde fotoğraflayabilirsiniz.

MANTARLARI NEREDE BULABİLİRSİNİZ?


Farklı mantar türleri farklı yaşam alanlarına ihtiyaç duymaktadır ancak çoğunlukla yaprak döken ormanlık alanlarda bulunmaktadır. Mantarları bulmak için bakabileceğiniz en iyi yerler yere düşmüş olan dallar ve çürüyen kütüklerin üzeridir. Ayrıca, yosunlu bölgelerde ve yaprakların yoğun olarak döküldüğü yerlerde de bulabilirsiniz. Mantarları bulabileceğiniz farklı bir yer ise, ağaç gövdeleridir, ki bu gibi durumlarda bir telefoto lens kullanmanız gerekecektir.

Mantarlar hakkında bilmeniz gereken bir diğer şey de onların misel olarak (çok ince kök benzeri yapılar) yer altında çoğalmasıdır ve üreme organları yüzeyin üstüne çıkmadan önce bitki örtüsünün çürüyen kısımlarını tüketmektedir ve biz biz bu işlemler sona erdikten sonra mantar olarak görebilmekteyiz. Bu miseller, yer altında en az bir kilometre yolculuk edebilir.

SAHİP OLMANIZ GEREKEN DONANIM


Çoğu lensi, mantarların fotoğrafını çekmek için kullanabilirsiniz fakat bazı özel mantar türleri oldukça küçük olabilir. Bu gibi durumlarda tercih edilmesi gereken lens, bir makro lens olacaktır. Makro lensler, gerçek yaşam boyutunda sonuçlar verecektir. Bu lensler size ayrıca en geniş diyafram değerini verecektir, ki bu karanlık bir ormanlık içinde daha aydınlık çekimler yapabileceğiniz anlamına gelmektedir.

Eğer bir makro lensiniz yoksa, daha ucuza temin edebileceğiniz ancak yine de etkili bir sonuç almanızı sağlayacak olan yakınlaştırma filtreleri kullanabilirsiniz. Bu filtreler, kameranızın otomatik işlevlerini etkilemeyecektir. Bir diğer seçeneğiniz de, uzatma tüpleri kullanmanız olacaktır.

Fotoğraf: Matthew Jellings

Mantarları etkili şekilde fotoğraflamanın bir yolu, bir telefoto ya da zum lensi, mantarı çevresindeki her şeyden izole etmiş bir şekilde çekebileceğiniz bir uzaklıkta kullanmanızdır. Aslında, farklı odak uzaklıkları farklı perspektifler ve sonuçlar verecektir, bu nedenle en iyisi daha fazla denemektir.

Bir üçayak, özellikle de ayakları yere yakın olanlar, mantar çekimleriniz için oldukça yararlı olacaktır. Zemin seviyesinde çekim yapıyorsanız, küçük bir çuval oldukça kullanışlı olacaktır. Diz çöktüğünüzde ayaklarınızı kuru tutmak için yere plastik bir örtü serdiğinizden emin olun.

Kamera sarsıntısını en aza indirmek için, sağlam bir üçayak kullanıyor olsanız bile, deklanşöre basmaktan ziyade, bir uzaktan kumanda kullanmanız daha iyidir. Bir diğer seçeneğiniz de, kameranızın zamanlayıcı özelliğini kullanmanızdır.

Toksinlere Dikkat - Her ne kadar bazı mantarlar yenilebilir olsa da, genellikle, iyi bilmediğiniz türlerle karşılaştığınız taktirde mantarları ellememeniz iyi bir fikirdir. Doğada bazı zehirli mantar türleri bulunmaktadır ve bazı mantar türleri de öldürücüdür. Eğer etrafı örtülü, bazı bitki ve çöplerle çevrili bir mantar görürseniz, ellerinizle mantarın çevresini temizlemekten ziyade küçük bir fırça ya da çalı yardımıyla mantarın çevresini açmanı daha güvenli olacaktır.




YAKIN OLMA


Fotoğrafını çekmek için güzel görünümlü bir mantarla karşılaştınız, en iyi fotoğrafı nasıl çekeceğinizi düşünmeniz gerekir.

Mantarlar hakkında en iyi konu, onların durağan olmasıdır, böylece onların fotoğrafını çekmek için çok zamanınız olacaktır. Çevrenizdeki ışığa, mantarın boyutuna, büyüklüğüne ve şekline bakın.

Işık miktarı az ise, kameranızı bir üçayağa bağlamalı ya da yere koymalısınız. Bu andan itibaren, pozlama süreniz (entantane) fazla önemli olmayacaktır. Ancak yine de mantarların büyüdüğü yerler d,zensiz ve garip yerler olabilir ve bu nedenle üçayak kurmakta bile zorlanabilirsiniz. Üçayağı ayarlama konusunda göstereceğiniz sabır, ödüllendirici olacaktır.

IŞIK


Ormanlık alanlar, doğaları gereği karanlık alanlardır ve bu demek oluyor ki, mantarlar da karanlık alanlarda büyümeyi seviyorlar. Mantarlar bitki değildir, bu nedenle de büyümek için ışığa ihtiyaçları yoktur. Eğer karanlık bir alanda mantar bulduysanız, ışık ile takviye etmeniz gerekebilir.

Tipik bir mantarın üst kısımları, alt kısımlarından daha aydınlıktır ve bu nedenle eğer ışığı doğru olarak ayarlamazsanız, fotoğraflarınızda detay kaybı yaşayabilirsiniz. Bir yansıtıcı (reflektör) kullanarak flaşlı çekim yapabilirsiniz.

Yansıtıcıyı elinizle ve mantara yakın bir konumda tutabilir ve bu sayede mantara farklı bir açı ile ışık yansıtabilirsiniz. Yansıtıcıyı yakına veya uzağa yerleştirerek, ışığın şiddetini de kontrol edebilirsiniz. Bir stüdyodaki gibi şemsiye tipli bir yansıtıcı kullanmak zorunda değilsiniz. Bunun yerine küçük beyaz bir kart ya da alüminyum folyo kullanabilirsiniz.

FOTOĞRAFIN KESKİNLİĞİ


Kameranızda ayna kilitleme mirror lock-up) varsa, kullanın. Bu, düşük ışık koşulları nedeniyle zayıflayan keskinliği en yüksek seviyeye çıkaracaktır. Ayna kilitleme özelliği, DSLR kameranızdaki aynaların, çekim yapmadan önce açılmasını sağlayan bir sistemdir. Bu, istenmeyen titreşimleri azaltır. Uzaktan kumandaya ya da zamanlayıcı özelliğine bağlı olarak çalıştırıldığında en iyi sonuçları verecektir.

Fotoğraf: Bormatov Sergei

TOKSİNLERDEN SAKINMAK


Birinci bölümde de anlatıldığı üzere bazı mantar türleri öldürücü olabilir bu nedenle bilinmeyen mantar türlerine elle kesinlikle dokunulmamalıdır.

© Chris Smith

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status