Son Yazılar

18 Mayıs 2014 Pazar

Kamera Nasıl Sabit Tutulur?


Eğer fotoğrafçılığa yeni başladıysanız ve DSLR kameranızı doğru bir şekilde nasıl tutacağınızı bilmiyorsanız, bu makaleyi okumanızı tavsiye ederim. Kameranızı kavramanız fotoğraflarınızın sonuçlarını ciddi bir şekilde etkileyeceği için bunu hafife almayın.



© en.nikon.ca

KAMERAYI DOĞRU BİR ŞEKİLDE KAVRAMANIN ÖNEMİ


Kamerayı doğru bir şekilde tutmak, kamera sarsıntısından dolayı oluşacak olan sarsıntıları önlemek isteyen fotoğrafçılar için en iyi yöntemdir. Sağ elinizle kamerayı tutarken sol elinizle de kameranızı sıkıca destekleyin. Deklanşöre bastığınızda, bu hareketiniz kamera sarsıntısını en aza indirecektir. Düşük perde hızları ile çekim yaparken de bu hareketiniz fotoğraflarınızın daha keskin (net) çıkmasını kolaylaştıracaktır.

Eğer hızlı bir perde hızı kullanıyorsanız ya da ortamdaki ışık yeterli ise bile fark etmeyecektir. Her zaman elde iyi bir şekilde tutulmuş fotoğraflar ile düzgün bir şekilde tutulmadan çekilmiş fotoğraflar arasında fark vardır.

Birçok kişi, keskin fotoğraflar çekmenin iyi bir kameraya sahip olmak ile elde edilebileceğini düşünür fakat bu doğru değildir. Normal olarak, bir fotoğrafın keskin görünmesinin temel sebebi, iyi bir şekilde tutulmuş olmasıdır. Yine de daha iyi ekipmanların daha iyi sonuçlar vereceğini unutmayın, fakat, onları doğru bir şekilde kullanmayı biliyorsanız.

İYİ BİR TUTUŞU NE SAĞLAR


Kameranızı desteklemek için sol elinizin dirseğinden destek alın. Sağ eliniz çekim için deklanşöre bastığında, kameranızın gövdesi aşağıya doğru hareket edecektir. Fakat sol eliniz iyi bir şekilde destek veriyorsa, kameranızın titremesi belirli ölçüde azalacaktır. Bundan sonra, keskin görüntüler elde edebilirsiniz.

Başlangıç için, bu şekilde yapacağınız çekimleri rahatsız edici bulabilirsiniz. Bu şekilde hissetmeniz de normaldir. Birçok yeni başlayan fotoğrafçı da bu şekilde hissetmektedir. Zamanla, kamerayı bu şekilde tutmanız size doğal gelecektir.

KAMERANIZIN OMUZ ASKISINI ÇIKARIN


Kameranızı iyi bir şekilde tutmaya başladığınızda, kameranızın omuz askısını çıkarabilirsiniz. Çekim yaparken bu askılar sürekli hareket edecek ve rahatsız edici olacaktır. Yine de, kameranızı düşürebileceğiniz bir yerde çekim yapacaksanız, kameranızın askısını çıkarmamanız en iyisi olacaktır.




YAPILMASI VE YAPILMAMASI GEREKENLER



A) YAPILMASI GEREKENLER



* Ağır bir lens kullanıyorsanız, yapmanız gereken, DSLR'nizi alttan desteklemenizdir. Lensiniz ağır olduğu zaman, kameranızın öne doğru eğilim yapması normaldir. Eğer dar açı ile çekim yapıyorsanız en küçük bir hareketiniz bile kamera sarsıntısına neden olacaktır.

* En iyi destek için, kamerayı altından destekleyin. Bu, portre fotoğrafçılarının uyguladığı yöntemdir.


B) YAPILMAMASI GEREKENLER


* Kamerayı iki yanından tutmanız tavsiye edilmez. Bunun nedeni, kameranızla yakınlaştırma yapmak istediğiniz zaman sol elini ayarlama yapmak için kamerayı serbest bırakacak ve sadece sağ eliniz kamerayı desteklemek zorunda kalacaktır. Bu nedenle, DSLR kameranız sabit tutulamamış olacak, bu da kamera titremesine neden olacaktır.

* Vizörü olmayan bir kamera kullanmamanız da iyi bir tercih olacaktır. Aksi halde, kameranızın ekranını kullanmanız gerekecektir. Bu da fotoğraf  çekerken dengesiz bir kamera kullanacağınız anlamına gelecektir.

* Kameranızı her iki taraftan da tutarken sadece parmaklarınızı kullanmayın. Kameranızı altından sabit tutmadığınız sürece, kameranızı kavrayabileceğiniz daha iyi bir yol yoktur. Aynısı, kamera titremesi için de geçerlidir. Bu nedenle kameranızı sol elinizle kameranın altından desteklemeniz son derece önemlidir.

© Michelle Jinn

2 yorum :

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status