LENS FİLTRELERİ KULLANMAK
Lensinize ekleyeceğiniz bir filtre ile eğlenceli ya da takviye edici etkiler elde edebilirsiniz. Filtreler, insanlar filmli kameralarla çekim yaptıkları zamandan beri mevcutlar. Dijital kameracılığa geçiş çok daha yakın bir süreçte meydana gelmiş olsa da, bazı özel etkileri elde edebilmek için filtreler kullanmaya başladık.
Son zamanlarda, iyi bir görüntü manipülasyonu için filtrelerin kullanımına başladık. Ancak yine de çoğu yaygın filtreler istenen sonuçları verememektedir. Bu filtreler çoğunlukla güneş ışığına bağlı etkileri değiştirmek gibi basit etkileri güçlendirmek için kullanılmaktadır.
Fotoğraf: Bella |
BURADA EN YAYGIN OLARAK KULLANILAN LENS FİLTRELERİNDEN BAHSEDELİM
Polarize Filtreler
Herhangi özel bir nedene bağlı kalınmaksızın, muhtemelen en sık kullanılan ve en iyi bilinen filtrelerdir. Bu filtre daha çok, lensinizin önüne bir güneş gözlüğü takmışsınız gibi çalışır. Bu filtreler sudaki ve cam gibi maddelerdeki yansıma ve parlamaları ortadan kaldırabilir ve bu sayede suyun altında ve camın arkasında ne olduğunu, fotoğrafınızda yansımalara neden olmadan, belirginleştirebilir. Polarize filtreler ayrıca yüksek bir karşıtlık ve yüksek doygunluk verirler ve bu sayede, özellikle manzara çekimlerinde kullanışlı bir etkiyi sağlayan, gökyüzü daha koyu bir renk alabilir.
Polarize filtreler işe yaramaktadır, ancak bir fotoğrafı düz bir açı ile çekiyorsanız, düzgün çalışmayabilir. Yani, bir pencerenin önünde durmuş çekim yapıyorsanız, filtreniz camdaki yansımaları ortadan kaldıramayabilir. Bu nedenle, her zaman belirli bir açı ile çekim yapın. Polarize filtrelerin iki çeşidi vardır: doğrusal ve dairesel. Dairesel filtreler yeni nesil kameralarda çalışırken, doğrusal filtreler eski manuel kameralarda kullanılmaktadır.
Fotoğraf: b-bee |
UV Filtreler (Ultraviyole)
UV filtreler renklerin üretimini artırır ve ultraviyole ışınlar nedeniyle oluşan bulanıklıkları ortadan kaldırır. Ultraviyole ışınlar, gözle görülmezler ve kıyı şeritlerinde, dağlık alanlarda ve oldukça temiz havalı yerler ile sisli havalarda çekim yapıyorsanız, yüksek oranda yayılırlar. UV filtreler renksizdirler ve pozlama süresine dair herhangi bir ek işlem gerektirmezler. UV filtreleri aynı zamanda koruyucu bir filtre gibi lensinize monte edilmiş bir şekilde taşımanız da tavsiye edilir.
Bu filtreyi lensinize monte ederseniz, herhangi bir çizilme riskinden ve toz gibi dış etkenlerden etkilenmeyeceksiniz. Eğer herhangi bir şekilde çizilme olursa filtreyi değiştirebilirsiniz, ki bu lensin ön elemanlarını tamamen değiştirmekten çok daha ucuz maliyetli bir işlemdir.
Bir UV filtre kullanacağınız zaman, bu filtrenin en az lensinizin içindeki mercekler kadar kaliteli olması gerektiğini unutmamanız oldukça önemlidir. Aksi takdirde, görüntü kalitesi bozulacaktır.
Fotoğraf: Luke Detwiler |
ND Filtreler (Neutral Density - Doğal Yoğunluk)
Gri bir filtre ya da Doğal Yoğunluk Filtresi, oldukça aydınlık hava koşullarında bile, geniş diyaframlı ya da uzun perde hızı kullanabileceğiniz çekimler yapabilmenize olanak sağlayacaktır. Bu, lensinize daha az ışık girmesinin bir sonucudur. Örnek olarak, gündüz saatlerinde bir şelale fotoğrafı çekmek istediğinizi ve aynı zamanda da fotoğrafınızda hareket etkisi elde etmek istediğinizi düşünün. Doğal yoğunluk filtreleri, ne kadar ışığın sensörümüze ulaşmasına izin vereceğimizi belirleyebileceğimiz bir şekilde farklı değerlerde bulunabilmektedir.
Dereceli ND Filtreler
Bir diğer seçeneğimiz de dereceli doğal yoğunluk filtreleridir. Bu filtreler koyudan açığa giden bir tonda ya da yumuşaktan keskine giden bir şekilde bulunabilirler. Bu filtreler, örnek olarak, ön plan ile arka planın farklı pozlama değeri aldığı fotoğraflarınız için kullanılabilir. Buna bir örnek olarak, parlak bir havada karanlık bir şeyi çekmenizi düşünebilirsiniz. Bir dereceli doğal yoğunluk filtresi sayesinde, açık alanları aşırı pozlamadan kapalı alanları yeteri kadar pozlayabileceksiniz.
Bunlar aynı zamanda fotoğraftaki karşıtlığı azaltmak içinde kullanılır. Gün doğarken, diğer bölgelerdeki detayları da ortaya çıkarabilmek için gün ışığının biraz loş olmasını isteyebilirsiniz. Dereceli doğal yoğunluk filtrelerinin özel efektler elde edebilmek için farklı renklerle oluşturulmuş alternatifleri de mevcuttur. Turuncu ya da kahverengi versiyonları ile fotoğraflarınızda atmosferik gökyüzü görüntüleri sağlayabilirler.
© Morris Scjomin
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.