Zevkli bir şekilde çiçek fotoğrafı çekmek için, aklımızdan bir hedef belirlememiz gerekmektedir. Bu, sonuç olarak ne elde edeceğimizi bilmemiz gerektiği anlamına geliyor. Diğer bir deyişle, nasıl bir fotoğraf çekmek istediğimize dair aklımızda bir fikir olması gerekmektedir. Bunu yapmanın kolay bir yolu da bir kontrol listesine sahip olmaktır.
Çiçek fotoğrafçılığı için, fotoğrafınıza etki edecek olan ışığı doğru okumak her şeydir ve açık havada çiçek fotoğrafı çekecekseniz, ışığı okuma konusunda oldukça dikkatli olmalısınız. Eğer parlak bir günde çekim yapıyorsanız, muhtemelen aşırı pozlanmış bir fotoğraf çekeceksiniz. Alternatif olarak da, çekiminizde çok fazla gölge bırakabilirsiniz. Her iki açıdan da bakıldığında, bu tür durumlar fotoğrafınızı berbat edebilir.
Güneşin altında, dinlenen bir çiçeğin fotoğrafını çekiyorsanız, aydınlatma ve çiçeğin konumunu değiştirme konusunda kontrolünüz olmayabilir (Parklardaki çekimler bir göz yanılmasıdır). Çekeceğiniz çiçek krem rengi, açık sarı veya yumuşak pembe gibi renklerde ise, çiçeğin bazı yaprakları ya da bütün yaprakları üzerinde yansıyacak olan ışık, fotoğrafınızın aşırı pozlanmasına neden olabilecektir. Eğer çiçeklerin yaprakları üzerinde aşırı parlaklık olursa, çiçekler bu doygunluğun bir sonucu olarak bütün güzel detaylarını kaybedebilir.
Lightroom'da, çeşitli kontrolleri yapabileceğiniz paneller bulunmaktadır. Bu kontroller, sağda sola ya da soldan sağa, her iki yönde de kaydırarak değiştirebileceğiniz bazı ayarları içermektedir. Her bir seçenek ile ışığın değişik özelliklerini kontrol edebilirsiniz. "Highlights" fotoğrafınızdaki parlak ışık miktarını artırır ya da azaltır. "Exposure" fotoğrafınızın aydınlık ya da karanlık miktarını kontrol eder (terim olarak, fotoğrafınızın pozlamasını kontrol eder). "Whites", fotoğrafınızdaki beyaz alanların ne kadar aydınlık olacağını kontrol eder.
Aşırı pozlanmış bir çiçek fotoğrafı çektiğiniz takdirde, bu üç değişken ile fotoğrafınızı nasıl kontrol edebileceğinizi göstermek istiyorum. Bu değerlerden herhangi birini azaltmak istiyorsanız, kaydırma çubuğunu sol tarafa doğru çekmeniz yeterli olacaktır. Bu işlem sonucunda, fotoğrafınız daha sade bir görünüm elde edecek ve çiçeğinizin içindeki parlaklık ve sertlik azalacaktır.
Fotoğrafını çektiğiniz çiçeğin keskinliği hakkında ne yapabilirsiniz? Ligtroom, Detail (Detay) adı verilen bir panele daha sahiptir. Bu paneli açtığınızda, fotoğrafınızın keskinliğini değiştirebilecek 4 farklı değişken göreceksiniz.
- Amount (Miktar)
- Radius (Yarıçap)
- Detail (Detay)
- Masking (Makeleme)
Bu dört değişkenin hepsi, çiçek fotoğrafınızı nasıl keskinleştireceğinizle ilgilidir. Etkili kullanımı, kabul edilebilir bir keskinlik elde edene kadar kaydırma çubuğunu sağ tarafa doğru kaydırmaktır. "Amount" aracı kaydırdığınızda ne kadar keskinlik artışı olacağını belirtir. "Radius" keskinliğin ne kadar büyük olacağı ile ilgilidir. "Detail", keskinlik uyguladığınızda ne kadar artış olacağını belirtmektedir. "Masking" ise keskinleştirmenin gerekmediği bölgelerdeki keskinleştirme uygulamalarını geri alma miktarını belirtmektedir. Derin siyah ve koyu lacivert bölümler buna bir örnek olacaktır.
Sevimli çiçek fotoğrafları çekmek için , ilk başlarda kapalı havalarda ve iyi bir üçayak yardımı ile çekimlere başlayınız. Kameranızdaki Auto (Otomatik) modu kullansanız bile bu çok önemli değil. Önemli olan, iyi bir ışığı yakalamanızın size harika sonuçları verecek olmasıdır.
© Amy Renfrey
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.