Son Yazılar

4 Mayıs 2014 Pazar

Aşırı Pozlanmış Çiçek Fotoğraflarını Lightroom Kullanarak Nasıl Onarabilirsiniz?


Çiçek fotoğrafçılığı, bütün fotoğrafçılık türleri içinde en çarpıcı olanlardan birisidir. Çiçekler sadece her yerde bulunduğundan dolayı değil; aynı zamanda çiçekler güzelliğin kişiselleşmiş halleri oldukları için de ayrıca.Çarpıcı bir çiçek fotoğrafı çekmek oldukça zahmetsiz gibi görünüyor ve her zaman bir çiçekle karşılaşma ihtimalimiz de oldukça yüksek.



Zevkli bir şekilde çiçek fotoğrafı çekmek için, aklımızdan bir hedef belirlememiz gerekmektedir. Bu, sonuç olarak ne elde edeceğimizi bilmemiz gerektiği anlamına geliyor. Diğer bir deyişle, nasıl bir fotoğraf çekmek istediğimize dair aklımızda bir fikir olması gerekmektedir. Bunu yapmanın kolay bir yolu da bir kontrol listesine sahip olmaktır.


Kontrol listenizde, güzel ve temiz çiçek fotoğrafları çekebilmek için uygulayacağınız yöntemler yazılı olmalı. Listenizin ilk maddesi, nasıl bir ışık kullanacağınız olmalı. Ayrıca, çekiminizi mümkün olduğunca hareketsiz bir şekilde tamamlayabilmeniz için, iyi bir üçayak kullanmanız da iyi bir fikir olacaktır. Üçayaklar, keskin fotoğraflar çekebilmenize olanak sağlayacaktır. Üçüncü olarak, JPEG yerine RAW formatında çekim yapın. RAW formatı ile çekim yaptığınızda, en kaliteli fotoğrafı çekmiş olacaksınız ve fotoğrafınız uzun zaman boyunca kaliteli hali ile kalabilecektir.

Çiçek fotoğrafçılığı için, fotoğrafınıza etki edecek olan ışığı doğru okumak her şeydir ve açık havada çiçek fotoğrafı çekecekseniz, ışığı okuma konusunda oldukça dikkatli olmalısınız. Eğer parlak bir günde çekim yapıyorsanız, muhtemelen aşırı pozlanmış bir fotoğraf çekeceksiniz. Alternatif olarak da, çekiminizde çok fazla gölge bırakabilirsiniz. Her iki açıdan da bakıldığında, bu tür durumlar fotoğrafınızı berbat edebilir.

Güneşin altında, dinlenen bir çiçeğin fotoğrafını çekiyorsanız, aydınlatma ve çiçeğin konumunu değiştirme konusunda kontrolünüz olmayabilir (Parklardaki çekimler bir göz yanılmasıdır). Çekeceğiniz çiçek krem rengi, açık sarı veya yumuşak pembe gibi renklerde ise, çiçeğin bazı yaprakları ya da bütün yaprakları üzerinde yansıyacak olan ışık, fotoğrafınızın aşırı pozlanmasına neden olabilecektir. Eğer çiçeklerin yaprakları üzerinde aşırı parlaklık olursa, çiçekler bu doygunluğun bir sonucu olarak bütün güzel detaylarını kaybedebilir.

Bu konuda ne yapılabilir? Lightroom kullanın. Lightroom, Photoshop'un da üreticisi olan Adobe tarafından satışa sunulmaktadır. Lightroom, alternatif bir fotoğraf düzenleme programıdır. Bu zamana kadar karşılaştığım en büyük fotoğraf düzenleme programı, Lightroom'dur. Adobe'nin resmi sitesinden bu programı indirerek 30 gün boyunca deneme sürümünü kullanabilirsiniz.

Lightroom'da, çeşitli kontrolleri yapabileceğiniz paneller bulunmaktadır. Bu kontroller, sağda sola ya da soldan sağa, her iki yönde de kaydırarak değiştirebileceğiniz bazı ayarları içermektedir. Her bir seçenek ile ışığın değişik özelliklerini kontrol edebilirsiniz. "Highlights" fotoğrafınızdaki parlak ışık miktarını artırır ya da azaltır. "Exposure" fotoğrafınızın aydınlık ya da karanlık miktarını kontrol eder (terim olarak, fotoğrafınızın pozlamasını kontrol eder). "Whites", fotoğrafınızdaki beyaz alanların ne kadar aydınlık olacağını kontrol eder.




Aşırı pozlanmış bir çiçek fotoğrafı çektiğiniz takdirde, bu üç değişken ile fotoğrafınızı nasıl kontrol edebileceğinizi göstermek istiyorum. Bu değerlerden herhangi birini azaltmak istiyorsanız, kaydırma çubuğunu sol tarafa doğru çekmeniz yeterli olacaktır. Bu işlem sonucunda, fotoğrafınız daha sade bir görünüm elde edecek ve çiçeğinizin içindeki parlaklık ve sertlik azalacaktır.

Fotoğrafını çektiğiniz çiçeğin keskinliği hakkında ne yapabilirsiniz? Ligtroom, Detail (Detay) adı verilen bir panele daha sahiptir. Bu paneli açtığınızda, fotoğrafınızın keskinliğini değiştirebilecek 4 farklı değişken göreceksiniz.




  1. Amount (Miktar)
  2. Radius (Yarıçap)
  3. Detail (Detay)
  4. Masking (Makeleme)


Bu dört değişkenin hepsi, çiçek fotoğrafınızı nasıl keskinleştireceğinizle ilgilidir. Etkili kullanımı, kabul edilebilir bir keskinlik elde edene kadar kaydırma çubuğunu sağ tarafa doğru kaydırmaktır. "Amount" aracı kaydırdığınızda ne kadar keskinlik artışı olacağını belirtir. "Radius" keskinliğin ne kadar büyük olacağı ile ilgilidir. "Detail", keskinlik uyguladığınızda ne kadar artış olacağını belirtmektedir. "Masking" ise keskinleştirmenin gerekmediği bölgelerdeki keskinleştirme uygulamalarını geri alma miktarını belirtmektedir. Derin siyah ve koyu lacivert bölümler buna bir örnek olacaktır.



Sevimli çiçek fotoğrafları çekmek için , ilk başlarda kapalı havalarda ve iyi bir üçayak yardımı ile çekimlere başlayınız. Kameranızdaki Auto (Otomatik) modu kullansanız bile bu çok önemli değil. Önemli olan, iyi bir ışığı yakalamanızın size harika sonuçları verecek olmasıdır.

© Amy Renfrey

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status