Son Yazılar

3 Mayıs 2014 Cumartesi

Yakın Çekime Başlayanlar İçin Makro Fotoğrafçılığı İpuçları


1. İPUCU - LENS VE KAMERA AYARLARI


Yakın çekimler yapmak için genellikle kullanılan iki tür kamera vardır. Bunlar, kompakt kameralar ve SLR (single lens reflex) kameralar. SLR kameralar, dijital ya da filmli olabilir.



Dijital ya da filmli olsun, bir kompakt kamera, makro fotoğrafçılık için özelleştirilmiş bir ayara sahiptir. Kameranızın üzerindeki bir kadran yardımıyla küçük bir çiçeğe benzeyen ayarı seçmeniz yeterli olacaktır. Bu ayara getiriniz.

Fotoğraf: Hesam Qaydi


Eğer bir DSLR kullanıyorsanız, kameranızın gövdesine kolayca ekleyebileceğiniz bir makro lens satın alabilir ya da lensinizi bir makro lense çevirebilecek bir özel adaptör kullanabilirsiniz.

Eğer filmli bir SLR kullanıyorsanız, sıradan bir lens, yakın çekim fotoğrafçılığınız için tatmin edici olmayabilir. Aynı durum bir DSLR kullanıyorsanız da geçerlidir.Bu durumlarda bir makro lens satın almanız ya da bir adaptör kullanmanız en iyisi olacaktır.

2. İPUCU - YAKINLAŞTIĞINIZ ZAMAN AYDINLATMA ÇOK ÖNEMLİDİR


Konunuza çok fazla yaklaştığınızda, sahneninzdeki ışık kaynaklarının bir kısmını engelleyeceksiniz. Aydınlatma sorunlarını çözmenizin birkaç yolu vardır.

* Daha fazla ışık için perde hızını ve diyafram ayarını yapabilirsiniz.
* Flaş yardımıyla ek ışık ekleyebilirsiniz.
* Konunuzu ışık kaynaklarına yakın bir yere taşıyabilirsiniz.

Yakın çekim yaparken, doğal gün ışığı kullanılabilecek en iyi ışık kaynaklarından birisidir.

Fotoğraf: tom george davison

3. İPUCU - KESKİN BİR ODAKLAMA YAPIN


Makro modunda çekim yaparken, keskin bir odaklama yapmak oldukça zorlayıcı olabilir. Bir DSLR ya da SLR ile yakın çekimler yaparken, Manuel Mod (M) kullanmak en iyi sonuçları almanıza yardımcı olacak bir seçenektir. Manuel Modda çekim yaparken, diyafram ve enstantane değerlerine tam olarak hükmetme imkanınız olacaktır.

Perde hızı ve diyafram değerlerini dengeli bir şekilde değiştirirken aynı zamanda alan derinliğine ve odaklamaya da konsantre olabilirsinizv

Konunuzun en iyi tasvirini oluşturacağını düşündüğünüz duruma göre biraz ileri ya da geri hareket edebilirsiniz. Alan derinliği, lensinizin büyütme oranından etkilenmektedir. Kameranız ve lensinizle birlikte oldukça yakında duruyorsanız, konunuzun tamamının netliği konusunda oldukça zorlanabilirsiniz. Altını çizmemiz gereken nokta, konunuzun bütün bölümlerini netlemeniz mümkün olamayabilir. Yani, sahnenizin, size göre en önemli olduğu alanları netlemeye çalışmalısınız.






4. İPUCU - SAHNENİZİ HAZIRLAYIN


Başlangıçta, makro fotoğrafçılık ile çalışmaya başladığınızın da farkında olarak, ekranınızı, araya herhangi bir şeyin girip girmediğinizden endişelenmenize gerek olmayacak bir şekilde planlayın. Kapı açılıp kapanması, çekeceğiniz konuya çok fazla yakın olmanız gibi konular kamerayı titretmenize ve ve olumsuz bir şekilde fotoğrafta etkilerinin görülmesine yol açabilir. Bu nedenle, bir süreliğine konsantre olabileceğiniz bir yerde bulunun.

Fotoğraf: Michele

Başlangıç için, evdeki çekimlerinizi cam kenarlarında yapmanız en iyisi olacaktır. Bu sizin konuya ve kompozisyona ve alan derinliğine odaklanmanız için bir fırsat olacaktır ve ışık hakkında da endişelenmenize gerek olmayacaktır. Makro fotoğrafçılıkta kendinizi biraz daha rahatlamış hissettiğinizde, diğer ışık koşullarında çalışmaya başlayın ve kompozisyonunuz üzerinde değişiklikler yapın.

Arka planı derli toplu tutmak için boş bir duvar ya da bir kumaşa karşı çekimler yapın. Ayrıca, iğne, cımbız gibi küçük araçları da yakınınızda bulundurun. Bu gibi araçlar, etrafınızdaki küçük nesneleri, onlara zarar vermeden hareket ettirmenizi sağlayacaktır. Öyleyse, etrafınıza bir göz atın. Bakışınızla dünyanın nasıl değiştiğini görmek için makro fotoğrafçılığı kullanın.

© Mary Foster

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status