- Çok hızlı perde hızları kullanmayın. Bazı kameralar çok hızlı perde hızları ile çekimi başarıyla gerçekleştirebilmektedir, fakat bu her zaman gerekli değildir. Çekim yapacağınız nesne ile perde hızınız dengeli olmalı.
- Kalabalıktan uzaklaşın. Uzun pozlama yapıyorsanız, kadraj içinde sabit durmayan herhangi bir varlık tam olarak kaydedilemeyecek ya da renklerden oluşan çizgiler halinde belirecektir.
- Hızlı harekete yavaş perde hızı. Artistik su damlacıkları fotoğraflarının bir çoğu hızlı flaş senkron hızı ile birleştirilmiş çok yavaş perde hızları ile elde edilmektedir.
- Uzaktan kumanda kullanın. Düşük perde hızları kullandığınızda, deklanşöre basmanızdan kaynaklanabilecek kamera sarsıntılarını önlemek isteyeceksiniz.
- Zamanlayıcı özelliğini kullanın. Bir uzaktan kumandaya sahip değilseniz, kameranızdaki otomatik zamanlayıcı özelliğini kullanabilirsiniz.
- Odaklama önemlidir. Hızlı bir perde hızı kullanıyor olmanız, her zaman keskin bir görüntü elde edeceğiniz anlamına gelmiyor – bunu unutmak, şaşırtıcı derecede kolaydır. Ön-odaklama, aksiyon çekimlerinde en iyi çözümdür.
- Photoshop efektleri... Farklı perde hızları kullanarak elde ettiğiniz farklı çekimleri Photoshop kullanarak birleştirerek sanatsal görüntüler elde edebilirsiniz.
- Çok düşük perde hızları kullanmayın. Dakikalar sürecek uzun pozlamalar yapmak bazen nihai görüntü üzerinde hiçbir katkı sağlamamaktadır.
- Grenden (Noise) kaçının. 30 saniyeden daha uzun süren çekimlerde, dijital gürültüler daha belirgin bir hale gelebilir – kameranızdaki dahili Uzun Pozlama Gürültü Azaltma özelliğini kullanarak bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.
- Hareketle kaydırma (pan) yapın. Düşük perde hızları kullanın ve hızlı hareket eden nesneyi keskin, çevresini bulanık bırakarak Pan Tekniği uygulayın.
© Rebecca Greig
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.