Son Yazılar

23 Şubat 2013 Cumartesi

Şelale Fotoğrafları: Suyu Fotoğraflamak için 10 İpucu


Dünyanın en yüksek şelalesi bir güney Amerika ülkesi olan Venezuela'daki Angel Şelalesi'dir. Tam olarak 979 metrelik bir düşüş yapmaktadır. Bu kadar yüksekliğe sahip olduğu için, Angel Şelalesi'nin güzel bir fotoğrafını çekmek iyi bir meydan okuma gerektirir. Doğru lensi, muhtemelen geniş açılı bir lensi, seçmek ve çekim yapmak için doğru pozisyonu bulmak zorundasınız.



Fotoğraf: Paulo Capuotti

Herkes dünyanın en büyük şelalesinin fotoğrafını çekmek için Venezuela'ya gitmek istemiyor olabilir ancak şelale fotoğrafları çekmek eğlenceli ve fotoğraflarınızın baskısını yapacaksanız, ödüllendiricidir.

Burada, daha güzel fotoğraflar çekebilmeniz için on ipucundan bahsedeceğiz.

1. Yükseklik Çarpıcılık Ekler. Güney Amerika'ya bir seyahat yapma imkanınız yoksa bile, yükseklikleri sebebiyle etkileyici şelaleler bulabilirsiniz. (Eğer Norveç'te yaşıyorsanız, şanslısınız demektir. Çünkü en yüksek 20 şelalenin yedisi Norveç'te yer almaktadır.)

2. Havayı Kontrol Edin. Elbette, iyi fotoğraflar çekmenizi engelleyecek bir havada çekim yapmaya çalışmak istemezsiniz. Yağmur ya da kar yağışı suyun akışında hayal kırıklığına  yol açabilir.

3. Konumunuzu Planlayın. Fotoğraf çekmek için en iyi zamanları düşünün. Sabahın erken saatleri ve öğleden sonraları en iyi fotoğraf çekim zamanları olsa bile fotoğrafınız için iyi olmayabilir. En iyi sonuçları alabilmek için çekim yapacağınız yere önceden gidin ve çekiminizi prova edin.

Fotoğraf: Forest Wander

4. Bakış Açınızı Değiştirin. Normalde, şelale fotoğrafı denilince, tüm şelalenin fotoğrafının çekilmesi gerekir. Fakat yaratıcı çekimler için farklı çekimler deneyebilirsiniz. Yukarıdan ya da aşağıdan çekimleri deneyin. Eğer şelalenin sularının düştüğü bir yerde değilseniz, çabanıza değebilir. Bazen, şelalelerin dibinde botlar yer alabilir ve bunlar çekiminize dahil edebilirsiniz.

5. Kompozisyon Fotoğrafları Değiştirir. İlgi eklemek için değişik odak uzaklıkları ya da pozisyonlar deneyin. Ağaçlar gibi doğal nesneler ekleyerek ilgiyi artırabilirsiniz. Kamera ve lens seçiminiz önemli bir faktör olabilir. Yine de, farklılıkları görebilmek için lensinizi değiştirin.


Fotoğraf: Risto Kuulasmaa




6. Bir Filtre Kullanın. Şelaleler, geniş bir renk ve ışık aralıkları sunmaktadır. Bir Doğal Yoğunluk Filtresi (ND Filtre) size eşsiz bir imkan sunabilir. Polarize filtreler de yararlı olabilir.

7. Perde Hızınızın Kontrol Edin. En etkileyici çekimler çok yavaş bir perde hızı ile elde edilebilir. Yine de hızlı bir çekim de yapabilirsiniz. Yavaş çekim, tül gibi ipeksi bir etki verir. Hızlı çekim ise havada su damlacıklarını yakalama imkanı verecektir. Her ikisini de deneyebilirsiniz.

8. Bir Üçayak Alın. Düşük perde hızı kullanacağınız zaman kameranızı sabitlemeniz gerekmektedir. Bu, bulanık olmayan, ipeksi görüntüler çekebilmenize olanak tanır. Ancak, yine de herhangi bir sarsıntı olmaması için zamanlayıcı ya da uzaktan kumanda kullanın.

Fotoğraf: garshna

9. Beyaz Dengesini Kontrol Edin. Bulutlu ya da güneş ışığı gibi ayarları kullanabilirsiniz ancak bir filtre kullandığınız zaman çekiminiz kararsızlık gösterebilir. Bunu aşmanın yolu ise RAW formatında çekim yapmaktır. Daha sonra bir fotoğraf düzenleme yazılımı ile beyaz dengesini ayarlayabilirsiniz.

10. AEB (Auto Exposure Bracketing) Kullanın. Bu, birden fazla pozlama seviyesinde fotoğraf çekebilmenize imkan tanır. Çoğu makinede 3 duraklık pozlama yeteneği vardır. Bu çekim, tüm ışık aralıklarında çekim yapabilmenize olanak tanıyacaktır. Daha sonra bu çekimleri birleştirmek için bir fotoğraf işleme yazılımı kullanabilirsiniz. HDR fotoğrafınız ortaya çıkacaktır.

Eğer şelale fotoğrafı çekmeyi düşünüyorsanız, değişik lensler taşıyın ve farklı kameralar kullanın. Küçük birkaç değişiklik ile farklı sonuçlar elde edebilirsiniz.

© Wayne Rasku

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status