© Suzi Pratt |
Lens Filtreleri Nelerdir?
Lens filtreleri, lensin ön kısmına takılabilen, görüntü kalitesini geliştirme ya da lensi koruma amacı ile kullanılan hafif cam parçalarıdır. Üretilen her bir lens için farklı ölçülerdeki lens filtresi kullanmak gerekeceği için lens filtresini satın almadan önce, lensinizle uyumlu olup olmadığını kontrol etmeniz çok önemlidir (lens kapağının üzerinde belirtici sayıları bulabilirsiniz).
Lens filtrelerinin boyutunun yanı sıra, lens filtreleri birçok farklı amaç için üretilmiş olabilirler. En bilinen lens filtreleri, ultraviyole (UV) azaltıcı filtrelerdir, atmosferden kaynaklanan bulanıklığın giderilmesi amacı ile üretilmiştir ve genel olarak fotoğraf kalitesinde bir artışa yol açmaktadır. UV filtrelerin yanı sıra, manzara ve açık hava fotoğrafçılığında kullanılan iki önemli filtre türü daha bulunmaktadır — polarize filtreler ve doğal yoğunluk filtreleri.
Soldan sağa: UV filtre, polarize filtre ve doğal yoğunluk filtresi. © Suzi Pratt |
Polarize Filtre Nedir?
Bahsedeceğimiz ikinci filtre, polarize (genellikle dairesel) filtrelerdir, lensin önüne takılırlar ve görüntünün doygunluğunu çeşitli oranlarda değiştirir. Filtrenin kaliteli olması önemlidir, çünkü, aşağıdaki örnekte olduğu gibi, filtre tam olarak takılı olmadığı durumlarda, düzensiz karartıların oluşması çok kolaydır.
Düzensiz polarizasyona örnek bir fotoğraf. Gökyüzündeki renklerdeki düzensizliklere dikkat edin. © Suzi Pratt |
Kit lensi ile Sony a6300 kamera – filtre kullanmadan yapılan çekim. UV ve Polarize filtreler de masanın üstünde. © Suzi Pratt |
Aşağıda, filtre kullanmadan yapılan çekimde renklerin ne kadar sönük kaldığına bakın. Polarize filtre takıldıktan sonra doygunluk artışına dikkat edin.Bilgisayarda rötuş yapmadan bile son derece büyük bir değişiklik meydana gelmektedir.
Filtre kullanmadan yapılan çekim. © Suzi Pratt |
Polarize filtre kullanılarak gerçekleştirilen çekim. Renklerdeki doygunluk artışına dikkat edin. © Suzi Pratt |
Doğal Yoğunluk Filtreleri Nedir?
Manzara fotoğrafçılığında kullanılan bir diğer etkili filtre de doğal yoğunluk (ND) filtresidir, görüntünün genel pozlama derecesini değiştirir. ND filtreler genellikle koyu renklidir ve yoğunluklarının derecesine göre renkleri değişkenlik gösterir.
ND filtrelerin en yaygın kullanım alanları uzun pozlama yapılmak istenen ya da geniş diyaframlar kullanılmak istenen ancak pozlamanın riske girmesinin istenmediği durumlardır. ND filtre kullanımına dair bazı örnekleri aşağıda bulabilirsiniz:
- Bir şelale, göl ya da denizin tülsü, bulanık bir görüntüsünü elde etmek istediğinizde,
- Hareketi göstermek istediğinizde (özellikle pan yaparken),
- Kapalı diyafram kullanımında, kırınımı (difraksiyon) önlemek istediğinizde,
- Parlak ışık altında, geniş diyafram kullanmak istediğinizde.
Dereceli Doğal Yoğunluk Filtresi Nedir?
ND filtreler, bölünmüş ND filtreler olarak da bilinen şekilde, derecelendirilmiş bir şekilde gelebilmektedir. Filtrenin bir yarısı, diğer yarısına göre daha koyudur. Dairesel polarize filtrelere benzer şekilde, dereceli doğal yoğunluk filtreleri de doygunluk üzerinde değişik oranlarda etki etmektedir, bu nedenle fotoğrafınızda düzensiz görüntülerin meydana gelmemesi için dikkatli kullanmalısınız.
Dereceli doğal yoğunluk filtreleri kullanımına en iyi örnek, fotoğrafın sadece bir bölümünün koyulaşmasını istediğiniz durumlardır. Yeryüzünün dengeli bir şekilde aydınlandığı ancak gökyüzünde ışık parlamaları olan bir durumu düşünün. Bu durum, gökyüzünü karartmak için bir dereceli doğal yoğunluk filtresi kullanmanın en ideal olduğu zamanlardan birisidir.
Yukarıdaki fotoğraf, soft edge bir dereceli ND filtre kullanılarak çekilmiştir. Yeryüzündeki renklerde değişiklik olmamasına rağmen gökyüzündeki renklerin nasıl doygunlaştığına dikkat edin. © Suzi Pratt |
Dereceli doğal yoğunluk filtrelerinin iki türü bulunmaktadır: hard edge (sert kenarlı) ve soft edge (yumuşak kenarlı). Fotoğrafınız içindeki parlak ve karanlık bölümler keskin bir şekilde birbirinden ayrılıyorsa, hard edge filtre kullanmanız gerekecekken, parlak ve karanlık bölümler arasındaki fark çok belirgin değilse, soft edge filtre kullanmanız yeterli olacaktır.
Filtre kullanılmadan yapılan çekim. © Suzi Pratt |
Dairesel polarize filtre kullanılarak yapılan çekim. © Suzi Pratt |
Dereceli doğal yoğunluk filtresi kullanılarak yapılan çekim. © Suzi Pratt |
Sizin Sıranız
Fotoğraflar çekerken polarizerler ya da doğal yoğunluk filtreleri kullanıyor musunuz? Düşüncelerinizi ve fotoğraflarınızı, yorumlarınızı kullanarak bizimle paylaşabilirsiniz.
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.