Son Yazılar

11 Eylül 2016 Pazar

Fotoğrafçılıkta Harika Kompozisyonlar İçin Olmazsa Olmaz 7 Madde


Harika bir fotoğrafı neler oluşturur? Yaratıcı yorumlar için her zaman bir açık kapı bulunsa da, her zaman hatırlanacak fotoğraflar elde edebilmek için yapmanız gereken 7 işlem bulunmaktadır.



Fotoğraf: Lynford Morton

1. AÇIK BİR KONU BELİRLEMEK

Olmazsa olmazlar hakkında konuşuluyorsa, başlangıç noktası burasıdır. Kamerayı elinize almadan ya da deklanşöre basmadan önce, kendinize şu soruyu sormalısınız, "Bu fotoğrafın konusu nedir?" Sorunun cevabını bulduğunuzda, cevabınızın mümkün olduğunda belirgin olduğundan emin olmalısınız. Ne kadar net bir cevaba ulaşırsanız o kadar iyi fotoğraf çekersiniz. Harika bir fotoğraf çekebilmek için açık, hata götürmez bir konu belirlemiş olmalısınız.

Ters bakış açısı da sizi başarıya götürecektir. Çektiğiniz fotoğraflardan birisini beğenmediğinizde, kendinize şu soruyu sorun, "Bu fotoğrafın konusu nedir?" Eğer cevap vermekte zorlanıyorsanız, fotoğrafınızın neden güzel çıkmadığı hakkında en önemli bulmacayı çözdünüz demektir.

2. KADRAJI DOLDURMAK

Belirgin bir konu bulmak bazen yetmez, konuyu kadraj içinde önemini vurgulayacak bir hale de getirmeniz gerekir. Bunun en kolay yolu da kadraj içinde yerleşimi düzenlemekten geçer. Genellikle yakınlaşarak bu konuyu çözmeniz mümkündür. Bunu da, ya konuya yaklaşarak ya da zum (yakınlaştırma) yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Ters bakış açısı ile, eğer bir fotoğrafa baktığınızda konunun yeterince belirgin olmadığını düşünüyorsanız, muhtemelen konuya yeterince takın değilsinizdir. Konuya yaklaşarak kadrajı doldurmaya çalışın.

3. IŞIĞIN YOĞUNLUĞU

Eski alışkanlıkları kullananlar, ışığın yoğunluğunun fotoğraf üzerindeki etkisini iyi bilirler. Bir ressam, tuvali rastgele boyamaz. Bir fotoğrafçı da ışık hakkında dikkatsiz davranmaz. Kısaca, her zaman etrafınızdaki ışığa dikkat etmelisiniz. Işık kaynağı doğrudan konuya dönük ise, ışığı yumuşatmak için dağıtıcılar kullanmanız gerekebilir. Bu konuda yapacağınız ayarlamalar, sonuçları çok daha başarılı bir hale getirecektir. Harika bir fotoğraf çekmek istiyorsanız, işinizi şansa bırakamazsınız. Tam olarak, ışığı amacınız doğrultusunda kullanmanız gerekecektir.

Fotoğraf: Lynford Morton

4. DİKKAT ÇEKMEK

Burada, şu soruyu kendinize sormanız gerekir: Bunda ne var? Dikkatinizi cezbedecek çok fazla fotoğrafla karşılaşırsınız. Peki, dikkatinizi üzerine çeken ne? Etkileyici fotoğraflar kaliteli bir görünümleri vardır. Bir his oluştururlar ya da dikkati üzerlerine çekerler. Sizi durdururlar. Kendilerine bakmalarını sağlarlar. Hissetmenizi sağlarlar. Eğer izleyicileri düşünüyorsanız, dikkat çekmek zorundasınız demektir.


5. DENGE DUYGUSU OLUŞTURMAK

Denge ve uyum çok önemlidir — sanatta da gerçek hayatta da. Harika bir kompozisyon oluşturmak için fotoğraf içi dengeyi iyi bir şekilde ayarlamanız gerekir. Fotoğraf içindeki bütün ögeler fotoğrafın tek bir kısmına yığılırsa, fotoğrafınız dengesiz görünecektir. Koyu nesneler parlak nesnelerle dengelenmelidir. Büyük nesneler küçük nesneler ile dengelenmelidir. Boş alanlar yoğun alanlar ile dengelenmelidir. Etkili bir kompozisyon için kadraj içindeki ögeleri dengelemeniz gerekmektedir.

Fotoğraf: Lynford Morton

6. HİKAYE ANLATMAK

Harika bir fotoğraf, aynı zamanda bir hikaye anlatır. Fotoğraftaki ögeler, karakterler ve düzenlemelerin hepsi bir hikaye oluşturulması sürecinde bizim için etkili olmaktadır. Harika bir hikaye anlatımında güçlü karakterler, belirgin bir meydan okuma, duygu, tartışma ve bir sonuç bulunmalıdır. Bütün bu değişkenleri tek bir kare içine sığdırmak zor olabilir, ancak yeterince değişkeni kadraj içinde bulundurabilirseniz, harika sonuçlar elde edersiniz. Kısa bir göz atışla birlikte, neyin meydana geldiğine dair bir fikriniz olacaktır. Harika bir fotoğraf, hikaye anlatmalıdır.

7. KURALLARI KIRMAK

Etkili bir kompozisyon oluşturulmak istendiğinde, takip edilmesi gereken bariz kurallar vardır; ancak çok daha harika sonuçlar elde edilmesi isteniyorsa, kuralların ne zaman kırılabileceğinin bilinmesi gerekmektedir. Üçler Kuralı fotoğrafçılar tarafından en yaygın olarak kullanılan kuraldır ve ressamlar tarafından 200 yılı aşkın bir süredir kullanılmaktadır; ancak bir nesneyi kadrajın ortasına yerleştirmenizin gerekeceği zamanlar da bulunmaktadır. Alışılagelmişin dışında, etkileyici bir sonuç elde edebilmek için kuralları kırın. Önce kuralları öğrenin, daha sonra bunları kırın. En nihayetinde, kurallar kırılmaz değildir.

Fotoğraf: Lynford Morton
Bu makalede bahsedilen 7 maddeyi her fotoğrafınızda uygulayabilir misiniz? Muhtemelen hayır, fakat yapabilirseniz, mükemmel sonuçlar elde edersiniz. Başarılı olabilmek için, çok çaba göstermeniz gerekmektedir.

© Lynford Morton

2 yorum :

  1. Mustafa bey yine güzel katkılar ve paylaşımlar.Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status