Son Yazılar

8 Ekim 2016 Cumartesi

Kameralardaki En Önemli Ancak En Az Kullanılan 6 Özellik


Fotoğrafçılığa yeni başladıysanız, DSLR'nizde genellikle ihmal ettiğiniz 6 özelliğin bulunduğunu fark ettiğiniz an bir mutluluk duyabilirsiniz. Bu özelliklerin her biri mükemmel kalitede sonuçlar almanızı sağlayacakken, bu özellikleri kullanabilmek için üst düzey deneyime ihtiyaç duymadığınızı da göreceksiniz. Hepsinden öte, bu özellikleri kullanabilmek için en pahalı kameraları kullanmak zorunda da değilsinizdir. Bu ayarlar giriş seviyesindeki DSLRlerde bile bulunmaktadır. Kameranızı tam kontrol altına alabilmek için ise, pozlamanın yapılacağı en ideal anda çekiminizi gerçekleştirmeniz gerekmektedir.



Fotoğraf: Chris Corradino

1. Flaş Pozlama Telafisi

Kameranızdaki dahili flaş çoğu durumda olumsuz sonuçlar ortaya koymaktadır, ancak uygun bir şekilde kıullanıldığında, çok kullanışlı bir hale gelmektedir. Normal kullanımlarda, ortama aşırı ışık yönlendirerek çok parlak, ışık patlaması şeklinde bir görünüme neden olmaktadır. Bunun çözümü, flaş telafisi kullanarak flaştan çıkacak olan ışığın seviyesini düşürmektir. Başlangıç olarak, ayarı eksi iki (-2) seviyesine getirin. Bu, göze daha hoş gelen çok daha yumuşak bir sonuç verecektir. Daha yumuşak ışığa ihtiyaç duyarsanız, flaş telafisini daha da düşük seviyelere, örneğin -3 değerine çekebilirsiniz. Nadir şekilde gerekmekle birlikte, flaş telafisini artı derecelerde de değiştirebilirsiniz. Aklınızda tutmanız gereken nokta, etkili flaş kullanımı, ışığın yumuşatılması ile ilgilidir, gölgelerin ortadan kaldırılması ile ilgili değil.

Fotoğraf: Chris Corradino

2. İki Saniyelik Zamanlayıcı

Yaratıcı çekimler elde edebilme hususunda size çok daha farklı bir dünya sunacak ender kullanılan ayarlardan birisi de bu ayardır. Genellikle, DSLR'nizdeki "Sürüş" menüsü altında (Drive Mode); tekli çekim, sürekli çekim vb. ayarların hemen yanında bulunur. Eğer, bir üçayak kullanımına izin verilmeyen bir alanda çekim yapıyorsanız, uzun pozlamalarda bile, bu ayarı kullanarak oldukça keskin fotoğraflar çekebilme imkanını elde edebilirsiniz.

Bunun için, 2 saniyelik zamanlayıcıyı seçin ve kamerayı bir sandalye ya da sabit bir zemin üzerine yerleştirin. Kameranızın kemerini kullanarak kameranızla belirli bir açı ile çekim de gerçekleştirebilirsiniz. Deklanşöre bastığınızda, kamera hafif bir sarsıntı geçirecektir. Endişelenmeyin. Kameranın çekime başlaması için iki saniyelik bir zamana sahipsiniz, ve bu süre içinde kameranızla ilgili nihai ayarlamaları yapabilirsiniz. Ayrıca, bu ayar, üçayağın olması gerektiği kadar sabit olmadığı durumlarda da son derece kullanışlıdır. Bir uzaktan kumandaya sahip değilseniz, zamanlayıcı özelliği olmazsa olmazdır.

Fotoğraf: Chris Corradino



3. Histogram

Histogramın fotoğrafınızdaki parlak noktaların nerede oluştuğunu fark etmenizi sağlayacak bir ipucu kitabı gibi düşünebilirsiniz. Bir nesneyi gerçek beyaz olarak gösterebilmek için, grafikteki yığılmanın sağ tarafa doğru olmasını beklersiniz. Bu sayede, grimsi bir ton yerine daha canlı bir görüntü elde etmiş olacaksınız. Eğer kameranıza daha fazla ışığın erişmesine izin verirseniz, grafikteki yığılma sağa doğru gerçekleşecektir. Ayarlarınızı, yığılmalar grafiğin her iki ucuna gelecek şekilde yaparsanız, kameranızın kapasitesinin el verdiği ölçüde, azami dinamik aralığı elde etmiş olacaksınız.

Eğer histogramdaki yığılma sağa doğru gerçekleşmişse, fotoğrafınızın bazı bölümlerinde aşırı pozlama yapıldığı sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu, parlak noktalarda detay kaybı olduğu anlamına gelmektedir, ancak bu noktalarda veri tamamen kaybolmuş kabul etmektense, bazı yazılımlarla bu bölgedeki verilerin kurtarılabileceğini kabul ederiz. Bu nokta, "parlak nokta uyarısı" özelliğinin önemli bir özellik olduğu noktadır.

Fotoğraf: Chris Corradino

4. Parlak Nokta Uyarısı

Varsayılan olarak, çoğu kamerada parlak nokta uyarısı kapalıdır, bu nedenle bu özelliğin açılması gerekmektedir. Genellikle blinkies olarak tanımlanan bu özellikle fotoğrafınızdaki aşırı parlak noktaların olduğu noktalarda bir uyarı ışığı yanıp sönecektir. Bu bilgiyi elde ettikten sonra, pozlamayı hızlı bir şekilde değiştirerek ya da istenmeyen alanların fotoğrafın dışında kalacağı bir şekilde kompozisyonu yeniden oluşturulabilirsiniz. Böylelikle, ışık parlamalarının olmadığı yeni bir fotoğraf elde edersiniz. Böylelikle, dijital düzenlemelerle zaman kaybetmek zorunda kalmazsınız.

Fotoğraf: Chris Corradino

5. Canlı İzleme

Gece çekimlerinde ya da makro çekimlerde otomatik odaklama yapmakta zorluk çekiyorsanız, Canlı İzleme özelliği imdadınıza yetişecektir. Bu özelliği kullandığınızda, çekimini yaptığınız konunun küçücük bir bölümü üzerinde bile 5x - 10x oranında büyütme gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede, fotoğrafınızdaki en önemli bölge üzerinde çok daha isabetli bir odaklama yapabilme imkanını elde edersiniz. Ancak, bu büyütmenin lensinizin etkili odak uzaklığının yerine geçmediğinin ayırdında olun. Deklanşöre basışınızla birlikte, kadraj içinde kalan her nokta keskin detaylar barındıracaktır. Odaklamadaki hassasiyetten memnun kalacaksınız. En başarılı sonuçlar için ise elle netleme yapmalı ve bir üçayak kullanmalısınız.

Fotoğraf: Chris Corradino

Canlı İzleme özelliği, sadece odaklama için değil, ayrıca kompozisyon oluşturulmasında da önemli bir şekilde kullanılabilmektedir. Örneğin, DSLR'nizin ekranı döndürülebilir değilse, göz hizası dışında yapacağınız çekimlerde zorlanabilirsiniz, ancak Canlı İzleme özelliğini kullandığınızda vizörden bakmak zorunda kalmazsınız. Aynı durumu, kalabalık ortamlar için de kullanabilirsiniz.

Fotoğraf: Chris Corradino

6. Tekli AF Noktası

Kamerayı sürekli olarak otomatik odaklama noktaları ile kullanmak bulanık fotoğraf çekmenin en önemli nedenlerinden birisidir. Yanlış anlaşılmasın, yine de otomatik odaklama kullanabilirsiniz, ancak en başarılı sonuçları tekli AF noktaları kullanarak elde edersiniz. Aksi takdirde, kameranız odaklamayı hatalı noktalara yapabilecektir. Bazı DSLRler odaklama noktaları seçiminde çoklu nokta seçimine izin verebilmektedir. Yine de tekli AF noktası seçerek en başarılı sonuçları elde edebilirsiniz. Böylelikle, kameranıza, tam olarak odaklanması gereken noktanın neresi olduğu bilgisini verebilirsiniz.

© Chris Corradino

4 yorum :

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status