Son Yazılar

23 Ağustos 2016 Salı

Düşük Işıkta Fotoğraf Nasıl Çekilir


Gece çekimlerinden etkilenmemek elde değildir. Gece çekimlerinin gündüz çekimlerinin parlak, sıradan görüntülerine oranla harika bir havası vardır. Başarılı düşük-ışık fotoğrafları basit bir şekilde etkileyici görünür ve elde edilen harika çekimlerle para kazanılabilir, fotoğrafların çıktısını alarak bunları satmak, para kazanma yollarından sadece birisidir. Gece çekimleri son derece yaygın bir şekilde gerçekleştirilir.



Fotoğraf: ian newton
Makalemizin yazılış amaçları doğrultusunda bahsedilecek konular:


  • Gece fotoğrafçılığı ayar ve teknikleri
  • Marketlerdeki en iyi düşük ışık kameraları

1. POZLAMA: TEMELLER

Ortamdaki ışığın yoğunluğuna göre, "doğru" bir pozlama ayarı vardır, bu ayar ile birlikte kameranın sensörü manzarayı en isabetli şekilde kaydedebilmektedir – örneğin, fotoğrafın çok parlak ya da çok karanlık çıkmasının önüne geçilebilmektedir.

Pozlamayı kontrol edebilmek için üç ayar değiştirilebilir:


  • Diyafram (ya da f-stop): Ters ilişki vardır — düşük sayısal değer daha fazla ışığa erişim anlamına gelmektedir.
  • Perde hızı: Düşük perde hızlarında sensör daha fazla ışığa maruz kalmaktadır.
  • ISO / Sensör Hassasiyeti: Yüksek ISO değerlerinde ışığa karşı daha fazla hassasiyet oluşmaktadır.
Herhangi bir sahnede, yukarıdaki değişkenlerden biri ya da daha fazlası ile oynamak doğru pozlamayı elde edebilmenizi sağlayacaktır. Kameranızın pozometresi bu ayarları nasıl değiştirmeniz gerektiği konusunda size fikir vermektedir. Örneğin, ISO ve diyaframı değiştirdiğinizde, kamera perde hızını otomatik olarak belirleyebilir. Ya da ISO ve perde hızını değiştirdiğinizde, kamera diyaframı otomatik olarak belirleyebilir.


Eğer, kamerayı otomatik moda ayarlarsanız, kamera üç değişkeni de kendiliğinden belirleyecektir. İyi gece fotoğrafları çekmek için, otomatik moddan çok daha fazlasını kullanmanız gerekecektir.

Fotoğraf: Lorin Hughes

2. GECE FOTOĞRAFÇILIĞI AYARLARI

Not: Burada flaş kullanımından bahsedilmemiştir – ancak "gece çekimleri" için çok daha farklı bir bölüm olan flaş kullanımından ayrı bir makalede bahsedilecektir.


a. "Geniş açılı" hızlı lenslerle çekim yapmak

Düşük ışıkta sokak fotoğrafları (gece çekimi olmak zorunda değil) çekmek isteyenler için iyi bir seçenektir.

Diyafram açıklığı f/2.8 ya da f/1.4 gibi düşük değerlere kadar inebilen lensler çok fazla ışığı kolaylıkla toplayabilmektedir. Bu lensler ayrıca sığ alan derinliği verirler ve görece düşük perde hızlarında (1/60 saniye gibi) etkili çekimler yapılabilmesine olanak sağlarlar. Bu perde hızından daha düşük perde hızları kullanıldığında kamera sarsıntısından dolayı bulanıklık oluşacağı için bir üçayak kullanmak gerekecektir.

Bu teknik, düşük ISO değerlerinde iyi bir görüntü veren eski nesil bir kamera kullanıyorsanız, temel tekniklerden birisidir. Ayrıca, yeni nesil bir kamera kullanıyorsanız bile, alan derinliğini çok düşük bir seviyeye çekmek ve düşük ISO değerlerinde kaliteli sonuçlar almak için de hızlı lensleri kullanabilirsiniz.

b. Daha uzun pozlamalar için üçayak kullanmak

Gece vakitlerinde şehir manzaraları çekmek istiyorsanız, bir üçayak kullanmanız gerekmektedir.

F/8 gibi orta dereceli bir diyafram ayarı seçildikten sonra kamera üçayağa bağlanır ve perde hızını kameranın seçmesine izin verilir. Işık koşullarına göre bu değer bir saniyeden, çok düşük ISO kullanımında, dakikalara kadar uzayabilir.

Önemli ipucu: Şehir manzaralarının çekimlerinde en ideal çekim zamanları güneş battıktan hemen sonra, gökyüzünün mavi bir hal aldığı zamandır. Dahili ölçüm sistemleri kullanıyorsanız, lensi gökyüzüne doğrultarak doğru bir pozlama elde edebilirsiniz – elde edeceğiniz sonuçtan etkileneceksiniz.

c. Yüksek ISO'lu fotoğraflar

İç mekanlarda özellikle flaş kullanamadığınız durumlarda ya da flaş kullandığınız takdirde fotoğrafınızın bozulacağını düşündüğünüz durumlarda bu ayarı yapmak işinizi son derece kolaylaştıracaktır. 

ISO'yu artırarak kameranızın sensörünün ışığa karşı daha hassas olmasını sağlayabilirsiniz. Bir flaş ya da üçayak kullanmadan keskin bir fotoğraf elde edebilmenin yegane yolu, budur. Neden? Çünkü daha yüksek perde hızları fotoğrafın keskin çıkmasını sağlamaktadır.

Not: Hiçbir zaman her yönden tam kazanç elde edilemeyeceğini unutmayın. ISO'yu aşırı yükseltmek daha fazla grenli (noise) fotoğraflar çekmenize neden olacaktır.

3. DÜŞÜK IŞIK KOŞULLARINDA HANGİ KAMERALAR DAHA İYİ PERFORMANS GÖSTERİRLER?

Bazı kameralar yüksek ISO değerlerindeki performansları nedeniyle düşük ışık koşullarında etkili sonuçlar vermektedir — yukarıda bahsettiğim üç değer üzerinde tam kontrol imkanı sağlamaktadır.

Büyük sensörlü kameralar, küçük sensörlü kompakt kameralara oranla, daha iyi yüksek ISO hassasiyeti vermektedir. Yeni nesil full-frame DSLR kameralar mükemmel yüksek ISO performansı sunmaktadır.

Fotoğraf: Torrey

© Matthew Foster

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status