Son Yazılar

1 Aralık 2013 Pazar

Dağ Manzarası Fotoğrafçılığı İpuçları


Çevrenizde dağ adına ne varsa birçok türünü bulabilirsiniz. Eğer siz de aileniz ya da arkadaşlarınızla muhteşem dağ manzaraları yakalamak istiyorsanız, yürüyüş yaparken bu fotoğrafları çekmenin en iyi zamanına ulaştınız demektir. Ancak, yürüyüş yaparken beklenmedik zorluklarla karşılaşabileceğinizi aklınızda tutun. Eğer beklenmedik zorluklarla karşılaşmak istemiyorsanız aşağıdaki ipuçlarını takip edin.



Fotoğraf: Richard Fraser

 1. ALTIN SAATİ BEKLEMEK UĞRUNA ZAMANINIZI HARCAMAYIN


Genellikle, tüm manzara fotoğrafçılığı türlerinde olduğu gibi, güneşin doğumundan hemen sonrası ve batımından hemen öncesi altın saat olarak bilinir ve fotoğraf çekmek için en iyi zamanlardır. Bu zamanda, sıcak ışığın yayılması ile birlikte harika görünür ve manzaranız bundan dolayı etkileyici bir hal alır. Ancak, dağda yaptığınız bir yürüyüş esnasında altın saati bekleyerek bir fotoğraf çekmek isterseniz ya bu çekimi kaçıracaksınız ya da altın saatin vereceği muhteşem etki azalacaktır. Öyleyse, dağda yürüyüş yaparken altın saati bekleyerek zamanınızı boşa harcamayın.

2. İYİ BİR ND FİLTRE YARDIMIYLA KONTRAST SORUNLARINI YENİN


Genellikle, manzaralar güneş ışıklarıyla eşit bir şekilde aydınlatılır. Ancak, dağ fotoğrafçılığında, bir anda çekimini yaptığınız yer tamamen gölge olabilir ve bir diğer anda ise güneş ışıkları tamamen oraya doluyor olabilir. Bu, yürüyüş yaptığınız sırada bir fotoğraf çekmek isterseniz ya gökyüzünün aşırı parlak olacağı ya da gölgelerdeki detayları kaybedeceğiniz anlamına gelir. Bu, dağ fotoğrafçılığında neden bir doğal yoğunluk filtresi kullanmalıyım sorusunun cevabıdır.  Yürüyüş yaparken bir doğal yoğunluk filtresi kullanırsanız hem gökyüzünü karartabilecek hem de dağlardaki detayları koruyabileceksiniz.

Fotoğraf: Mark Freeth

3. DOĞAL OLMAYAN GÖLGELERE GÖZ ATIN


Yürüyüş yaptığınız sırada fotoğraflar çekerken, önünüzdeki gölgeleri ortadan kaldırmak için güneşten uzaklaşmanız gerekebilir. Ancak, bunun bir sonucu olarak, çektiğiniz fotoğrafların zemininde yakındaki ağaçların ve diğer nesnelerin rahatsız edici gölgeleri yer alacaktır. Bu doğal olmayan gölge sorunlarıyla başa çıkmak zorlayıcı olabilir, bu nedenle bir göl ya da dere kenarına giderek bu sorunu azaltabilirsiniz.





4. GENİŞ BİR MANZARAYI ÇEKMEYE ÇALIŞIRKEN DÜŞÜNMEK


Bir iz boyunca yürüyüş yapıyorken ağaçların geniş bir manzaraya dönüştüğünü gördüğünüz zamanlar olacak. Uzakta muhteşem dorukları ve ağaçları bulacaksınız, fakat ne kadar çekerseniz çekin, fotoğrafınız manzaranın kendisi kadar güzel görünmeyecek. Bunun böyle olmasının sebebi çekiminizde net bir odak noktası olmaması ya da sahnenizde bir denge olmamasıdır. Yani, bir manzara ne kadar güzel görünürse görünsün çektiğiniz fotoğrafın, manzaranın kendisi kadar güzel olması gerekli değildir.

Fotoğraf: Steve Walker

Genellikle, çekiminize nesneler eklemeniz fotoğrafınıza denge katacağı için daha iyi görüntü verecektir. Manzara fotoğrafı çekerken karşılaşacağınız bir diğer problem ise uzak dağların üzerinde atmosferden kaynaklanan mavi sis tabakasıdır. Bu nedenler sarı bir filtre ya da polarize bir  filtre kullanabilirsiniz.

5. GENİŞ AÇIYLA ÇEKEREK TÜM SAHNEYİ YAKALAMAK


Bir manzara fotoğrafında bütün sahnenin görünmesi önemlidir. Öyleyse, eğer bir fotoğraf çekecekseniz bütün manzarayı çekebildiğinizden ya da çektiğiniz görüntünün izleyicileri eğlendireceğinden emin olmalısınız. Dağlardaki ağaçlar oldukça uzun olabilir fakat kameranızı dikey tutarak bu sorunu aşabilirsiniz.

Hiç şüphesiz, dağ yürüyüşü sırasında fotoğraf çekmek oldukça zor ancak yukarıdaki ipuçlarını aklınızda tutarsanız muhteşem dağ fotoğrafları çekebilirsiniz.

© Zeeshan Naveed Bari

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status