Son Yazılar

14 Aralık 2019 Cumartesi

Sokak Fotoğrafçılığı Manifestosu


Sokak fotoğrafçılığı nedir, neden sokak fotoğrafçılığı önemlidir, sokak fotoğrafçılığını kim "tanımlar" – ve bir sokak fotoğrafını harika yapan nedir?

Mad men. NYC, 2017

Sokak fotoğrafçılığında kendi kurallarınızı oluşturun

Kyoto, 2017

Başlamadan önce, kendinize göre "sokak fotoğrafçılığının" tanımını yapmanız gerekiyor.

Benim için, sokak fotoğrafçılığı kamuya açık alanlarda insan etkinliklerini belgelemek olarak tanımlanabilir.

Kyoto, 2017
Bana göre, ben bir sokak sosyoloğuyum, ya da belki de bir sokak filozofuyum. Fotoğraflarla gerçekten o kadar çok ilgilenmiyorum; daha çok insanlarla ilgileniyorum.

Neden Sokak Fotoğrafçılığı Yapmalıyım

Kyoto, 2017
Sokak fotoğrafları çekmek, bana göre, insanları, toplumu ve insanlığı anlamanın daha iyi bir yoludur. Sokak fotoğrafçılığının amacı iyi fotoğraflar çekmek değildir — insanlık için daha derin bir takdir, anlayış ve sevgiye sahip olmaktır.

Bu nedenle, sokak fotoğrafçılığına başlamaya niyetlenen bir kişinin insanlığı seven bir fotoğrafçı olması gerekmektedir.

İyi bir sokak fotoğrafçısı DİNAMİKTİR

Flaşlı kırmızılı ve mavili şemsiye sokak fotoğrafçılığı. Kyoto, 2017
İyi bir sokak fotoğrafçısı, aynı zamanda cesurdur, kendine güvenir ve korkusuzdur.

İyi bir sokak fotoğrafçısı ne zaman çekim yapmak için agresif davranması gerektiğini bilir; ancak ne zaman duracağını, ne zaman yavaşlayacağını ve gerçekten insanlarla ne zaman konuşması ve etkileşime girmesi gerektiğini de bilir.

Silüet. Kyoto, 2017
İyi bir sokak fotoğrafçısı görsel sanat ve estetik konusunda güçlü bir anlayışa sahiptir. İyi bir sokak fotoğrafçısı — dinamik olarak çekici kompozisyonlar oluşturmak için — nerede konumlanacağını, nerede durulacağını, ne zaman ve hangi açıdan fotoğraf çekileceğini bilir.

İyi bir sokak fotoğrafçısı dinamik duygularla sokak fotoğrafları çekmeyi arzular. İyi bir sokak fotoğrafçısı — izleyicilerin dünyaya dair görüşlerini ya da algılayışlarını değiştiren fotoğraflar oluşturmaya amaçlayarak — izleyicilerini ETKİLEMEYE çalışır. İyi bir sokak fotoğrafçısı izleyicilerinin kalplerini ve zihinlerini etkiler ve izleyicileri, dünyayı daha keskin, daha dikkatli ve daha takdir edici bir gözle izlemeye teşvik eder.

Sokak fotoğrafçısı olarak kendinizle gurur duyun

Noktalar. Soyut sokak fotoğrafçılığı. Kyotu, 2017
Bir sokak fotoğrafçısı olarak, kendi değerler tablomuzu oluşturmamız gerekiyor. Bir birey olarak, nasıl sokak fotoğrafları çekmekten hoşlanacağımızı keşfetmemiz gerekiyor. Kendi tarzlarını kopyalamak amacıyla başkalarının çalışmalarını incelemekle yetineyemeyiz – sokak fotorğafçılığındaki kendi tarzımızı, kendi yaklaşımımızı nasıl tanımlayacağımızı öğrenmemiz ve bunun bir sonucu olarak kendimizden utanmamızın önüne geçmemiz gerekiyor.

Sokak fotoğrafçılığında kendi kurallarınızı kendiniz oluşturun

Woman with vend on head. Kyotu, 2017
Bir sokak fotoğrafçısı, kendi etik kurallarını geliştirmelidir — yalnızca kendisi için; kendi etik ve felsefesini başkalarına aktarmamak için. Tabii ki, bir sokak fotoğrafçısı her zaman inatçı olmalıdır, ve kendi yönteminin en iyisi olduğu konusunda diretmelidir — ama, SADECE KENDİSİ İÇİN, DİĞER SOKAK FOTOĞRAFÇILARI İÇİN DEĞİL.

Bu nedenle, iyi bir sokak fotoğrafçısı DOGMATİK OLMAMALIDIR. İyi bir sokak fotoğrafçısı, herkesin kendi tarzında ve çalışma yönteminde kendilerine ait sokak fotoğrafçılığı yaklaşımı geliştirebileceğini kabul eder ve anlar.

Bir sokak fotoğrafçısı kendisine karşı sert ve açıktır, ancak diğer sokak fotoğrafçılarına karşı hoşgörülüdür.

Sokak fotoğrafçılığında çocuğun aklı

Pembe futbol topu ve çocuk. Uji, Kyoto, 2017
İyi bir sokak fotoğrafçısı meraklıdır. İyi bir sokak fotoğrafçısı, sokakları ilk kez gören ve masum ve saf bir gözler sokaklarda dolaşan bir çocuk gibidir.

İyi bir sokak fotoğrafçısı kendi sezgilerini takip eder — duygu kokusunun peşinden ilerler, ve hedefini bulabileceği yeni sokaklara doğru yol alır.

İyi bir sokak fotoğrafçısı kendisini etkilemek ister

Kırmızı şapkalı adam. Tokyo, 2017

İyi bir sokak fotoğrafçısı yalnızca kendisini ilgilendiren şeylerin fotoğrafını çeker. İyi bir sokak fotoğraf, bir fotoğrafın "iyi" olup olmadığını kendi sokak fotoğraflarına bakarak ve kendisine aşağıdaki soruyu sorarak bulan nihai bir yargıçtır:

Kendi çektiğim fotoğrafları seviyor muyum?

 Sokak fotoğrafçıları benzer düşünen fikirdaşlarını arar

New Orleans, 2015
İyi bir sokak fotoğrafçısı, izleyicilerinin ya da takipçilerinin "memnun" olup olmadıklarını pek umursamaz, öncelikle kendisini memnun etmeyi önemser.

Son derece büyük kazanımlar elde edecek genel sokak fotoğrafları çekmeyi istemezler. Aksine, kendileri gibi düşünen diğer sokak fotoğrafçılarını bulmaya ve kendi iç çemberlerini ya da topluluklarını oluşturmaya çalışırlar.

İyi bir sokak fotoğrafçısı şikayet etmez

Kalın camlı gözlüklü ve yeşil şapkalı kadın. BART, 2015
İyi bir sokak fotoğrafçısı sınırsız olanaklara sahip olduğunu bilir. Tokyo, Londra ya da New York gibi süper egzotik ya da "ilginç" şehirlerde yaşamaları gerekmiyor.

İyi bir sokak fotoğrafçısı, yalnızca insanları fotoğraflamak zorunda olmadıklarını bilir. Binaları, nesneleri ve günlük yaşantılarında gördükleri diğer varlıkları da fotoğraflayabilirler. Amaçları – kentsel manzaralar, mimari, insan yapımı inorganik nesneler ve insanlık izleri aracılığıyla — insanlık tarihini belgelemek, analiz etmez ve kaydetmektir.

İyi bir sokak fotoğrafçısı yaşamı sever

Gülen hanımefendi. NYC, 2015
Her şeyden önce, sokak fotoğrafçısı yaşamın bir sevgilisi ve tasdikleyicisidir. Sokak fotoğrafçısı, yaşam için inanılmaz derecede ve bol olacak bir şekilde, eğlence, heyecan ve iyimserlik anlayışına sahiptir.

Büyük bir sokak fotoğrafçısı, yaşam için — ve insanlıkta ve insan ruhunda büyümeyi, ilerlemeyi ve gelişimi destekleyen diğer her şeyde — "evet diyen" kişidir.

Siz, harika bir sokak fotoğrafçısısınız.

GÜÇLÜ OLUN.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status