Son Yazılar

5 Aralık 2019 Perşembe

Yeni Başlayanlar İçin Temel Doğa Fotoğrafçılığı Dersleri



Doğayı fotoğraflamak, doğal harikalara saygı duymanızı sağlar. Doğa fotoğrafçılığı becerileri, en küçük yapraktan büyük, nefes kesici manzaralara kadar, bütün güzelliği yakalayabilmenizi sağlar. Doğa tahmin edilemez olduğu için, yola koyulmadan önce bazı hazırlıkları yapmanız ve bazı temel becerilere sahip olmanız gerekir.

Aşağıda, doğa fotoğrafçılığına yeni başlayanların takip etmesi gereken ipuçlarını bulabilirsiniz.


Temel Doğa Fotoğrafçılığı Teknikleri

Başlangıç seviyesindeki fotoğrafçılar en iyi görüntüleri elde etmeye çalışırken temel tekniklere güvenebilirler. Bu temel teknikler şunları içerir:

* Sürekli AF kullanma

Otomatik odaklama, vahşi yaşam fotoğrafları çekerken kullanılabilecek yararlı bir araçtır. Kameralardaki Sürekli AF özelliği, hareketli varlıkların net görüntülerinin yakalanmasına yardımcı olmaktadır.

* RAW formatını kullanma

RAW formatı, lensten gelen görünün işlenmeden en yüksek kalitede depolandığı bir dosya türüdür. Dosya boyutu JPEG'den daha büyüktür, ancak gelecek çekimlerdeki ayarlamalarda kullanabileceğiniz piksel bilgileri depolanmaktadır.

* Düşük ISO kullanımı

Doğa fotoğrafçılığında düşük ISO kullanımı "görüntüdeki kumlanmayı" azaltmak için kullanışlıdır. Ancak, bu özelliği sürekli kullanamazsınız, çünkü fotoğrafların bulanık çıkma ihtimali ortaya çıkacaktır.

* Uygulama kullanımı

* PhotoPills gibi uygulamalar vahşi doğada fotoğraf çekmek için kullanışlıdır. Bu uygulama güneş ve ay rotaları, arazilerin yükseklikleri, gün doğumu ve batımı zamanları ve benzeri hakkında bilgi verir.

Her zaman deneyim edinmeye devam edin ve gerçekleştirdiğiniz bulanık ya da donuk her fotoğrafınızdan bir şeyler elde etmeye çalışın. Birçok doğa fotoğrafçısı, çoğu zaman, en iyi görüntüleri elde etmek için kişisel teknikler geliştirir.


Doğa Fotoğrafçılığı İçin İlk Ekipmanlar

Uzman fotoğrafçıların çeşitli koşullarla baş edebilecek geniş bir ekipman yelpazesi bulunur. Bununla birlikte, doğa fotoğrafçılığına yeni başlayanların odaklanması gereken birincil ekipman bulunmaktadır. İşte, doğada çekim yapmaya başlamadan önce hazırlamanız gereken birincil ekipman listesi:

* Dairesel polarize filtre

Bu filtreler su yüzeyinin ve gökyüzünün tonları gibi renkleri vurgulamaya yardımcı olur. Bu filtre, fotoğraf çekimi sırasında gürlük faktörünü artırarak çekim sonrasındaki rötuş işlemlerine ayırmanız gereken zamandan tasarruf etmenizi de sağlar.

* Geniş açılı yakınlaştırma lensi

Doğa fotoğrafçılığında olmazsa olmaz ekipmandan biri de bir geniş açılı lenstir. Nefes kesici manzaraları en etkileyici açı ile yakalayabilmek için buna ihtiyacınız olacaktır.

* Telefoto yakınlaştırma lensi

Bir telefoto lens, bir bölüme vurgu yapmadan sahnenin daha küçük bölümlerini yalnızlaştırmanızı sağlar. Çokyönlülük için 80-400 mm ya da 100-400 mm aralıklı bir lens tercih edebilirsiniz.

* İyi bir üçayak

Dengeli ve güçlü bir üçayak, özellikle doğada, dış mekan fotoğrafçılığı söz konusu olduğunda, önemlidir. Sağlam bir üçayak rüzgara, toza ve düzensiz zeminlere karşı kullanılabilir. Birçok modern üçayak, aynı zamanda sabitliği sağlarken ağırlığı azaltan karbon fiberden üretilmiştir.

* Üçayak kafası

Bir üçayak kafası (ball head) kamerayı üçayak üzerinde sabit bir şekilde tutmak istediğinizde kullanışlıdır. Üçayak kafaları, özellikle natürmort fotoğrafçılıkta daha fazla kontrol ve denge sağlar. İdeal bir üçayak kafası, sahip olduğunuz en ağır kamerayı destekleyebilmelidir.

* Uzaktan kumanda

Bir uzaktan kumanda, el hareketlerinin kamera üzerindeki titreşim etkisini azaltmaya yardımcı olur.

Doğa fotoğrafçılığı için bir şeyler satın almaya karar  verdiyseniz, en iyi ürünlere para harcamaktan çekinmeyin. Profesyonel olmayı arzuluyorsanız, yatırımlarınız özellikle değer kazanacaktır.


Doğa Fotoğrafçılığının Temelleri

Fotoğrafçılığa yeni başlayan birçok amatör fotoğrafçı sadece kamera ve lenslerin satın alınması ile ilgilenir, ancak teknik olmayan esasları gözardı eder. Bu ekipmanın önemini, sadece doğayı keşfederken fark eder. İşte, doğada fotoğraf çekmeye karar verdikten sonra hazırlamanız gereken ekipman listesi:

* Sırt çantası

Doğa fotoğrafçılığı için uygun bir sırt çantası yağmura karşı koruma kılıfı, güçlü yapı, su şişesi tutucusu ve geniş, yastıklı kayışlara sahip olmalıdır. Ekipmanınızı yerleştirebileceğiniz kadar yeteri büyüklük ve bölümlere sahip olması da kendisinde bulunması gereken diğer özelliklerdendir.

* Yürüyüş ayakkabısı

Kaliteli bir yürüyüş ayakkabısı başlangıç seviyesindeki doğa fotoğrafçılığında bile önemlidir. Ayakkabılarınız ayaklarınızı sert zeminden, kıymıklardan, keskin kayalardan ve böceklerden korumalıdır. Ayrıca, iyi kavrama sağlayan güçlü kauçuk tabanlara sahip olmalıdır.

* Kamera için yağmur örtücüsü

Kameranız için satın alabileceğiniz basit bir kamera koruyucusu yağışlar sırasında pahalı ekipmanınızı korur. Çoğu örtü DSLR ya da aynasız kameralar için özel olarak tasarlanmıştır.

* Acil durum için güç sistemi ve GPS

Nereye gideceğinize bağlı olarak çevrimdışı GPS haritalama aracı, bir USB powerbank ve güvenlik işaretleri taşıdığınızdan emin olun. Aşırı soğu bölgelere seyahat ediyorsanız, pilleri ısı yalıtımlı bir çantada saklayın.

Özellikle zorlu alanlarda doğa fotoğrafçılığı yapmaya niyetlendiyseniz, vücudunuzun her bir bölümü için en konfor sağlamayı düşünebilirsiniz. Örneğin, diz pedleri ya da kalça pedleri uzun süre oturduğunuzda ya da diz çökmeniz gerektiği zamanlarda dizlerinizin ya da kalçalarınızın tahriş olmasını önleyecektir.


Doğa Fotoğrafçılığı için Seyahat Hazırlıkları

Ekipman ve esaslar tamamlandığında, sıra gidilecek yerin keşfedilmesine gelir. Aşağıdakiler gibi, seyahat edeceğiniz yer ile ilgili uygun hazırlıkları yaptığınızdan emin olun:

* İzinleri anlamak

Doğa koruma alanlarını ya da vahşi yaşam alanlarını ziyaret ediyorsanız, fotoğraf çekimlerine dair izinlerle ilgili düzenlemeleri anladığınızdan emin olun. Zaman sınırlamaları ve kısıtlamaları önceden öğrenin.

* Nereye park edeceğini bilmek

İyi bir park yeri bulmak önemlidir, çünkü araçtan çıktıktan sonra ağır ekipman dolu bir çantayla yola devam etmeniz gerekecektir. Yasalara uygun olmayan ya da tehlikeli bir yere aracınızı park etmekten kaçının.

* Hava durumunu kontrol etmek

Yerel hava tahminlerini okumak için uygulamaları kullanın. Olağan dışı hava durumu beklentisi olup olmadığını kontrol etmeyi unutmayın.

Amatör fotoğrafçılar konumlarındaki doğal harikalar ya da gözde ziyaret noktaları hakkında bilgi sorabilirler. Bununla birlikte, keşif bölgenizi genişletmekten korkmayın.


Sonuç

Doğa fotoğrafçılığı iyi hazırlıklar ve temel beceriler gerektirir. Yeni başlayanlar için zorlayıcı olsa da, sahadaki rahatlık ve başarı bunlara bağlıdır. Doğadaki varlıkları keşfetmeye çıkmadan önce iyi bir ekipmana ve beceri gelişimine yatırım yaptığınızdan emin olun.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status