Son Yazılar

4 Aralık 2019 Çarşamba

Yeni Başlayanlar İçin Belgesel Fotoğrafçılığına İlişkin 5 Rehber


Belgesel fotoğrafçılığında ustalaşmak her zaman zordur. Bu fotoğrafçılık dalında, bir dizi görüntü aracılığıyla olayların hikayesinin yakalanması amaçlanır. Bir belgesel fotoğrafçısı adayı iseniz, bir dizi beceriye sahip olmanız ve doğru düşüncelere göz atmanız gerekir.

Belgesel fotoğrafçılığı ile ilgileniyor musunuz? Bir belgesel fotoğrafçısı olmanın yolları hakkında daha fazla bilgi edinmeden önce belgesel fotoğrafçılığını ve nasıl çalıştığını anlamak için kendinize ilgi gösterin. Eğer belgesel fotoğrafçılığında ustalaşmak isteyen bir amatör iseniz, aşağıdaki 5 rehberi takip edin.


1. Araştırma Yapın

Belgesel fotoğrafçılığı yapmayı amaçlıyorsanız, öğrenmeniz gereken ilk konu, araştırma yapmayı öğrenmek olmalıdır. Araştırma, bir dizi olayı fotoğraflamadan önce bir yere yolculuk yapmadan önce yapılması gereken ilk şeydir. Çekeceğiniz konuyu çevreleyen her şeye aşina olmalısınız. Amacınız, neyi belgeleyeceğinizi daha iyi anlamak olmalıdır.

Örneğin, bir politik olayı ele alalım. Bu etkinliğe kimin katılacağını ve siyasi görüşlerinin ne olduğunu araştırın. Ne tür bir çevre ile yüzleşeceğinize dair bir fikriniz olsun. Çekim yapmadan önce araştırma yapmak bir plan yapmanıza yardımcı olacaktır.


2. İnsanlarla Etkileşim Becerinizi Geliştirin

Bazı belgesel çekimleri sadece teknik fotoğrafçılık becerilerinin bilinmesi ile gerçekleştirilmez, aynı zamanda çevrenizde neler olup bittiğini anlama, araştırma ve öğrenme becerinizin olmasını da gerektirir. Anlamanın anahtarlarından biri, çalışacağınız insanlarla etkileşim becerinizi geliştirmektir. Çekimleri gerçekleştirmeden önce konunuz hakkında detaylı bilgi edinin. Bilgileri Internet'ten ya da kütüphanelerden edinebilirsiniz.

Ele almanız gereken konuya aşina olabilmeniz için bilgi gereklidir. Gerekli bilgileri topladığınızda belgesel çekimleri yapmanın daha kolay olduğunu fark edeceksiniz.

Ek olarak, insanlarla yakın ve samimi olmanız gerekebilir. Edindiğiniz bilgilere dayanarak onlarla konuşmaya başlayabilirsiniz. Bu yaklaşımın amacı, onların fotoğrafını çektiğiniz sırada kendilerini rahat hissetmeleri amacıyla bir bağlantı kurmaktır.

Çekimden onca onlarla samimiyet kurmayı denemelisiniz. Onlarla birkaç gün geçirebilirsiniz, böylelikle onların kültürleri ve durumlarını daha belirgin bir şekilde yakalayabileceğiniz çekimler gerçekleştirebilirsiniz. Sonuç olarak, mükemmel çekimler elde edebilirsiniz.


3. Yüz ve Duygular Yardımıyla Hikayeler Çekin

Belgesel fotoğrafçılığında yol gösterici rehberlerden bir diğeri de yüzler ve duygular yardımıyla hikayeler oluşturmaktır. Geniş açılı çekimler kullanarak bazı yakın çekimler gerçekleştirmeye hazır olun. Geniş açılı çekimler insanların içinde bulunduğu ortamı ve yüzlerini çekebilmenizi sağlayacaktır. İnsanların yüzlerini, özellikle de gözlerini fotoğraflayın. Gözler birçok şey anlatır ve en iyi belgesel çekimleri için gözleri kullanabilirsiniz.

Farklı çekimler yapmak için değişik açılardan çekimler yapmayı deneyebilirsiniz. Çeşitli açılardan çekimler yaparak birçok farklı duyguyu yakalayabilirsiniz. Fotoğrafın konusundan aktarmak istediğiniz duyguyu farklı bakış açıları ile aktarabilirsiniz.

Ayrıca, çekimi yaptığınız kişiden izin aldığınızdan ve çekim amacınızı açıkladığınızdan emin olun. Bu çok önemlidir, çünkü insanların fotoğrafını çekiyorsunuz. Ayrıca, bu fotoğrafları insanların yüzleri görünür olacak şekilde yayımlamayı planlıyorsunuz.


4. Gerçekleri ya da Ayrıntıları Anlatın

Belgesel fotoğrafçılığının gerçeklerinden bir diğeri, çektiğiniz fotoğrafların izleyicilere ilginç hikayeler anlatabilecek olmasıdır. Fotoğraflar aracılığıyla sunmak istediğiniz hikayenin güçlü bir izlenim oluşturması için, asla ayrıntılardan ya da gerçeklerden uzaklaşmayın.

Emin olmanız gereken bir şey,  istediğiniz fotoğrafı elde edebilmek için sabırlı olmanız gerekliliğidir. İnsanları, sahneyi ya da koşulların tamamını kontrol edemezsiniz. Bir yere gelir gelmez, en iyi belgesel fotoğraflarının çekilebileceğini düşünmeyin. Zamanı ve mekanı bulduğunuzda en iyi çekimleri elde etme olanağını bulabilirsiniz.


5. Çalışmanızı Koruyun

Belgesel fotoğrafçılığında dikkate almanız bir diğer konu da çalışmalarınızı güvence altına almaktır. Belgesel için fotoğraf çekmek birkaç gün, hafta ya da ay bile sürebilir. Tüm çalışmalarınızı korumalı ve güvence altına almalısınız.

Çalışmalarınızı düzenlemek ve yönetmek için bir sisteme sahip olmanız gerekmektedir. Çalışmalarınızı güvence altına almanın yollarından biri, çalışmalarınızı yedeklemek ve günlük meta verileri eklemektir. Neyle yüzleşeceğinizi bilmiyor olabilirsiniz. Çalışmalarınızı yedeklemediğiniz için en iyi çalışmalarınızın yok olmasına izin veremezsiniz.

Özetlemek gerekirse, bu 5 ipucunu belgesel fotoğrafçılığınızda uygulayabilir ve istediğiniz belgesel fotoğraflarına ulaşmak için kullanabilirsiniz. Özellikle bu fotoğrafçılık dalında becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız uygulamalar yapmaya devam ettiğinizden emin olmalısınız.

1 yorum :

  1. müthiş yazı hocam emeğine sağlık. bir projemiz için verdiğiniz bilgileri uyguladık. sağolun. google uzmanı

    YanıtlaSil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status