Şelale Fotoğrafı Çekmek |
Fotoğraf: James Hutchinson |
Bu bir tercih meselesi tabii ki, ama bana çok hoş görünüyorlar...
Gelen talepler doğrultusunda bu makaleyi genişletme kararı aldım.
Tül gibi akıp giden bir su... Daha saçlarını yeni yıkamış bir kızın taradığı saçları gibi akıyor... Nasıl yapıyorlar?
Binlerce dolarlık ekipmanlara para vermenize gerek yok. Basit ve ucuz birkaç parçayı kullanarak bu fotoğraflardan çekmeyi öğreneceğiz.
Öncelikli olarak neler gerekli?
- Tecrübe. Fotoğraf makinenizi elinize ilk alışınız ise, böyle bir fotoğraf çekemediğiniz için kendinize kızmayın.
- Zaman. Bütün fotoğrafçıların sahip olduğu bir şeydir zaman. Sahip olması da gerekir. Bir şelalenin yanına gidip iki dakika içinde, "Çektim!" olmayacaktır.
- Fotoğrafını çekeceğiniz bir şelale, çağlan, çağlayan, su birikintisi ya da akıntısı.
Hazırsak nasıl çekeceğiz kısmına geçebiliriz. Çünkü yukarıda bahsettiğim üç maddeyi çok kolay aşabilir ve çözebiliriz. (Her yerde şelale bulamayabiliriz belki ama önemli olan bir fotoğrafçı gözü ile bakmaktır. Gördüğünüz her akan suda küçük de olsa bir şelale keşfedebilirsiniz!)
1.
Üçayak kullanun. Bunun önemini özellikle belirtiyorum. 20-30 TL'ye bile bulabileceğiniz ucuz yollu tripodlar bile işinizi görebilecekken, yine de tripodunuz yoksa, fotoğraf makinenizi sabitleyebileceğiniz bir yer yetebilir de.
Yine de, eğer bir tripodunuz yoksa almanızı öneririm. Her fotoğraf tutkununun sahip olması gereken en önemli parçalardan birisidir. Çünkü makinemizin enstantane öncelikli modunu sıklıkla kullanmamız gerekecek.
Biliyorum, tripod taşımak zor ve zahmetli bir iştir. Her yere götürmekte zorlanabileceksiniz, ama şunu bilin ki tripod taşımak, tül gibi şelale fotoğrafları çekmenin en zor kısmıdır. Eğer bu kısmı atlayabildiysek ikinci maddeye geçebiliriz.
2.
ND filtre kullanın. Bu enstantane süresini düşürmenize imkan verecektir. Daha uzun süreli fotoğraflar çekebileceksiniz demektir. Türkiye'de 20 TL'ye ND8 filtreler satılmaktadır. Eğer ND filtreniz yoksa Polarize filtreler yardımı ile de bu şekilde fotoğraflar çekebilirsiniz. Yine de eğer paranız varsa , kaliteli filtreler yardımı ile fotoğraflarınızın etkinliğini artırabilirsiniz. Maddi imkanınız ne kadara el veriyorsa o kadar kaliteli filtreleri tercih edin.
Polarize veya ND filtreler, sudan kaynaklanan gereksiz yansımaları azaltarak fotoğrafınızın daha güzel çıkmasını sağlayabilirler. Bu yüzden bunu da ikinci önemli bir basamak olarak kabul edelim.
3.
Güneş ışığını hiç sevmeyeceğiz, şelale fotoğrafları çekerken.
Ya sabahın erken, ya da akşamın geç saatlerini seçin fotoğraf çekmek için; ya da dua edin ki hava bulutlu olsun.
Doğrudan güneş ışığı şelale çekimleri için uygun değildir. Bu yüzden güneş ışığının keskin olmadığı saatleri tercih etmeliyiz.
4.
(Esasında, buradan sonra deneme çekimleri yaparak (Enstantane öncelikli modda) en iyi fotoğrafı çektiğinizi düşündüğünüzde bu işi başarmışsınız demektir ama biraz daha bilgi vereceğim.)
Kontrol çekimi yapın. Otomatik modda (A) kapalı bir flaşla çekiminizi yapın. Bu çekim, sizin için iyi bir referans noktası olacaktır.
Enstantane öncelikli moda alacağız makinemizi. Şelaleyi tül gibi gösterebilmek için 1-2 saniyelik çekimlere ihtiyaç duyacağız. Bu, madde 1'deki trpodu neden kullanmamız gerektiğini açıklamaktadır.
Hava aydınlık olduğu için enstantaneyi düşürdükçe, makinemiz bunu telafi etmek için diyaframı kısacaktır. Bazen ne kadar kısarsa kıssın, yine de ışık makinemize fazla girecektir, (çünkü en kapalı diyafram değerine ulaşmış olacağız ve daha da kısamayacak) bu da fotoğrafımızı bembeyaz yapacaktır ki bu da madde 2'deki ND ya da polarize filtreyi neden kullanmamız gerektiğini açıklamaktadır.
5.
ISO'yu en düşük seviyeye çekelim. Bu sayede sensörün ışığa karşı duyarlılığı da düşmüş olacak ve uzun pozlama yapabilmemize imkan sağlamış olacaktır. (ISO 100 uygun bir değer olacaktır.) Ayrıca, daha az gren ve kumlanma olacaktır.
6.
Kompozisyonumuzun daha etkili olabilmesi için yanımızda geniş açılı bir lensin olması gerekmektedir. Canon için 18-55 ideal bir lenstir.
7.
(Aslında bitti ama yine de birkaç ekleme daha)
RAW formatında çekin. Bu sayede fotoğrafınızda meydana gelen ışık hatalarını kolaylıkla düzeltebilirsiniz. (Şimdilik RAW'dan bahsetmedim ama ilerde bu konu ile ilgili bir makale de yazacağım. Şimdilik google arama motoru ile bazı sonuçlara ulaşabilirsiniz.)
8.
-1 Ev, ya da -2 Ev yardımı ile gökyüzündeki ışık parlamalarını düşürebilirsiniz.
Kısaca özetlemek gerekirse,
- Tripod kullanın!
- ND ya da Polarize Filtre kullanın!
- Enstantane Öncelikli Mod ya da Manuel Mod ile çekim yapın. Çekim süreniz 1-2 saniyeden az olmasın!
- Güneşli havalarda çekim yapmayı pek tercih etmeyin!
- ISO'yu düşürün!
- Geniş açılı bir lens kullanın!
- RAW formatında çekin!
Bitti!
Kolay gelsin.
hep böyle fotoğraflar çekmek istiyorum ama bir türlü beceremiyorum. tabi bir profesyonel makinem de yok. profesyonel makinem olmasa da çekemez miyim?
YanıtlaSilGünün erken ya da geç saatlerine çekim yapmaya çalışın. Bazı kompakt makinelerde de diyafram değeri değiştirilebiliyor. Diyaframı kısarak denemeler yapabilirsiniz.
YanıtlaSil