Son Yazılar

2 Ağustos 2012 Perşembe

Pan Tekniği İle Çekim Yapmak


Pan Tekniği Nedir?


Pan tekniğini kısaca, hareket halindeki bir nesneyi çekme tekniklerinden biri olarak ifade edebiliriz (ing. Panning). Kameramızı, objemizin hızında hareket ettirmemize dayanan bir tekniktir. Bu sayede arka planda bir hareket etkisi ortaya çıkacaktır. İşte bu tekniğe pan tekniği (panning) diyoruz.Kolay bir teknik olmadığını söyleyebilirim. Öncelikle bu tür bir çekim yapacaksanız, karşılaşacağınız ilk zorluklar sizi yıldırmasın diyorum.



Tekniğe dair birkaç fotoğraf ekleyelim...

J Catlett

J Catlett 
missatralissa

J Catlett




Pan Tekniği Nedir?


Kameramızın, taradığı nesne ile birlikte bir doğru boyunca hareket etmesidir. Tekniği uygulamaya çalışırken, kameranızı nesnenizin hızı ile aynı hızda ve paralel bir şekilde hareket ettirmelisiniz. Elinizi titretmemeniz gerekecek. Elinizin titremesi, bulanıklığa yol açacaktır. Bu bulanıklığı engellemenin bir yolu da tripod yardımı almaktır.

Niçin Yapılır?


Bu, fotoğraflarımıza değişik bir etki vermek adına kullanılan bir tekniktir. Öğrenmeniz, bunu her zaman kullanacağınız anlamına gelmez. Nadiren de olsa farklı bir teknik uygulamak için öğreneceğiniz bu teknikle fotoğraflarınıza hız ve hareket efekti verebilirsiniz. Genellikle taşıt ve spor çekimlerinde kullanılan bu teknikle birlikte, çektiğiniz nesnelerinizi arka plandan rahatlıkla ayırabilecek ve nesnenizin ne kadar hızla hareket ettiğini görebilecek ve gösterebileceksiniz.

Nasıl Yapılır?


Düşük bir perde hızı seçin. Enstantane öncelikli modda çekim yapacağız. Bunun için mod kadranınızı Tv moduna getiriniz (Canon için). 1/30 ayarında deneme çekimi yapın (Nesnenizle beraber kameranızı da yere paralel olarak hareket ettiriniz.). Eğer çekim hızınız düşük ya da yüksek çıkarsa, değişik hızlarda denemelere devam edin. 1/8 ile 1/60 arasındaki çekimler ideale yakın çekimlerdir.

İyi bir yer seçin. Çekim yapacağınız yerde sizi hiçbir şey rahatsız etmemeli, rahat çalışabilmelisiniz. Arka planın sade olması daha etkili sonuçlar verecektir.

Tripod ya da monopod kullanın. Daha stabil çekimler için bu şart.

En iyi çekim ayarını deneyerek bulacağınızı unutmayın.

Otomatik netlemeye izin verebilirsiniz. Bu sayede netlemeyi makineniz yapacaktır. Ayrıca hızlı bir lensle daha fazla zaman kazanabilirsiniz. Eğer otomatik netleme yapamıyorsanız, önceden odaklamayı yapmalısınız.

Ayarlarınızı yaptıktan sonra, çekiminize başlayın ve çekiminiz bitene kadar makinenizle nesnenizi taramaya devam edin. Perdeniz kapanmadan çekimi bırakmayın.

© Darren Rowse & Natalie Norton

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status