Son Yazılar

23 Mayıs 2018 Çarşamba

High Key - Low Key Aydınlatmanın Temellerini Anlama


Fotoğrafçılıkta, belirli bir ruh halini yansıtmak istediğinizde uygulayabileceğiniz tekniklerden birisi high key ve low key efektlerini kullanmaktır. Amacınız fotoğrafınızdaki atmosfer ve stil ile olabildiğince yaratıcı olmak ise, bu etkiler önemlidir.



Fakat, high ve low key fotoğrafçılıkta beyaz arka planlardan ve düşük ve karşıtlıklardan çok daha fazlası vardır.

High Key ve Low Key Aydınlatmayı Tanımlama

Orijinal olarak, yüksek karşıtlık oranlarının iyileştirilmesine yardımcı olması için high key aydınlatma kullanılmıştır. Bununla birlikte, film endüstrisinde anahtar ışık (key light) kavramının kullanılmaya başladığı belirtilmelidir. Kameramanlar anahtar ışık kavramını belirli bir sahne için başvurulan ana ışığı belirtmek için kullandılar. Anahtar ışıkla birlikte kameramanlar sahne için öngördükleri aydınlatma etkilerini tamamlamak için ters ışık ve dolgu ışığını da kullanıyorlardı. Elbette, günümüzde hala kullanılmakta olan üç-ışık tekniği, film yapımında çok daha gelişmiş aydınlatma teknolojilerine giden yolu açmıştır.

High key aydınlatma denildiğinde, atıfta bulunulan şey çok fazla beyaz ve açık tonlara sahip sahnelerdir. Bu görüntüler, minimal seviyede orta tonlar ve siyahlar içerir. Fotoğraflarınızda high key kullanırsanız, orta tonlar veya orta-aralıklar beyaz olur. Bu sırada beyazlar daha da beyazlaşır. High key fotoğraflar siyahtan yoksun değildir, sadece söz konusu ton minimal düzeydedir. Örneğin, bir çocuk portresi çekiyorsanız, çocuğun gözleri yine de siyah olacaktır (beyaz değil).


High key aydınlatma, iyimser ve neşeli bir tepkiyi destekleyen görüntüler üretmek için kullanılır. Fotoğraflar dinç ve basit ancak gelişmiş olarak ortaya çıkar.

Diğer yandan, low key aydınlatma, high key aydınlatmanın tersi olan görüntüler üretir. Low key tekniği, çok fazla koyu tonları, gölgeleri ve siyahları (gerçekten koyu olanları) kullanır. Low key aydınlatmada çekilen fotoğraflar bu nedenle minimal düzeyde orta ton ve beyaza sahiptir.


Low key aydınlatmada çekilen fotoğraflar gizemli ve heyecanlı bir ruh hali meydana getirir. Çeşitli derin olumsuz duygular sergileyebilirler. Elbette, genel etki sahneye, konuya ve tasvir edilen temaya bağlıdır.

Özellikleri

Daha iyi anlamanıza yardımcı olması için high key ve low key aydınlatmanın baskın özelliklerinin bir listesi:

High Key Aydınlatma:

* Beyaz aralığının hakim olduğu parlak ve yüksek ışıklar
* Minimal siyah ve orta tonlar
* İyimser, neşeli, dinç, aydınlık ve havadar
* Genellikle portre, düğün, yenidoğan ve moda fotoğrafçılığında kullanılır

Low Key Aydınlatma:

* Çok fazla koyu tonlar, gölgeler ve derin siyahlar kullanılır
* Minimal beyaz ve orta tonlar
* Çarpıcı karşıtlıklarda görüntüler üretmek için aydınlatma azaltılır
* Dramatik ve gizemli fotoğraflar üretilir
* Çok fazla gölge bulunur




High Key Aydınlatma İpuçları

Temel olarak, high key aydınlatma görüntüler üretmek istiyorsanız, iyi ve güvenilir bir stüdyo ışığı setine sahip olmanız gerekir. Bu, bir dolgu ışığına, arka plan için iki ışığa (ana konu ışığından bir durak daha parlak olmalıdır) ve dolgu ile karşılaştırıldığında parlaklık miktarını en az iki katına çıkaracak bir anahtar ışığına ihtiyaç duracağınız anlamına gelir.

High key aydınlatması için en yaydın arka plan rengi beyazdır, ancak pastel renkli bir arka plan kullanarak da güzel görüntüler elde edebilirsiniz. Bir modelin kıyafeti aydınlatma üzerinde büyük bir etkiye sahip olmamasına rağmen, beyaz ve açık renkli elbiseler kullanılması tavsiye edilir.

Stüdyo ışıklarını satın alamıyorsanız, high key aydınlatma için her zaman doğal ışığı kullanabilirsiniz. İstediğiniz high key etkisini doğal olarak elde etmek için en uygun zaman bulutlu havalardır. Sadece gök gürültülü ve yağmurlu olmadığından emin olun.

Çekimden önce, ayarlarınızı denemek için biraz zaman ayrın ya da doğal ya da açık hava çekimleriniz için arka planın deneme çekimlerini yapın. Seçtiğiniz arka planın koyu siyah, gölgeli ya da koyu tonlarda olmadığından emin olun. Fotoğrafınız ne kadar yaratıcı olursa o kadar etkili olur.

Çok fazla koyu gölgenin olmadığı fotoğraflar çekmeye çalışın. Fotoğrafınızda çok fazla gölge olması hoş olmayabilir.


Low Key Aydınlatma İpuçları

Low key fotoğrafları da stüdyoda çekebilirsiniz, ancak high key fotoğrafçılıkta kullanılan ışık kaynaklarının aksine tek bir ışık kaynağına ihtiyacınız olacaktır.

Arka plana gelince, parlak olanlardan ve beyaz arka plandan kaçının. Koyu siyah ya da benzer şekilde koyu tonlarda bir şeyler seçin.

İstenilen azami etkiyi elde etmek için arka plana ve konuya ışık tutmaktan kaçının.

High key fotoğrafçılıkta olduğu gibi, low key fotoğrafçılıkta da doğal ışığı kullanabilirsiniz. Çekilecek en iyi zaman gece saatleridir. Sadece, fazladan bir ışık kaynağı taşımayı unutmayın. Bunun için iyi bir örnek araba farlarıdır. Ayrıca, kamp ateşinin yanında da çekim yapabilirsiniz. Sokak lambaları da benzer şekilde ihtiyaç duyduğunuz ışığı sunabilir, ancak ışığın parlaklığının ne kadar güçlü olduğu önemlidir.

Gündüz saatlerinde de low key fotoğrafçılık için çalışabilirsiniz, ancak konunun düzgün bir şekilde nasıl konumlandırılacağını bilmeniz gerekir, böylece arka plan gölgelenmiş ola bile güneşten biraz ışık alabilir. Buna ek olarak, doğaçlama yapmak ve kendi arka planınızı oluşturmanız gerekir. Belki bir parça koyu renkli bir bez ya da benzer bir malzeme getirebilirsiniz.

Son olarak, bir üçayak ve harici flaş taşımayı unutmayın.


Ne Zaman High Key, Ne Zaman Low Key Kullanılır?

Aşağıda, ne zaman high key kullanabileceğiniz, hangi durumlarda low key en iyi sonucu verir sorusuna bazı cevaplar bulabilirsiniz:

High Key Aydınlatma:

Porte Fotoğrafçılığı: İş fotoğrafları, bebek ya da yenidoğan fotoğrafçılığı, moda çekimleri, evlilik öncesi çekimler, profesyonel ya da eğlenceli yakın çekimler yaparken. Düğünlerde, özellikle gelinin fotoğrafı çekilirken high key aydınlatma mükemmel sonuçlar verecektir.
* Profesyonel potföylerde (kurumsal çalışan profillerde ve model tasarılarında)
* Doğa çekimlerinde
* Sinematik çekimlerinde
* Reklamlarla ilgili çekimlerde (broşürler, kitapçıklar, ilan panoları vb.)

Low Key Aydınlatma:

* Çarpıcı yakın çekimlerde, özellikle duygunun yakalanmak istendiği durumlarda. Birinin ağlamasının yakından çekimi güzel bir örnektir. Gazetecilik veya belgesel fotoğrafçılığı bunun iyi bir örneği olabilir.
* Bir kişinin yüzünün ya da vücudunun bir parçasını burgulamaya çalışırken, örneğin, modelin mavi yeşil gözleri.
* Konunun siyah-beyaz olarak çarpıcı görünmesinin istendiği durumlarda.

High key ve low key fotoğrafçılıkta en iyi sonuçları elde etmek için olabildiğince sık uygulayın. Fotoğrafçılıkta yapa yapa öğrenilir.

Makaleyi beğendiniz mi? Görüşlerinizi paylaşın.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status