Son Yazılar

15 Kasım 2012 Perşembe

Sudaki Yansımaların Fotoğrafı Nasıl Çekilir


Fotoğraflarınıza aşağıdaki ipuçlarını ekleyerek ilgi ve derinlik ekleyin.


Fotoğraf: Antonio Violi

Bir geziye gittiğimde çekmeyi en çok sevdiğim şeylerden birisi de bir su birikintisi bulmak ve o birikinti üzerinde yansımaları yakalamaktır. Sudaki bir yansımayı etkileyici bir biçimde yakalamak fotoğrafınıza ilgi ve derinlik ekleyecektir. Bir sonraki seyahatinizde aşağıdaki ipuçlarını kullanarak etkileyici fotoğraflar çekmeyi deneyin.

Akşam Işığında Şehir Işıkları


Gece gelmeden önceki hafif mavilik geldiğinde, ve yakındaki binaların ışıkları su üzerinde yansımaya başladığında sihir başlamış demektir. Ön planda bir yaz akşamını geçirmekte olan, içi botlarla dolu bir marinaya sahip bir su kıyısı oteli örneğimiz olsun. Güneş hemen battıktan sonra, otelin dış ışıkları, mavi gökyüzü ile birlikte etkileyici bir yansıma oluşturacaktır.

Sabah Saatlerinde Sakin Bir Göl


Eğer sabah erken kalkarsan, sabah saatlerinde, göldeki su mükemmel bir yansıma yapıyor olacak. Mükemmel bir yansımayı yakalamayı söylemek, yakalamaktan zordur çünkü en küçük bir rüzgar dalgalara yol açacak ve suyun bulanıklaşmasına yol açacak. Eğer dağlarda bir göl bulabilirseniz bu sizin için daha iyi bir şans olacak. Sizin çektiğiniz ilk fotoğraf göle yansıyan dağ doruklarıyla birlikte muhteşem olacak. Etrafı biraz gezerseniz, bir pusula alın yanınıza. Böylece, güneşin yükselmesiyle birlikte aydınlanacak başka konular da bulabilirsin. Daha sonra kendinizle konu arasına biraz su koyun ve artık muhteşem bir çekim için her şeyiniz var.
http://www.slrphotographyguide.com/tips/water-reflections.shtml

Sakin bir göl bulduysanız, bu altın kesim kuralını kırmanız için iyi bir fırsattır. Bu sayede eşsiz simetrik çekimler yapabilirsiniz. Ufuk çizgisini çerçevenizin tam ortasına koyun ve her iki tarafa da eşit oranda nesneler yerleştirin.

Su üzerindeki doğrudan ışıktan kaçınıyorsunuz çünkü parlıyor. En iyi durum, üzerine doğrudan ışık gelen renkli bir objenizin olduğu ve bunun gölgesinin su da yansıdığı durumdur. Böylece doygun renkleriniz olacak ve parlamalar olmayacaktır.

Sakin Olmayan Bir Göl


Su dalgaları ille de kötü değildir. Sadece farklı bir etki oluştururlar. Bu etkiyi rüzgarın gelmesini bekleyerek ve biraz da uzun pozlama yaparak elde edebilirsin. Bu yol daha soyut bir his yaratacaktır.

Gün Doğumunda Ya Da Gün Batımında Deniz & Okyanus


Su sürekli hareket ettiği için etkili bir yansıma alamayacaksın. Ama yine de gökyüzünün yansıması ve gün doğumu ya da gün batımındaki muhteşem renkler ile birlikte etkili bir kompozisyon oluşturarak harika etkiler bırakabilirsiniz.

Kuşlar


Mükemmel kuş yansımalarını seviyorum. Kuşları yakalayabilmek için birkaç şey gerekir;

* Öncelikle, hiç rüzgar olmamalıdır.
* İkinci olarak, muhteşem bir ışık gerekir (her zamanki gibi).
* Üçüncü olarak bir kuşa ihtiyacınız olacak (söylemek yapmaktan kolay).

http://www.slrphotographyguide.com/tips/water-reflections.shtml



Bu çekimi yapabilmek için çekim yapacağınız yere birkaç gün boyunca sürekli gitmeniz gerekecek. Kompozisyonu oluşturdunuz. Artık şansınız varsa bu kompozisyonu tamamlayacak bir kuşun gelmesini beklemelisiniz. Eğer kuş gelir ve siz de aceleci davranırsanız bu bir işe yaramaz.

Ben, kuşların hareket ettiği ve böylece ayaklarının yanında dalgalanmalar olduğu fotoğrafları seviyorum.

Sazlık


Sazlar ya da diğer bitkileri arayın. Bunların büyük soyut bir resim oluşturmanıza izin verecek ölçütte olmasına özen gösterin.

Sadece Yansıma


Doğrudan gelen ışık çerçevemizde zorunlu olarak gerekli değildir. Eğer ana konunuzu çerçevenizin dışına bırakıp yansımasını çekerseniz, etkileyici kompozisyonlar oluşabilir.

http://www.art-photograph-gallery.com/night-water-reflections.html
Daha soyut yansımalar için su üzerinde dalgalanan renkli nesneler bulun. Ana konunun ne olduğu belli oluyor mu diye endişelenmeyin.

İpuçları


* Seçeneklerini hatırlayın; konu ve yansıması mı, sadece yansıma mı, sadece su mu, bulanık su mu...

http://wallpaperstate.org/wallpaper-water-one
* Doğrudan ışık olduğunda haleler oluşabilir (parlamalar). Parlama varsa, bunu azaltmak için polarize filtre kullanılabilir.

* Doğal yoğunluk filtresi (ND Filtre) kullanmayı deneyin. Genellikle yansımalar, ana konudan birkaç stop daha karanlık dururlar. Böylece, bir ND filtre yardımıyla konunuzu öne çıkarabilirsiniz. Eğer filtreniz yoksa, dijital yazılımları kullanabilirsiniz (Photoshop, Lightroom gibi). Ancak, yansımalar biraz daha koyu olmalıdır. Eğer yansımayı, ana konu kadar parlak yaparsanız, gerçek dışı görünür.

* Çerçeve içindeki yansıma miktarını en yüksek seviyeye çıkarmak için düşük bir açı kullanın.

©  Anne McKinnell

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status