Son Yazılar

12 Ocak 2013 Cumartesi

12 Kolay Adımda Sokak Fotoğrafçılığı


12 Kolay Adımda Sokak Fotoğrafçılığı

Birçok fotoğrafçı yabancıları çekerken oldukça çekingen davranıyor. Sokak fotoğrafçılığı tek bir çerçeve içinde birçok şey anlatabilmesi özelliği ile etkileyici bir fotoğraf çekim tekniğidir. Utangaç olmak ya da isteksiz olmak normal, fakat anlatacağım 12 adımla siz de sokak fotoğrafçılığı konusunda kendinizi geliştirebileceksiniz. Kameranızı alın ve sokağa çıkın!



1- İzin Almam Gerekiyor Mu?


Çoğu ülkede, halka açık olan yerlerde olduğunuz müddetçe, sanatsal amaçlarla insanların fotoğraflarını çekmek muhteşem bir şekilde, yasaldır. Ancak, bu fotoğrafları herhangi bir ticari şekilde kullanmak istiyorsanız, bunun için imza almanız gerekecektir. Her ülkenin ayrı yasal düzenlemeleri vardır, bu yüzden yabancıları çekmeden önce gerekli araştırmaları yapmanız gerekmektedir.

Garry Winogrand

2- Sokakları Bir Arkadaşınızla Beraber Çekin.


Yalnız başına sokak fotoğrafçılığı çekimleri genellikle daha iyidir. Neden mi? Çünkü bu şekilde daha görünmez olursunuz. Ancak, eğer bu size biraz korkutucu geliyorsa, yanınıza bir arkadaş alabilirsiniz. Bu, çekingenliğinizi atmanıza yardımcı olacaktır, aynı zamanda dünyayı iki kişinin nasıl göreceğini fark edeceksiniz.

3- Kalabalık Yerlerde Çekim Yapmakla İşe Başlayın.


Kalabalık, işlek sokak ve caddelerde fotoğraf çekmeye başlamanızı tavsiye ediyorum. Bir pazar, bir etkinlik, festival gibi. Kalabalık yerlerde daha görünmez olursunuz, fark edilmezsiniz. Böylece daha rahat olabilirsiniz ve korkunuzu yenebilirsiniz. Sokak sanatçıları, sokak fotoğrafçılığına başlamak için muhteşem konulardır. Sonuçta, onlar görünmek için vardır ve onların fotoğraflanması, kültürün bir sunumudur. Bazen çekim yaptığınız zaman sokak sanatçılarına birkaç lira bahşiş verebilirsiniz. (Sokak sanatçısı: gitar çalan, oyunlar oynayan vs.)

4. Bir Sahne Bulun.


Her ne kadar, saatlerce yürümekten zevk alsam da, istediğim gibi bir arka plan bulursam, genellikle oturur ve konumun gelmesini beklerim. Sahnenizi bulduğunuzda, sabırlı olun ve doğru insanların çerçevenize gelmesini bekleyin.
Garry Winogrand

5- Silüetleri Unutmayın.


Silüetler kolayca ayırt edilebilirlerse ilginç konulardır. Görüntünün ne olduğundan şüphe duyulmamalıdır. Şemsiyesiyle dolaşan insanlar, bisikletliler, el ele yürüyen sevdalılar, muhteşem silüet konularından bazılarıdır.

6- Sokak Portreciliği


Bir konuşmadaki ilgi çekici heyecanı seviyorum. Bazılarınız için konuşmayı dinlemek, gizli bir fotoğraf çekmekten daha çekici gelebilir. Diğerleri için, izin alabilir ve portre çekimleri yapabilirsiniz. İzin isteğiniz kabul edilirse, zaman ayırın. Sonra çekimlerinizi onlara gösterin. Onlara, neden dikkatinizi çektiklerini söyleyin. Herkes bir iltifatı hak eder.

Garry Winogrand



7- Çocukları Fotoğraflamak


Temel olarak, eğer halka açık bir yerde iseniz, herhangi diğer kişileri çekmek gibi, çocukları çekmenizde de herhangi bir sakınca yoktur. Öyle olsa bile, ebeveynlerinden izin almak iyi bir fikirdir. Benim yöntemim, onlara kamerayı göstermek, eğer çekim için razıysalar onların tepkilerini almak şeklindedir. Etrafınızda size tamam diyecek biri yoksa, kendi değerlendirmenizi kullanın.

8- Konunuza Fotoğrafın Bir Kopyasını Vermeli Misiniz?


Gizli fotoğraflar çektiğimde, zaman zaman konum ile etkileşime geçerim. Çoğunlukla görünmez olurum ve onlar asla fotoğraflarını çektiğimi bilemezler. Ancak bazı durumlarda onlara fotoğrafları gösteririm ve fotoğrafın bir kopyasını isteyip istemediklerini sorarım. Eğer istiyorlarsa, dijital olarak bir e-posta gönderirim. En azından modelinize teşekkür etmek için bunu yapabilirsiniz.

Garry Winogrand

9- Kendinize Güvenin ve Saygılı Olun.


Yanlış bir şey yapmıyorsunuz ancak bazıları fotoğrafınızı çekmenize karşı ise, çekmeyin. Tartışmaya değmez. Hakkınızı biliyor olabilirsiniz ancak en önemli şey karşındakine saygı duymaktır. Savunmasız ya da utanç verici durumlarda insanların fotoğraflarını çekmek hoş bir şey değildir. Onların yerine kendinizi koyun. Eğer siz aynı şekilde fotoğraflansaydınız rahat hisseder miydiniz? Cevap hayır ise, sağduyunuzu kullanın ve hareket edin.

10- İçgüdünüzü İzleyin


Bu sokak fotoğrafçılığını eğlenceli kılmak için önemli bir adım. Eğer bir durumun yanlış ya da tehlikeli olduğunu düşünüyorsanız, muhtemelen öyledir. İçinizden gelen sese kulak verin.

11- Renkli Mi Siyah Beyaz Mı?


Bu tamamen kişisel bir seçimdir. Doğru ya da yanlış cevap yoktur. Ben sokak fotoğrafçılığında genellikle siyah beyaz çekim yaparım, ancak bazen renkli çekmek daha iyidir ve hatta bazen konu, renktir. Sanatsal gözünüz bu kararı versin. Ancak siyah beyaz çekimin çerçevenizdeki istemediğiniz elemanları yok etme yeteneğinin olduğunu söylemeliyim.
Garry Winogrand

12- Sizin Vizyonunuz


Hiç kimsenin hangi kamerayı kullanmanız gerektiğini söylemesine ya da sokak fotoğrafçılığını nitelemesine izin vermeyin. Burada resmi kurallar yoktur. Sokak fotoğrafçılığı bir hikaye anlatımı, bir duygu iletişimidir. Fotoğraf, kendi sanatsal vizyonunuzun bir uzantısıdır. Sabırlı olun. İçinizden gelen sese kulak verin. Oraya gidin ve eğlenin.


© Valerie Jardın

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status