Son Yazılar

23 Aralık 2012 Pazar

Bir Telefoto Lens İle Makro - Yakın Çekim İpuçları


Bir Telefoto Lens İle Makro - Yakın Çekim İpuçları

Makro fotoğrafçılık, çıplak gözle görülemeyecek detayların fotoğraf makinesi ile yakalanması sanatıdır. Teknik olarak 1:1 oranında yapılan büyütme oranına makro çekim denir. Bu, çekeceğimiz konunun sensör üzerinde %100'lük bir boyutta yakalanmış olması demektir.



Makro lensler, odak mesafesini en aza indirebilmeniz, böylece konunuza daha fazla yaklaşabilmeniz ve büyütme oranını artırabilmeniz için özel olarak üretilmişlerdir. Bir makro lense sahip olmasanız bile makro çekim yapabilme olanağı sağlayan araçlar (makro uzatma tüpleri, yakınlaştırma filtreleri, ters bağlama halkaları gibi) mevcuttur ancak tavsiye edilebilecek bir araç da telefoto lenslerdir.

Milking Bonnet Fungi (Mycena galopus), Fotoğraf: Elliot Hook


Telefoto lensler büyütme imkanı sunarlar ancak minimum yakınlaşma mesafeleri azdır. Yani konunuza çok fazla yakınlaşamazsınız. Bazı telefoto lensler, küçük sensörlü makinelerle birlikte kullanıldığında 1:1 oranında büyütme oranı vermektedirler. Fakat yine de, telefoto lensler, makro değil yakın çekim lensleridir.

Odak mesafesinin büyüklüğü bir dezavantaj olmasına rağmen bundan kaynaklanan bazı avantajlarımız da bulunmaktadır. Konuya çok fazla yakınlaşamayacağımız için konuyu korkutup kaçmasına neden olmayacağımız gibi, konuya fazla yaklaşamamamızdan dolayı konu daha iyi aydınlanmış olacaktır.




Telefoto lenslerle makro - yakın çekim yapmak istiyorsanız işte size 6 ipucu:


  1. Odak uzaklığının büyük olması nedeniyle netliğin sağlanması zorlaşacaktır. Bunu engelleyebilmenin yolu ise bir üçayak kullanmaktır.
  2. 1/odak uzaklığı kuralını hatırlayın. Çekimlerinizin daha keskin olması için odak uzaklığınızdan daha hızlı bir perde hızı kullanın. (Örneğin 300 mm odak uzaklığı için 1/250'den daha hızlı bir perde hızı kullanın.)
  3. Alan derinliğinin farkında olun. Çok büyük odak mesafeleri kullanmak alan derinliğini azaltabilir. Bu nedenle, keskinliği artırmak için küçük diyaframlar kullanın.
  4. Hedefinizin sensöre paralel olduğundan emin olun. Büyük odak uzaklıklarında alan derinliği birkaç milimetreden fazla olmayacaktır. Bu nedenle, daha keskin fotoğraf çekebilmek için uygun pozisyonu alın.
  5. Elle netleme yapın.
  6. Odak mesafesini artırmak için teleconverterler kullanabilirsiniz. Konunuza daha fazla yakınlaşmanıza gerek kalmadan konunuzu daha da büyütebilirsiniz.



© Elliot Hook

2 yorum :

  1. O KADAR ÇOK ŞEY ANLATMIŞSINIZ Kİ İLK PAYLAŞIMLARINIZDAN BİRİSİNDE TEŞEKKÜR ETMEK İSTEDİM. ÇOK DEĞERLİ VAKTİNİZİ PAYLAŞIM İÇİN KULLANDIĞINIZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
  2. Sayın Dude,

    Güzel yorumunuz için teşekkürler.

    Tekrar bekleriz.

    YanıtlaSil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status