Bir doğa fotoğrafçısı olarak, genellikle gün doğumunda ve gün batımında fotoğraf çekmeyi severim. Fakat gece gökyüzü kendi sihrini taşır, sınırsız yıldız, ay, Samanyolu, hepsi orada fotoğraflanmayı bekliyor.
Açıktır ki, bütün gece manzara fotoğrafları üçayak üzerinde çekilir. Hangi tip çekim yapacağınız büyük ölçüde sabrınıza bağlıdır. Hedefinize bağlı olarak, gece çekimleriniz 15 saniyeden saatler süren pozlamalara kadar değişebilir. Yıldız tarlaları 15 yaklaşık 15 saniyelik pozlamalarla, kullandığınız lensin diyafram ve ISO kullanımındaki değerlere bağlı olarak yakalanabilir.
Sakınmanız gereken önemli bir şey de çevrenizdeki kullanılabilir ışıktır. Etrafınızdaki herhangi bir ışık kaynağı, yıldızların yoğunluğunu azaltacaktır. Bu ay ışığını, sokak lambalarını, şehir ışıklarını, binaların ışıkları ve hatta araba farlarını bile kapsamaktadır. Bütün bunlar eksi bir etki bırakacaktır. Yapılabilecek en iyi şey, tüm bunlardan yeterince uzaklaşabileceğiniz kırsal bir alan bulmaktır.
|
http://www.photosbykev.com/wordpress/photography/star-trails/ |
Gece fotoğrafı doğal olarak en iyi gece yarısı fotoğraflandığından bir el fenerine sahip olmanız son derece önemlidir. Bu fenerler ayrıca, "
ışıkla boyama" için ön plana ışık ekleme amacıyla da kullanılabilecektir.
Kamera ve lensin yanı sıra, bir uzaktan kumanda ya da bir zamanlayıcı gereklidir. Uzaktan kumanda, kameranıza dokunmadan çekim yapabilmenize izin verecektir. Bir zamanlayıcı ise uzaktan kumandanın yaptıklarını yaptığı gibi daha iyisini de yapar. Yıldız izleri yaparken zamanlayıcı uzun pozlamanın yapılacağı süre kadar ayarlanabilir. Ayrıca gerekirse sırayla birkaç poz çekmek için programlanabilir. Bu, yıldız izlerin çekerken kullanılan temel bir tekniktir.
Daha önce, ön planı boyamak için fener ya da flaş ışıkların kullanımından bahsetmiştim. Flaş ışıkların yanı sıra renk düzeltme filtreleri de yararlı olabilir. Daha yeni olarak
, LED el fenerleri de eski el fenerlerinden daha iyi bir etki bırakacaktır, böylece sıcak filtreler daha doğal bir görünüm ortaya koyacaktır. Geleneksel fenerler yardımıyla ışıklandırma yapılacaksa, soğutma filtresi gerekebilir. Burada deneme-yanılma esastır. Çok fazla ışık pozlamayı berbat edecektir, az ışık ise ön planın yeterince aydınlanmasını engelleyecektir. Genellikle, ışığın küçük bir teması, tek ihtiyacımız olan şey. Fenerimizin üzerine koyacağımız bir doğal yoğunluk filtresi doğru miktarda ışık kullanmamıza yardımcı olacaktır.
|
http://www.liquidinplastic.com/2008/06/startrails/ |
Gece fotoğrafçılığı ile ilgili bir problem, uzun pozlama yapmaktır. Dijital görüntü sensörleri, bir fotoğraf çekerken ısı üretirler ve bu ısı kendini fotoğrafta parazit olarak gösterir. Bugünün bütün Dijital SLR makinelerinde uzun pozlama gürültü azaltma özelliği vardır. Bu genelde, "
Karanlık Kare Çıkarma" metodu olarak bilinir. İlk olarak, kameranın ayarladığı süre boyunca çekim yapar. Bu durum için, örneğin 30 saniyelik bir pozlama yapıyoruz diyelim. Uzun pozlama gürültü azaltma özelliği açıkken, kamera ikinci bir pozlama daha yapacaktır ve bu süre içinde örtücü kapalı durumda kalacaktır. Görüntüleme sensörü ilk pozlama gibi aynı süre boyunca ikinci çekimini yapacaktır. Bu ikinci koyu çerçeve, birinci çerçeve ile karşılaştırılır. İki çerçeve de aynı süre boyunca pozlanınca, sensör üzerinde üretilen ısı da aynı olmalıdır ve böylece, üretilen gürültü de aynı olmalıdır. Daha sonra kamera iki çerçeceyi karşılaştırır ve iki çerçevedeki parazitleri kaldırır. Kamera bunu yaparken, ikinci bir çekim yapmak mümkün değildir. Bu yüzden uzun yıldız pozlamaları yapılırken saatler sürebilir. Bataryalar ise, bu sürecin en önemli parçalarından biridir çünkü eğer pozlama bitmeden pil biterse fotoğraf kaydedilmeyecektir. Eğer kameranızın adaptörü varsa ve güç kaynağınız varsa, kameranızın pili bitecek mi diye stres yaşamanız gerekmeyecek. Eğer yıldızlar için birden fazla görüntü çekip bunları birleştirmeyi planlıyorsanız, bu özelliği kapatmanız gerekecektir.
©
Rick Berk
Etiketler:
gece fotoğrafçılığı
nasil
yıldız fotoğrafçılığı
yıldız izleri nasıl çekilir
|
Bu yazıları da okumak isteyebilirsiniz...
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.